1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Alışveriş Merkezlerinin Sayısı Ürkütüyor

Alışveriş Merkezlerinin Sayısı Ürkütüyor

Türkiye’de ilk alışveriş merkezi 1987 yılında açılan Galeria oldu. 1995’te 9, 2000 yılında 40 alışveriş merkezi hayatımıza girdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, alışveriş merkezlerinin sayısının 10 yılda 5 kat artarak 8 bin 252’ye ulaştığını belirterek kural konulmadığı takdirde hem alışveriş merkezlerinin hem de esnafın bu gelişmeden büyük zarar göreceğini vurguladı.

ÇİN MALLARININ SATIŞ MERKEZİ GİBİ
Palandöken, alışveriş merkezlerinde Çin mallarının cirit attığına dikkat çekti.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, son 10 yılda alışveriş merkezlerinin (AVM) sayısının 5 kat arttığını ve Ankara’nın Avrupa’da ve Türkiye genelinde AVM şampiyonu olduğunu belirtti. Piyasalarda hizmet arz ve talebinde denge kurulamadığı takdirde bundan hem AVM’lerin hem de esnafın büyük zarar göreceğini ifade eden Palandöken, bu dengenin hükümetler tarafından çıkarılacak kanunlar ve kanunların uygulanmasıyla sağlanacağına dikkat çekti. Esnaf hamiliğine soyunanların, bugün esnafı bu hale düşürenler olduğunu vurgulayan Palandöken, esnafın hamiliğe değil, acilen yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğunu dile getirdi. AVM’lerin, Perakende Piyasalarının Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı gündeme gelince birden esnaf hamiliğine soyunmalarını eleştiren Bendevi Palandöken, “Bugüne kadar kuralsızlıktan yararlanan AVM’ler plansız bir şekilde açılmışlardır. Piyasa dengeleri oluşturulamadığı takdirde bundan hem AVM’ler hem de esnaf büyük zarar görür. Çünkü Çin malları AVM’lerde cirit atıyor” dedi.

EN FAZLA ALIŞVERİŞ MERKEZİ ANKARA’DA
2009 yılında açılan 24 yeni AVM ile 39 ildeki toplam sayının 238’e, toplam metrekarenin de 5.7 milyona ulaştığını ifade eden Palandöken, açılışların yüzde 80’i Ankara ve İstanbul’da gerçekleştiğine dikkat çekerek bin kişiye düşen kiralanabilir alanın Türkiye ortalaması 78 metrekaredir. Ama Ankara, Yunanistan’da 125, İtalya’da 150, Çek Cumhuriyeti’nde 143, Avrupa ortalaması olan 200 metrekareyi geçtiğini söyledi. Palandöken, açıklamasını şöyle sürdürdü: ” Avrupa ve Türkiye’nin AVM şampiyonu olarak bin kişiye düşen AVM alanı 215 metrekare olmuştur. İstanbul 155, Denizli 22, Eskişehir 120, Tekirdağ 105, Gaziantep ve Bursa 100 metrekare ile ortalamanın üzerinde alışveriş merkezlerine sahip illerimizdir. Türkiye’nin her tarafına açılan AVM’lerin bu yılsonunda toplam sayısının 314 olması planlandı.”

SEKTÖR KENDİSİNE ZARAR VERİYOR
Palandöken, 1980’li yıllarda başlayan zincir marketlerin sayısının 1985 yılında 50’yi geçmezken, 1990 yılından itibaren organize perakendeciliğin hızla gelişme göstermesiyle, 1998 yılında süpermarket sayısının 2 bin 135 adede, 10 yıl içinde ise yüzde 400 artış göstererek 8 bin 252 adede ulaştığını belirtti. 2009 yılında açılanlarla beraber sayının 9 bini geçtiğini söyleyen Palandöken, “Mahalle arasında açılan marketler artık kendilerine de zarar verme pahasına hızla çoğalmaktadır. 2012 yılına kadar sayının 12 bine yaklaşması bekleniyor. Bu hızlı sayısal artış aynı paralelde pazar paylarına da yansıyarak, 1998’de yüzde 15 olan payları 2009’da yüzde 60’a ulaşmıştır. Bunların içinde 196 hipermarket ise AVM ile beraber açılarak, modern şehircilik anlayışı açısından sakıncalarının yanı sıra, açıldıkları bölgede 57 meslek dalında çalışan esnaf ve sanatkara büyük zarar vermiştir” dedi.

YABANCILARIN AĞZINI SULANDIRIYOR
Palandöken, Türk perakende sektörünün Avrupa’da 7’inci, dünyada 10’uncu büyük perakende sektörü olduğunu vurgulayarak, gıda harcamalarında Avrupa’nın en büyük 5’inci, gıda dışı harcamalarda ise 8’inci büyük pazarı olduğuna işaret etti. Palandöken, “Esnaf yönünden bilhassa Anadolu’da açılmış olan yabancı sermayeli süper marketler, malları bulundukları illerden karşılamadıkları için, kazandıkları nakit parayı il dışına çıkararak zaten küçük olan piyasanın daha da daralmasına ve mütevazi sermayesi ile devlete yük olmadan ayakta kalmaya çalışan bakkal, kırtasiye, kasap, terci ve ayakkabı tamircisi gibi esnafın işini kaybetmesine neden olmaktadır” diye konuştu

2015 YILINDA 10 MİLYON METREKAREYE ÇIKIYOR
Gayrimenkul Zirvesi’nde açıklanan “Türkiye’de perakende pazarı ve AVM’ler için öngörüler 2015” raporunda perakende pazarının gelişimine bağlı olarak organize pazarın önemli kurumu olan alış veriş merkezlerinin ticari gayrimenkul yatırımı olarak hızla genişlediği bildirildi.

Raporda, inşaat ve planlama aşamasında olan AVM’lerin 2010 sonuna kadar tamamlanmasıyla AVM kapasitesinin hızla genişleyeceğine işaret edilerek, 2010 sonunda AVM sayısının 288’e ulaşacağı öngörüldü. AVM’lerde 2010 sonrasında genişlemenin daha sınırlı, istikrarlı ve seçici olacağı tahminine yer verilen raporda, 2015 yılında AVM’lerdeki kiralanabilir alanın 10 milyon metrekare olacağı kaydedildi.

Fahri Sarrafoğlu/Dünya Bülteni

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

AVM’lerde Yeni Dönem Başlıyor: Forum İstanbul Örneği

Ekonomik kriz ile birlikte AVM sektöründe bir yavaşlama yaşanıyor. "Türkiye AVM çöplüğüne mi dönüyor" tartışmaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir