1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ayakkabıcı Pames, İnşaatçı Oluyor

Ayakkabıcı Pames, İnşaatçı Oluyor

Firma, öncelikle yeni gelişen toplu konut semtlerine yakın cadde mağazaları ve işyerleri inşa edecek…

AYAKKABI markası M.P’yi hatırlarsınız. Piyasa ilk çıktığında pek çoğumuz yabancı bir marka olarak algılamıştık. Oysa, 1987 yılından bu yana piyasada olan bu markayı Pames Group üretiyor. Türkiye’nin en büyük ayakkabı üretim tesislerinden birine sahip olan Pames’in M.P’nin yanı sıra birçok markası var. Bunlardan biri de Arow. Terlik ve sandalet markası olarak 2000 yılında piyasada çıkan bu Arow’un ürün gamına zamanla fantezi ayakkabı ve çizme de eklendi. Grubun M.P ve Arow’la birlikte 14 ayakkabı markası var. Bunlar Türkiye çapındaki 3 bin 500 noktada satışa sunuluyor. Pames Group’un yıllık cirosu ise 200 milyon TL civarında.

Pames de sektöründeki birçok rakibi gibi bir aile şirketi. Ancak kuruluş hikayesi biraz farklı. Pames’in kurucusu Kazım Sağın, kaymakamlığı bırakıp ayakkabı işine girmiş…

ZEYTİNBURNU’NDAN HADIMKÖY’E
Aslen Ağrı Doğubayazıtlı olan Kazım Sağın, üniversiteyi bitirdikten sonra Denizli Acıpayam’a kaymakam olarak atanmış. Ancak içindeki girişimcilik ruhu onu ayakkabı üretimine itmiş.

1987 yılında İstanbul Zeytinburnu’nda 275 metrekarelik bir atölye kuran Sağın, işlerin büyümesiyle birlikte 4 kardeşini de yanına almış. Bir süre sonra Zeytinburnu’ndaki atölyeye sığamayan Sağın kardeşler, firmayı önce İkitelli’deki daha büyük bir atölyeye taşımış. Ardından da 44 bin metrekare kapalı alanı olan Hadımköy’deki bugünkü fabrikayı kurmuşlar. Pames’in şu anda İzmir’de de bir fabrikası var.

Pames ayakkabıda kullanılan taban ve sayayı da kendisi üretiyor. Yani entegre bir şirket. Ayrıca İzmir, Konya, Gaziantep gibi birçok şehirdeki ayakkabı firmalarına fason üretim yaptırıyor. Pames’in Uzakdoğu’da da birçok üreticisi var.

Spor ayakkabıdan terliğe, casual ayakkabıdan çizmeye bay, bayan, çocuk her kesime yönelik ürünü bulunan Pames, bu özelliğiyle de iç piyasanın önde gelen firmalarından biri. Ayrıca başta Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Yugoslavya ve Bosna-Hersek olmak üzere birçok Avrupa ülkesine kendi markasıyla ihracat yapıyor.

Pames, 2006 yılından bu yana “Ermina” markasıyla çorap da üretiyor. Şirket, bu çorapların büyük bölümünü ihraç ediyor.

YER İÇİN GÖRÜŞÜYOR
Kazım Sağın, deyim yerindeyse yerinde duramayan, “hiperaktif” bir girişimci. Gerçi başında bulunduğu grup, kuruluşundan bu yana sadece “ayak”la ilgili alanlara yatırım yapmış. Ancak Sağın, bu sıralar başka sektörlere de sıçrama planları yapıyor.

Kazım Sağın’ı heyecanlandıran yeni sektörlerin başını ise gayrimenkul çekiyor. Daha doğrusu son yıllarda mantar gibi çoğalan toplu konut projelerinin yarattığı bir boşluğa göz dikmiş durumda. Sağın, yeni oluşturulan toplu konut bölgelerindeki cadde eksikliğini fark etmiş ve bu boşluğu doldurmak üzere düğmeye basmış.

Pames Group Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Sağın, toplu konutların bulunduğu semtlerin hemen hiçbirinde caddelerin, dolayısıyla cadde mağazası ve işyerlerinin bulunmadığına dikkat çekiyor. İşte Pames, bu pastadan pay kapmak amacıyla İstanbul, Ankara ve Bursa’daki çeşitli toplu konut bölgelerini mercek altına almış durumda.

Kazım Sağın, bazı toplu konut projelerinin içinde alışveriş merkezleri olduğunu, ancak çoğunun talebi karşılayamadığını düşünüyor. Pames Group, bu yüzden yeni gelişen bu tür semtlerin caddeleri üzerinde, içinde 200-250 dükkanın bulunacağı merkezler inşa edecek. Sağın, bu dükkanları başta hazır giyim ve gıda olmak üzere perakende sektöründeki firmalara satacaklarını veya kiraya vereceklerini belirtiyor. Kazım Sağın, bu yatırımla ilgili bir iki semtte yer tespiti yaptıklarını, bu görüşmeleri birkaç hafta içinde sonuçlandıracaklarını ve inşaata başlayacaklarını vurguluyor.

DONDURULMUŞ GIDA VE ENERJİ
Pames Group’un yatırım planladığı diğer sektörlerse gıda ve enerji. Grubun öncelikli planı dondurulmuş gıda üretimine girmek. Hatta bu amaçla yerli bir firmayla bir süredir ortaklık görüşmeleri yapıyor. Kazım Sağın, henüz bir anlaşmaya varmadıkları için söz konusu firmanın ismini açıklamıyor.
Pames’in enerjiyle ilgili planı ise yenilenebilir enerji kaynaklarından olan ve son dönemin en gözde yatırım alanlarından biri haline gelen rüzgar santrali kurmak. Ancak firmanın elinde rüzgar santrali kurmak için lisansı yok. Sağın, elinde lisansı olan bazı firmalarla temas halinde olduklarını söylüyor.

300 AROW SHOP AÇACAK
Pames Group, 2008 yılında “Arow Shop” mağazalarıyla perakende sektörüne adım atmıştı. Bu mağazalar her ne kadar Arow ismini taşısa da Pames bünyesindeki markaların tüm ürünleri satılıyor. Grup, perakendeye yeni girmesine rağmen 29 mağazaya ulaşmış durumda.
Kazım Sağın, mağazalaşma konusunda da oldukça iddialı. Arow Shop sayısını 300’e çıkararak Türkiye’nin en geniş ayakkabı zincirlerinden birine sahip olmayı planlıyor. Pames, bu zinciri oluşturmak için 150 milyon TL bütçe ayırmış. Arow Shop için daha çok alışveriş merkezleri (AVM) tercih ediliyor. Grup, 2009 yılında 10 AVM’ye birden girmiş.

Pames Group’un perakendecilikte büyüme planının özellikle ayakkabı konusunda deneyimli girişimcilere iş fırsatı doğurması bekleniyor. Çünkü grup, bu mağazaların bir kısmını franchise vererek hayata geçirmeyi düşünüyor.

Batağa rağmen bayilerini destekliyor
Pames Group, yeni mağazalarla perakende sektöründe büyürken, bir yandan da mevcut bayilerini desteklemeyi sürdürüyor. Kazım Sağın, bayilere sağlanan destekleri şöyle anlatıyor:

“Bayilerimiz için kredi musluklarını sonuna kadar açtık. Ekonomik kriz ortamında birçoğu mali açıdan sıkıntıya girmişti. Bu yüzden ciddi tahsilat problemleriyle karşılaştık. Hatta kuruluşumuzdan bu yana en büyük batağı 2009 yılında verdiğimizi söyleyebilirim. Buna rağmen tüm bayilere mal vermeye devam ettik. Bunu da grubumuzun mali açıdan güçlü olması sayesinde yapabildik.

ames Group olarak bugüne kadar tüm yatırımlarımızı özkaynaklarla yaptık. Nitekim bunun faydasını, 2008 sonunda yaşanmaya başlayan ekonomik krizde gördük. Örneğin, piyasada birçok firma kriz nedeniyle vadeleri kısarken biz uzattık. Bayilerimize ‘Sat, sonra öde’ dedik. Çünkü Türkiye’deki birçok bayi bankadan kredi kullanamıyor. Kredi için başvurduklarında birçok teminat isteniyor. Bu teminatları verecek güçleri yok. Bayilerimizi korumak ve yaşatmak için onlara mali açıdan destek vermek durumundayız. Geçen yıl bu sayede birçok yeni müşteri kazandık.”

Group markaları
M.P, M.P Style, M.P.one, Arow, Arow Kids, Diwo, Smash, Masculin, Disc, Hatuny, Flycat, L.A. Gear, Potis, U.S.77

Özbey Men’in haberi/Para dergisi

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir