1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ahlat, Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Yerleşmekte Kararlı

Ahlat, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne Yerleşmekte Kararlı

Bitlis’in Ahlat ilçesinin, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çalışmalar sürüyor. Şu an Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Ahlat’ta alan çalışmaları tamamlandı, altyapı faaliyetlerine ağırlık verildi.

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, yaptığı açıklamada, Afganistan’daki Belh ve Özbekistan’daki Buhara ile birlikte, ”Kubbet-ül İslam” diye anılan müzekent Ahlat’ın, Dünya Kültür Mirası Programı’na alınması için belediye olarak çalışmalara hızla devam ettiklerini söyledi.

Ahlat’taki tarihi ve kültürel mirasın, dünyayla paylaşılması gerektiğini belirten Çoban, bunun için ilçenin dünya mirası içine girmesi gerektiğini kaydetti. Çoban, şöyle konuştu:

”Ülkemizde Ahlat’tan daha özel bir yer yakalama şansı yoktur. Elbette ülkemizdeki diğer yerler de çok özeldir, çok kıymetlidir, ama Türkiye’yi kompozisyon olarak mimari, tarihi ve kültürel değerleriyle tanımlayacak en önemli yer Ahlat’tır. Ahlat’a benzer başka bir yerden bahsetme şansına sahip değiliz. Bu vesileyle bu Türkiye’nin ve UNESCO’nun da çok ciddi bir kazanımı olacak. Böyle bir zenginliğin içinde kendisine sahiplenebileceği, ‘Burada benimdir’ diyebileceği, en özellikli yerlerden birini UNESCO’ya takdim ediyoruz.”

”İlçede alan çalışmalarını tamamladık”
İlçenin, Dünya Kültür Mirası’na kazandırılması için yıllardan beri yapılamayan alan çalışmasını bitirdiklerini belirten Çoban, belediye olarak altyapı faaliyetlerine daha çok ağırlık verdiklerini bildirdi. Çoban, şunları dile getirdi:

”Burada alan çalışması problemi vardı. Biz yerel idare olarak göreve geldikten sonra, ilk eğildiğimiz konulardan biri bu oldu. Hiç tereddüt etmeden alan çalışmasını bitirdik. Sınırlarımızı imar açısından sınırlandırmış olabiliriz, ama UNESCO süreci çok daha önemlidir. Biz yeni imar sınırları açarız, bu sorun değil, ancak Ahlat’taki bu mirasın dokunulmadan en sağlıklı şekilde korunması lazım, alan çalışmalarını en geniş şekilde tutarak. Bu projenin altına imzamızı attık. İşlerimizi bitirdik. 4 yıldır toplanamayan kurul toplantı ve kuruldan da geçti. Bundan sonra Kültür ve Turizm Bakanının Kurul Başkanını atamasını bekliyoruz.”

İlçenin dünya mirasına taşınması noktasında, siyasi iradeye de ihtiyaç duyduklarını anlatan Çoban, ilçeye bu konuda daha çok destek sunulmasını beklediklerini kaydetti.

Çoban, ”Başta en önemli temsil makamı olan Cumhurbaşkanımızın ilçemize sahiplenmesi ve himayesine alması bizim için çok önemlidir. Ahlat hak ettiği ilgiyi bu şekilde kazanmıştır. Biz tüm çalışmaları ısrarlı şekilde yürütüyoruz. Ahlat dünya mirasının en önemli parçalarından biridir ve mutlaka o mirasın içinde yer almalıdır” diye konuştu.

Türkiye’den diğer adaylar
”Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları”nın yanı sıra, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan kültür varlığı alanları şunlar:

Alahan Manastırı, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Edirne Selimiye Cami, Efes, Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri, İshakpaşa Sarayı, Karain Mağarası, Konya Selçuklu Başkenti, Mardin Eski Kent Merkezi, Selçuk Kervansarayları, Denizli-Doğubeyazıt Güzergahı, St. Nicholas Kilisesi-St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Çevresi, Sümela Manastırı, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Kekova, Afrodisias Antik Kenti, Perge Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Antik Likya Uygarlığı Kentleri. (AA)

Haber: yapi.com.tr

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir