1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bakan Demir: İnşaat Sektörü Altın Çağını Yaşadı

Demir, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarları döneminde Türk inşaat ve yapı sektörü ile yapı malzemeleri sektöründe çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getirdi.

Yıllar boyu durgunluk yaşayan ve bazı yıllarda gerileme içine düşen inşaat sektörünün hükümetleri döneminde “Adeta bir dönüm noktası yaşadığını“ ifade eden Demir, “Geçmiş dönem verileri dikkate alındığında hükümetlerimiz döneminde inşaat sektörünün altın çağını yaşadığını söyleyebiliriz“ dedi.

İnşaat sektöründe ekonomik büyümenin 2005`ten itibaren bütün sektörler içinde birinci sıraya yükseldiğini anlatan Demir, “İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler, ülkemizi, yapı malzemeleri alanında, pek çok ürünün üretiminde ve ihracatında dünyanın ve Avrupa`nın ön sıralarına taşımıştır“ diye konuştu.

“Bayındırlık ve İskan Bakanlığının içinin boşaltıldığı, önemini kaybettiği“ şekilde eleştirilerin olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:

“Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, geçmişten itibaren gelişerek büyüyen, kamu adına her türlü planlama, projelendirme, denetim işleri yapan bir bakanlıktı. Artık bir kamu otoritesinin geçmişte olduğu gibi hala uygulama planlarına varana kadar plan yapıp, projelerini yapıp bunları ihale eden, yaptıran, denetleyen hüviyetini sürdürme imkanı kalmamıştır. Tüm uygulama planlarının mutlaka yerel yönetimlerde bulunması gerekir ama buna rağmen merkezde bazı plan yetkilerinin bulunması gereği de vardır. Bu plan yetkilerinin de bir kurulda toplanması çok daha yararlı olacaktır ki Kentsel Geliştirme Stratejisi (KENTGES) Belgesi bunu çok açık şekilde ifade etmiştir.“

-KENTGES-

Kentsel Geliştirme Stratejisi Belgesi için 151 kurum, kuruluş, plan yetkilerini elinde bulunduran kamu kurumlarının temsilcileri de dahil olmak üzere tüm taraflardan 500`e yakın uzmanın bizzat iki yıl çalıştığını söyleyen Demir, KENTGES`in, tam bir çatı, hedef ve yol gösteren bir belge olduğunu kaydetti.

500 uzmanla her yıl toplanarak, strateji belgesinin öngördüğü eylem planlarının uygulama safhalarını da bizzat değerlendirmeye tabi tutmayı planladıklarını belirten Demir, kıyı kenar çizgilerinin 2014`e kadar tamamlanmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.

Yapı kooperatiflerinin bakanlığının yetkisine geçtiği hatırlatan Mustafa Demir, “Yapı kooperatifçiliğinde geçmişte kaybedilen güven unsurunu yeniden kazandıracak çalışmaları 2011 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz“ dedi.

Mahalli idarelere imar hizmetlerinde rehberlik edilmesiyle ilgili projelerin devam ettiğini belirten Demir, bakanlığının bazı çalışmalarından örnekler verdi.

Demir, 1 Ocak 2011`den itibaren Yapı Denetim Sistemi`nin tüm ülke genelinde uygulanmasına başlanılacağını anımsattı.

Enerji Performans Yönetmeliği`nin yürürlüğe gireceğini ve 1 Ocak 2011`den itibaren ruhsat alacak her yapıya Enerji Kimlik Belgesi verileceğini dile getiren Demir, bu uygulamanın enerji alanında verimlilik ve tasarruf yaratacağını söyledi.

Demir, “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin ülkenin her alanında, kamuda ve özel sektörde sağlıklı uygulanmasını temin edecek bir kamu otoritesi olma noktasında 2011 yılı içerisinde inşallah tüm yapılanmasını tamamlamış olacaktır“ dedi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Antalya’da İnşaat Yasağına Müteahhitler’den Tepki

İnşaat müteahhitleri bugün başlayıp 15 Ekim 2010'a kadar devam edecek inşaat yasağına tepki gösterdi. Yasağın tüm şehri kapsamasına tepki gösteren müteahhitler, turizm sektörü için kendilerinin kurban edildiğini savundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir