1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Büyük Dahi Leonardo Da Vinci’nin Büyük Hayali, 500 Yıl Sonra Haliç’e Yapılıyor

Büyük Dahi Leonardo Da Vinci'nin Büyük Hayali, 500 Yıl Sonra Haliç'e Yapılıyor

Büyük İtalyan dahi Leonardo Da Vinci’nin 500 yıl önce İstanbul için hayal ettiği köprü, bu yıl Haliç’e yapılmaya başlanacak. Köprüyü ünlü mimar Hakar Kıran tasarlıyor

Dünyanın en büyük dahilerinden Leonardo Da Vinci’nin en büyük hayallerinden biri hem operada hem de gerçek hayatta can buluyor. 500 yıl kadar önce, dünyanın en büyük ve en ihtişamlı köprüsünü Haliç’e yapmak için Sultan II. Bayezid’e mektup yazan, ama saray görevlisince “İtalya Cumhuriyeti’nden bir gavur” olarak nitelendirip dikkate alınmaması sonucu teklifine karşılık bulamayan Leonardo’nun içinde kalan büyük hayali, mektubunun 1950 yılında tesadüfen Topkapı Sarayı’nın arşivlerinde bulunması sonucu ortaya çıkmıştı. İşte bu büyük hayal, hem sanatta hem gerçek hayatta karşılık buldu.

Operası da yapılıyor
ABD’den opera sanatçısı Daniel Nazareth, Leonardo’nun rüyasını operada gerçeğe dönüştürdü, Türk mimar Hakan Kıran da ünlü dahinin eşsiz eserini Haliç’e yapmak için gün saymaya başladı. Hindistan asıllı Amerikalı besteci Daniel Nazareth, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması ile Da Vinci köprüsünün hikayesini duyduktan sonra bu operayı yazmaya karar verdiğini söyledi. Leonardo gibi üstün bir dahinin, 500 yıl önce Haliç’e köprü yapmak isteyip gerçekleştirememiş olmasından çok etkilendiğini belirten Nazareth, bu nedenle operasında Leonardo’yu İstanbul’a getirdiğini kaydetti. Nazareth, “Operamda, 500 yıl öncesine gidiliyor: Burada Leonardo Topkapı’ya davet ediliyor ve Bayezid ile buluşuyor. Birlikte köprüyü inşa etmeye karar veriyorlar. Böylece opera, 500 yıl öncesi ile bugün arasında köprü oluşturuyor” dedi.

Haliç’e Leonardo’nun köprüsünün kurulma projesini yürüten Hakan Kıran Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kıran da Leonardo’nun hayalini gerçekleştirmek için eskizler, konuyla ilgili maketler ve 2001 yılında Norveç’te yapılan Leonardo’nun köprüsü gibi bütün verileri araştırdıklarını söyledi. “Leonardo’nun köprüsü ileri vizyonla yapılmış bir skeç, aslında bir hayal” diyen Kıran, köprüyü, orijinal fikrini bozmadan ama 21. yüzyıl teknolojisini de katarak modern yorumla yapacaklarını kaydetti. Kıran, çelik ve ahşaptan oluşacak köprünün tasarımını yaklaşık 1.5 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye de koruma kuruluna gönderdi. Koruma kurulu bazı araştırmalar istedi, onları tamamladık. Kurul özellikle tarihi yarımada ve önemli konularda zor karar alıyor ama sürecin sonuna geldik. Bizim aldığımız izlenime göre bir sıkıntımız yok ve bu yılın ikinci ya da üçüncü yarısında inşaata başlayabilir hale gelmeyi planlıyoruz. Aslında, sivil toplum örgütlerinin de olduğu çok büyük bir şölenle bu işe başlayalım ve çok kısa bir sürede tamamlayalım istiyoruz.”

21. yüzyılın eseri olacak

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

3. Köprü Güzergahında Arazilerin Nitelikleri Değişmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sazlıdere Baraj Havzası’ndaki ağaç dikim töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir