1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

100 Liralık Yatırımın 65 TL’si Devletten

Kredi destek paketlerinin ardından hükümetten reel sektöre müjdeli bir haber daha geldi. 2011 yılından itibaren başlayan küçük ve büyük yatırımlara uygulanan kamu desteği artırılıyor.

Meclis’te görüşmeleri devam eden torba kanun tasarısına eklenen bir madde ile yatırımlarda vazgeçilen vergi miktarı yüzde 55-65 arasında uygulanacak. Örneğin 100 liralık yatırım yapan bir işadamı 65 lirasını geri alana kadar elde ettiği net kârın vergisini ödemeyecek. 31 Aralık 2010’dan sonrası için vergi teşviklerinde yatırıma katkı oranının 50 milyon liranın altındaki yatırımlar için yüzde 25, 50 milyon TL’nin üzerindeki yatırımlar içinse yüzde 45 olarak uygulanması gerekiyor. Yüzde 25’lik destek oranını 2011 ve sonrası yıllar için yüzde 55’e çektiklerini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, bu sayede Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) daha fazla destekleneceğini söyledi. Büyük yatırımlar için yüzde 45 olması gereken vergi desteği ise yüzde 65 olarak uygulanacak.

Küresel ekonomik kriz sebebiyle geçen yıl yatırımlara katkı oranının geçici süreyle yüzde 25-45 yerine yüzde 60-70 olarak uygulandığını dile getiren Maliye’den üst düzey bir yetkili ise, “Ancak bu oranlardaki indirim uygulaması için süre geçen yıl sonunda doldu. Torba kanun tasarısına eklenen bir madde ile yatırıma yüksek orandaki desteği kalıcı hale getirdik. Yeni oranlar 2011 ve sonraki yıllar için de uygulanacak. Çünkü Türkiye ekonomisinin büyümeye ihtiyacı var. Özellikle küçük yatırımlara olan desteği 30 puan artırdık. Bu da büyümenin yanı sıra istihdama da ciddi katkılar sağlayacak.” dedi. Yüzde 20 olarak uygulanan Kurumlar Vergisi oranının bölgesine göre yüzde 2’ye kadar indiğini belirten yetkili, 18 puanlık avantajın reel sektöre önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Haziran 2009’da açıklanan teşvik paketi ile büyük yatırımlara yüzde 45’e varan oranlarda vergi desteği sağlanıyor. Teşvik edilecek büyük yatırımların içerisinde 12 ana sektör yer alıyor. Firmalara yüzde 20 yerine birinci bölgede yüzde 10, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede ise yüzde 2 oranında Kurumlar Vergisi desteği veriliyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir