1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Çukurca’nın Tarihi Taş Evlerinde Yıkılma Tehlikesi

Çukurcanın Tarihi Taş Evlerinde Yıkılma Tehlikesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Top, Çukurca ilçesinde yıkılma tehlikesinde olan tarihi taş evlerin kısa sürede restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Top, yaptığı açıklamada, Hakkari’de yürüttüğü yüzey araştırmaları sırasında bu evlerde incelemede bulunduğunu belirterek, taş evlerin, ilçe merkezinde, kalenin bulunduğu tepenin güney yamacında kurulmuş yapılar olduğunu anlattı.

19. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen taş evlerin iç döşemesinin, ahşap yapılı olduğunu ifade eden Yrd.Doç. Top, Hakkari ve çevresinde sivil mimari örneklerine pek rastlamadıklarını, dolayısıyla bu taş evlerin, Hakkari ve çevresindeki en önemli sivil mimari yapılar olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Top, evlerin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek, “Tarihi ve turistik değer taşıyan taş evlerin bulunduğu bölge, kısa sürede 1. derece sit alanı ilan edilmelidir. Yıkılma tehlikesi olan bu yapılar, kısa sürede restore edilerek turizme kazandırılmalıdır” dedi.

Taş evlerin bulunduğu bölgenin mutlaka koruma altına alınması gerektiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Top, geçen yıl yaptıkları inceleme sırasında, bazı vatandaşların ahşap döşemeleri söküp, yakacak olarak kullandığını belirlediklerini ifade etti.

BELEDİYE ÇALIŞMA BAŞLATTI

Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar da, ilçede bulunan tarihi taş evlerde 20 yıl öncesine kadar yaşamın olduğunu ancak ailelerin, nüfus artışı, ulaşım, su sıkıntısı gibi nedenlerle ilçe merkezindeki başka mahallelere yerleştiğini söyledi.

Bu evlerin sahiplerini belirlemek için çalışma başlatıldığını anlatan Kanar, “Evlerin restore edilerek korunması ve turizme kazandırılması için Kaymakamlıkla birlikte Valilik ve ilgili kurumlara yazı gönderdik” dedi.

Girişimler sonucu uzman bir ekibin ilçeye gelerek, evlerde incelemede bulunduğunu bildiren Kanar, keşif çalışmaları ve ev sahiplerinin belirlenmesinin ardından bölgenin turizme kazandırılması için gerekli çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ Bilecik Konutları İçin Nöbet Tutuyorlar!

Bilecik’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) kurasız, başvuru önceliğine göre 23 Şubat’ta satışa sunulacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir