1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

‘Böl ve Planla’ Dönemi

dolgu imar planı, imar kanunu, imar mevzuatı, imar planı, imar planı nedir, imar planı soruları, şehir imar planı, yeni imar planı, Böl ve Planla Dönemi

Bodrum Yarımadası üzerine hazırlanan kültür, turizm koruma ve gelişim bölgesi planının Danıştay’da iptal edilmesinin ardından Bakanlar Kurulu, Gündoğan, Yalıkavak ve Göltürkbükü için ayrı bir “turizm merkezi” kararı almıştı. Bu gelişmeyi yargıya taşıyacan çevreciler, mahkemeden, bakanlık işlemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıkarttılar.

Benzer yaklaşım son olarak Çeşme Yarımadası için de sergilendi. Yarımadanın bütününe yönelik hazırlanan planlama Danıştay’dan döndü. Danıştay bu kararında, büyük ölçekli arazilerin tek şahısların elinde toplanmasının haksız bir zenginlik yaratacağını bunun da kamu yararı ilkesiyle örtüşmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, turizmin kendi kaynağını tüketmesine izin verilemeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine bakanlık, Çeşme’yi Yumru Koyu, Şifne, Güvercinlik ve Çakabey turizm bölgeleri olmak üzere dört ayrı parçaya ayırdı. Girişimin yeniden yargıya taşınması için hazırlıklar yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, anılan yerleşimlerin bütününe yönelik hazırladığı planlamaların, büyük yüzölçümlü alanları kapsaması ve yüksek yargının vurguladığı gibi, rant olanağı yaratması karşısında, “parçalayarak planla” olgusu gündeme getirildi.

Bakanlar Kurulu’nun Gündoğan, Yalıkavak ve Göltürkbükü planlamasını yargıya taşıyan kesim içerisinde yer alan Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, bakanlığın Bodrum’u, rant uğruna yamalı bohçaya dönüştürmek istediğini söyleyerek, “Yarımadanın tamamını turizm bölgesi ilan edemediler, bölüp parçalayarak ranta ve imara açmaya çalıştılar. Ancak yanlış hesap yargıdan döndü” dedi.

Bodrum Mimarlar Odası Temsilcisi Mahmut Yıldırım da, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan, 1/ 100 binlik Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Gelişme Belgesi İmar Planı Revizyonu’nu iptal ettirdiklerin anımsattı. Yıldırım, “Bunun ardından bakanlığın yarımadanın kuzeyini ayırarak turizm merkezi ilan etmesinin, eski planı farklı bir şekilde delmeye yönelik olduğu ortaya çıktı. Ancak, Danıştay’a yapılan itiraz yerinde bulundu ve mahkeme kararını delme girişimleri ilk reddedilişle karşılaştı. Şimdi bölgeye bilirkişi gelecek ve incelemelerde bulunacak” diye konuştu.

Haber: Cumhuriyet Ege / Ozan YAYMAN

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

3. Köprü Güzergahı Onaya Kaldı

Bakan Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün güzergahıyla ilgili açıklama yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir