1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Afet Değil Vurdumduymazlık!

Afet Değil Vurdumduymazlık!

Sendikalar ve meslek odaları, Ağrı’daki sel felaketiyle ilgili bir açıklama yaptılar. Açıklamada “Çok şükür can kaybı yok” diyen vali yardımcısına “Doğubayazıt’ın Esnemez köyünde ölen vatandaşımız hastalıktan mı öldü?” sorusu yöneltildi.

Ağrı’da yaşanan sel felaketiyle ilgili olarak KESK, DİSK, İMO, MMO, EMO, JMO, HMO, Eğitim-Sen, SES, Tarım Orkam-Sen, Dev Sağlık-İş, Eczacılar Birliği ve Ağrı Barosu bir açıklama yayınladı.

‘Ranta Dayalı Yönetim Sular Altında’
Açıklamada “Çağdaş kentlerde sadece yollan temizleyen yağışlar ilimizde en küçük yerleşim alanlarına kadar tüm yaşam alanlarımızı afet bölgesine dönüştürmüştür. Ve ciddi ölçüde can ve mal kaybına neden olmuştur. Bu felaket bir doğa olayından çok vurdumduymazlığın, aymazlığın bir sonucu olarak göz göre göre meydana gelmiştir. Yaşanan sel felaketi binlerce evi Sular altında bırakmış ve milyonlarca lira zarara yola açmıştır. Bu Sel, yalnızca evleri ve insanları değil, çarpık ve halktan kopuk ranta dayalı yönetim anlayışını da sular altında bırakmıştır” denildi.

Vali yardımcısının “Çok şükür can kaybı yok” dediği hatırlatılan açıklamada “Peki Doğubayazıt’ın Esnemez Köyünde ölen vatandaşımız hastalıktan mı öldü?” diye soruldu.

Nelerin Yapılması Gerekiyor?
Açıklamada, hep “üvey evlat” muamelesi gördüğü ve yaşanabilirlik sıralamasında sondan birinci bulunan Ağrı’nın çözülmesi gereken acil sorunları şöyle sıralandı:

» Dere yatağı kavramı sadece derenin aktığı yer olarak değil, taşkın alanım da kapsadığı bilinmeli. Buna göre bölgede acilen taşkın ve heyelan haritalan oluşturularak riskli bölgelerde yapılaşma engellenmeli.

» İlimiz sınırlarında geçen akarsu ve derelerin acilen Günü kurtaracak çözümlerle değil, teknik gereklere uygun ve kalıcı bir şekilde ıslah edilmeli.

» Şehrin kanalizasyon ve yağmur Suyu şebekelerinin ihtiyaçlar doğrultusunda yapılması gerekiyor.

» Yerleşim alanlarının seçimi ve yapılaşmasında rantın ve günü kurtarma anlayışının terk edilmesi, Mühendislik ve planlama anlayışının temel alınması, yerleşime yeni açılacak yerlerin altyapıları tamamlanmadan inşaat ve iskân izninin verilmemesi gerekiyor.

‘1 Milyon Tl Yaraları Sarmaya Yetmez’
» Ağrı şehir merkezi ve tüm iller arası bağlantı yollarının standartlara uymayan mevcut halinin daha şehre girmeden nasıl bir şehir inşa edildiğini açıkça göstermektedir. Şehir merkezinde anayolların parke taşından kurtarılarak Asfalt yapılması gerekmektedir. Her sene ihaleye çıkarılan şehrin bağlantı yollarının, ilgili kurum olan karayolları tarafından yeterli denetim sağlanarak bir an önce bitirilmesi ve bunun bir rant aracı olmaktan çıkarılması gerekmektedir.

» Yapılaşma kültürünün değişmesi için toplumun sosyo-ekonomik seviyesinin yükseltilmesi gerekmekte, toplu yaşam alanlarının, park ve mesire alanlarının çoğaltılması, üretim ve istihdam alanlarının oluşturulması gerekiyor.

» Yaşanan sel felaketine ilişkin Başbakanlık’ın göndermiş olduğu 1 milyon TL bu afet zararlarını giderecek miktarda değildir. Bir an önce selden zarar görenlerin tespiti sağlıklı bir şekilde yapılarak zararlar giderilmeli.

» Şehirleşmenin önemli unsurlarından biri olan kentsel dönüşüm projelerinin sürüncemede bırakılmadan bir an önce sonuçlandırılması gerekiyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ Bilecik Konutları İçin Nöbet Tutuyorlar!

Bilecik’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) kurasız, başvuru önceliğine göre 23 Şubat’ta satışa sunulacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir