1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Antalya Havalimanı’na Dev Yatırım

Antalya Havalimanı'na Dev Yatırım

ANTALYA – Antalya Uluslararası Havalimanı’nı işleten ICF Airport AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Çeçen, 2008 yılı biterken dünyada baş gösteren ekonomik krizden dolayı, 2009’a olumsuz bir havayla başladıklarını, Antalya’nın ekonomik krizden çok fazla etkileneceğini düşündüklerini ancak zaman geçtikçe, krizin Antalya’da korkulacak kadar etkili olmadığının görüldüğünü ifade etti.

Antalya Havalimanı’ndaki yolcu trafiğinin, 2009 yılında 2008’e göre yüzde 3-4 arasında düştüğünü, beklentilerin, düşüşün daha yüksek olacağı yönünde olduğunu anlatan Çeçen, şunları söyledi.

”2009’da hep finansal, hem de operasyonel olarak büyük sorumluluk ve yükümlülüklerimiz olduğundan, yıla tedirgin başladık ama sene sonuna geldiğimizde tüm faaliyetlerimizde başarılı olduğumuzu gördük. Bunda Antalya turizminin çok büyük katkısı var. 2010’da da hedefimiz, geçen seneden iyi olacağı yönünde.”

Antalya Havalimanı’na Türkiye kiralama ve özelleştirme ihalelerinde bugüne kadar gerçekleşen en yüksek teklifi verdiklerini ve havalimanının işletmesini 17 yıllığına 3 milyar 10 milyon dolara kiraladıklarını anlatan Çeçen, ihale bedelinin yüzde 25’ini, terminalleri teslim almadan ve herhangi bir gelir elde etmeye başlamadan ödediklerini bildirdi.

İç Hatlardaki genişletme yerine, eski binanın yıkılarak, yeni bir iç hatlar terminali yapılmasını planladıklarına değinen Çeçen, bunun da yatırımcıların özverisiyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Çeçen, şöyle devam etti:

”İhale şartnamesi gereği, iç hatlarda, Terminal 1’de ve havalimanının tümünde bu yükümlülüklerimiz vardı ama teknik arkadaşlarla incelediğimizde iç hatlarda yenileme gerçekleştirsek dahi, ileri ki senelerde talebe hizmet etmeyeceğini gördük. Yatırımcılarımızın özverisiyle yeni bir iç hatlar terminali gerçekleştirdik. Son teknolojilerin kullanıldığı, yolcu konforuna endeksli, yolcu kapasitesinin yaklaşık 5 kat artırıldığı bir iç hatlar terminaline kavuşuyoruz. Zaten buna ihtiyacımız da vardı. Yeni iç hatlar terminalini Mart ayı sonu itibarıyla açacağız. İç hatlar terminalinin yanı sıra, apron ve kulenin bakımı, ısı ve enerji santralı için toplam 106 milyon Avro yatırım yapıldı.”

ELEKTRİK KESİNTİSİNE KARŞILIK SANTRAL YAPILDI
Çeçen, yaz sezonunda Antalya’da elektrik enerjisi ihtiyacının arttığına ve komşu illerden takviyelerle bu ihtiyacın karşılanabildiğine de işaret ederek, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin turizm sektörüne zarar verdiğini vurguladı. Bu nedenle, havalimanı ihtiyacını karşılamak üzere bir santral kurmayı planladıklarını belirten Çeçen, şartnamede olmamasına rağmen 6 milyon Avroluk yatırımla, doğal gaz çevrim santrali kurduklarını söyledi. Çeçen, Antalya Havalimanı’nda yılda 6 Megavatt elektrik tüketildiğini, kurdukları doğal gaz çevrim santralinden yılda 8 megavatt elektrik enerjisi üreteceklerini açıkladı. Çeçen, ”Antalya’ya elektrik enerjisi bakımından yük olmamak için bu santrali kurduk. Ayrıca bir de ısı santrali yaptık. Biz burayı 17 yıllığına kiraladık, önümüzde 15 yılımız kaldı. Bu yatırımları, altına tekerlek takıp, kira süresi sonunda götürmeyeceğiz. Hepsi burada kalacak” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR
Serhat Çeçen, yurt dışındaki bazı havaalanlarının işletmesiyle ilgilendiklerini ancak en somut gelişmenin Kosova’nın başkenti Priştina Havaalanı için yaşandığını kaydetti.

”Priştina havaalanı ihalesine katılmak için ön yeterlilik aldık. Daha doğrusu ön yeterlilik alan üç şirketten biriyiz. ICF markasını Doğu Avrupa’ya taşıma hedefimiz var. ICF ortaklığı yapısıyla yürüyoruz. ICF markasını büyütme hedefimiz var. Priştina’nın giden ve gelen toplam yolcu kapasitesi 1,5 milyon civarında. 20 yıllığına Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek. 1 Martta ihalesi olacak. Yurt dışında bir çok proje gündemimizde var. Bunları da inceliyoruz.”

Çeçen, Türkiye’de de, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir bölgelerini kapsayacak Zafer Havaalanı için ihaleye gireceklerini, 1 Martta gerçekleştirilecek ihale için de teklif vereceklerini vurguladı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir