1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

60 Bin Adet EV Satıldı Ortada Ne PARA Var, Ne De PUL

2010 da emlak alınır mı, 2010 da konut alınır mı, 2010 da konut fiyatları, konut, konut haberleri, konut kredileri, konut piyasa, konut piyasa haberleri, konut piyasası, konut piyasası 2010, 60 Bin Adet EV Satıldı Ortada Ne PARA Var, Ne De PUL

Geçen yıl inşaat sektöründe yüzde 18’lik daralma yaşanırken, Ege’de kağıt üstünde 60 bin konut el değiştirdi. İnşaatçılar, satışların büyük kısmının para dönmeyen, sanal satışlar olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satış rakamları Ege Bölgesi için pembe bir tablo ortaya çıkarsa da, inşaat sektörü aynı fikirde değil. Ege Bölgesi’nde 2008 yılında 49 bin 159 konut satışla el değiştirirken, krizin en ağır hissedildiği 2009’da rakam 60 bin 779’a yükseldi. İnşaat piyasasının bölgedeki kalbi İzmir’de ise 2008’de 26 bin 627 konut satışı 2009’da 33 bin 811’i buldu. Özellikle 2009’un ilk çeyreğinde 6 bin 974 satış yapılırken, ikinci çeyreğinde 12 bin 37 ev satılarak kriz ortamında rekor denebilecek bir seviyeye ulaşıldı.

Durağan bir piyasa var
İzmir Ticaret Odası (İTO) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı ve Bina Yapım Grubu Meclis Üyesi Necip Nasır, 2009’daki yükselmenin reel değil, sanal olduğunu belirtti. Aynı yıl içinde sektörün yüzde 18’le Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülme oranını yaşadığına dikkat çeken Nasır, “Tapu satış harçlarının geçici dönem için yüzde 3’lerden 1’lere düşürülmesi sonucu birçok vatandaş anne-babasının üstündeki gayrimenkullerin devrini gerçekleştirdi. Yani ortada para dönmeden sadece gayrimenkul el değiştirdi. Bu da sektöre reel anlamda kazanç getirmedi” diye konuştu. İzmir’deki inşaatçıların da en kötü dönemlerini yaşadığını anlatan Nasır, “Hafif bir kıpırdanma varmış gibi görünse de tamamen durağan bir piyasa hakim. Banka kredileri bile hareketlilik yaratamadı” dedi.

İKİNCİ EL DURGUN
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İkinci el emlak piyasasında inanılmaz bir durgunluk var. Biz de bu durgunluktan büyük zarar gördük” diyerek satışların reel olarak piyasaya yansımadığını ifade etti. Güleroğlu, konut kredilerinin projelendirilmiş kısımlarının artış dönemlerine denk geldiğine dikkat çekerek, 2008’de satışı yapılan gayrimenkullerin 2009’da tapu tahsislerinin gerçekleştiğini hatırlattı. Miraslı mallardaki el değiştirmelerin de kendilerine kazanç sağlamadığına işaret eden Güleroğlu, 2010’dan umutlu olduklarını dile getirdi.

BANKALAR ETKİLEDİ
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, sektörün ne kadar canlı olduğunun bilinmesi için öncelikle yapı ruhsatlarına bakılması gerektiğini anlatarak, 2009’da yapı ruhsatlarında önemli ölçüde düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Hükümetin uyguladığı vergi indirimlerinin de canlılık yarattığını kaydeden Kazançoğlu, yeni indirimlerin sektörün önünü açacağını belirtti.

Burcu TANER, (DHA)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Başbakanlık’a Prestijli Adres: Ziraat Bankası’nın Tarihi Binası

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasıyla, tarihi bina boş kalacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir