1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Başbakanlık’a Prestijli Adres: Ziraat Bankası’nın Tarihi Binası

Başbakanlık'a Prestijli Adres: Ziraat Bankası'nın Tarihi Binası

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasıyla, tarihi bina boş kalacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulus’ta bulunan tarihi Ziraat Bankası Genel Müdürlük binasının, Başbakanlık’a ‘prestij binası’ olarak kullanılması için verilmesinin düşünüldüğünü söyledi.

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasıyla birlikte tarihi binanın nasıl kullanılacağı konusunda fikirler de ortaya atılmaya başladı. Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, binayı Başbakanlık’ın prestij binası olarak kullanılmasını önerdiğini söyledi.

Bakan Günay’ın önerisi üzerine Erdoğan, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’ne geçerek incelemelerde bulundu. Başbakanlık’ın bir ‘prestij binasına’ ihtiyacı olduğunu söyleyen Bakan Günay, “Yerli ve yabancı konukları ağırlamak için oldukça etkileyici bir bina. Sayın Başbakan’a, ‘Siz almıyorsanız ben talibim’ dedim” diye konuştu. Günay, Erdoğan’ın öneriye, ‘olumlu’ yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Tarihi bina Ankara’nın başkent olmasının ardından, kenti, kasaba görünümünden kurtarmak için yürütülen çalışmanın bir ürünü. Bu kapsamda, İtalyan Mimar Guilo Mongeri, 1926 yılında Ziraat Bankası’nın genel müdürlük binasının inşaatına başladı. 1929 yılında inşaatı tamamlanan bina, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri. Mimar Mongeri, binaya Türk milli mimari üslubunu yansıttı.

Bina, 26 Kasım 1929 tarihinde İsmet İnönü ve Büyük Millet Meclisi Başkanı Kazım Özalp tarafından törenle açıldı.

Selçuklu ve Osmanlı süsleme sanatlarıyla zenginleştirilen ve geniş mermer kaplamalı holler, yüksek tavanlar, kemerler, ayna ve kristal camlar, renkli vitray cam ve çini süslemeler gibi ayrı özelliklere ve estetik güzelliklere sahip bina, Ankara’nın sembollerinden biri olarak kabul ediliyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektörü, Krizden Çıkışın Anahtarını Buldu

İnşaat sektörünün ekonominin canlı olduğu dönemlerde büyümenin ve istihdamın en önemli kalemi olduğunu belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, daralma ve kriz dönemlerinde ise ekonomik canlanma için 'can suyu' işlevi gördüğünü söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir