1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bergama Unesco Adaylığı İçin Çalışma Başlattı

Bergama Unesco Adaylığı İçin Çalışma Başlattı

Belediye Meclis ve Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak TMMOB Mimarlar Odası eski Başkanı Gazeteci – Yazar Oktay Ekinci, ‘UNESCO Dünya Mirasları ve Türkiye’ kitabının yazarı Atila Ege, tarihi ve kültürel alanlar üzerine bir çok çalışması bulunan, fotoğraflarla Türkiye’yi anlatmaya çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu ve Panel yöneticisi olarak İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan katıldı. Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama protokol üyeleri, turizmciler ve çok sayıda vatandaşın dinleyici olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Gönenç yaptı. Başkan Gönenç, konuşmasında Bergama’nın tarihi ve kültürel geçmişine dikkat çekerek, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde Bergama’nın da yer alması gerektiği gerçeğinin altını çizdi. Başkan Gönenç, “Bunun gerçekleşmesi için ilk adımları atıyoruz. Bu yolda çok çalışmamız gerekiyor. Bunu başarmak için bizlerin ve bu kentte yaşayan herkesin çok çalışması bu oluşumu omuzlaması ve sorumluluk alması gerekiyor. Bugün bu panel, yapılması gereken tüm bu zorlu çalışmaların bir adımı, bir başlangıcı niteliğini taşıyor” dedi. Daha sonra Yüksek Mimar Oktay Ekinci “Tarihi Kentte Kimlik ve Çağdaşlık” konusunu, Araştırmacı Gezgin Atila Ege “UNESCO Listesine Giriş Kriterleri” konusunu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu “Antik Dönemde Sağlık Merkezleri ve Bergama” konusunu dinleyicilere sine-vizyon eşliğinde anlattılar.

Panelin ilk konuşmasını yapan Yüksek Mimar Oktay Ekinci, Türkiye’de kimliksiz kentler oluşturulduğuna dikkat çekti. Ekinci, “İmar planlarıyla, şehirlerimizde planlı yapılaşma adına yan yana beton bloklardan oluşan konutlar inşa edilerek, planlı cinayetler yapıldı. İnşa edildiği yörenin hiçbir özelliğini taşımayan yapılarla ülkemizde kimliksiz kentler oluşturuldu” dedi. Çağdaş mimarlığın kimliksiz kentler oluşturmak olmadığına işaret eden Ekinci, “Çağdaşlık bizden önce yaşayanları, bize miras bırakanları reddetmek değildir. Çağdaşlık adına eğer modern binalar yapıyoruz diye yan yana hiçbir özelliği olmayan beton bloklardan binalar inşa edersek planlı bir şekilde kimliksiz kentler oluştururuz “dedi.

Panelin ikinci konuşmacısı Yazar-Gezgin Atila Ege, UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girmek için ne gibi kriterlerin arandığını açıkladığı konuşmasında, “Bergama kültürel ve tarihi zenginlikleri ile UNESCO’nun listesine girmeyi hak eden tarihi bir kenttir. Bu listeye girmek için aday gösterilen bölgenin, eserin, yaratıcı insan dehasının bir sonucu olması, kültürel bir gelenek veya yaşayan ya da kayıp bir uygarlığın tek veya en azından istisnai tanıklığını yapması, insanlık tarihinin bir veya birden fazla anlamlı dönemini temsil eden yapı tipinin ya da mimari veya teknolojik peyzaj topluluğunun değerli bir örneğini sunması gerekiyor. Bergama’da bu kriterlere uyan bir çok eser bulunmaktadır. UNESCO listesine giren bir çok bölge de bir turizm patlaması yaşanmaktadır. Ülkeler için bir Dünya Mirası’na sahip olmak çok önemli. Bu sıfatı hak kazanmış bölgeler, turizmde ciddi bir patlama yakalıyor” dedi.

Panelin son konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, tarihte ilk defa su ile tedavi yöntemini uygulayan, telkin ve rüya yolu ile tedavi yöntemini uygulayan Dünya’nın ilk sağlık yurtlarından birisi olan Asklepion’un UNESCO listesinde yer alması gerektiğinin altını çizdi. UNESCO listesine girme kriterlerinden bir çoğunu Asklepion’un fazlasıyla taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Terzioğlu, “Yunanistan’daki Epidaurus Asklepios Barınağı ile Bergama Asklepion’u kıyasladığımızda, Epidaurus’ta ayakta kalan bir tek eser bile yokken, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Ama birçok yapısı halen sağlam bir şekilde duran Bergama Asklepion’u bu listede yer almıyor. Bunu sağlamak için Bergama’da yaşayan herkesin çok çalışması gerekiyor” dedi. Panelin yöneticisi İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, UNESCO listesine girmek için olmazsa olmazların başında; Alan Yönetim Planı geldiğine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Özcan, “UNESCO dünya miras listesi aday adaylığı süreci için hazırlık yapan Bergama, bu konuya dikkat etmeli. Çalışmalarına bu noktadan başlamalı” dedi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir