1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Dağ Köylerine Organik Fabrikalar

Dağ Köylerine Organik Fabrikalar

Konya’da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının mali desteğiyle, çiftçilerin yetiştirdiği organik ürünleri işleme, ambalajlama ve yağ elde etme işlemlerini yapacak 2 fabrikadan biri faaliyete geçti, diğerinin temeli önümüzdeki günlerde atılacak.

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya kent merkezinin güneyindeki dağ eteklerinde yer alan köylerde organik tarım üretimi denemeleri yaptıklarını, İl Özel İdaresinin desteklediği çalışmalarda, beklentilerin üzerinde başarı elde ettiklerini söyledi.

Son 2 yıldır da organik çilek üretimi yanında 4 dağ köyündeki çiftçilere organik patates ürettirmeye başladıklarını anlatan Ataiyibiner, “Bu bölgeler tam bir organik üretim havzası özelliği taşıyor. Fenni gübre ya da ilaç kullanılmadığı için toprak hiç bozulmamış. Burada ürettiğimiz organik çilekler, ihracata ve iç piyasaya gidiyor. Ürünlerimize o kadar yoğun talep oldu ki, geçen yıl ürettiğimiz 400 ton organik patates, kısa süre içinde tükendi. Bunu profesyonel tarım firmalarıyla olan ilişkilerimize borçluyuz” dedi.

HEDEF: AVRUPA’NIN ORGANİK ÜRETİM ÜSSÜ
Ataiyibiner, dağ köylerinde organik tarımı geliştirmeyi amaçlayan, organik ürün işleyecek fabrikaları kurma projesindeki temel amacın, yoksul dağ köylerinde halkın gelirini artırmak ve organik üretim potansiyelini harekete geçirip ‘katma değer yaratmak’ olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Az sayıda dağ köyünde yaptığımız başarılı organik tarım çalışmalarını geliştirmek, çevredeki diğer köylere de yaymak için daha profesyonel projeler hazırladık, hazırlıyoruz. Bu projelerden bazılarını da hayata geçirme aşamasına geldik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Altyapılarına Destek Projesi çerçevesinde 500 bin liralık mali desteğiyle, organik ürünleri işleme, ambalajlama ve yağ elde etme işlemleri yapılacak. Tesislerimizden biri olan Hüyük’teki çilek şoklama ve paketleme fabrikası kısa süre önce sözleşmeli çiftçilerden çilek alımına başladı. Hatunsaray’da kurulacak diğer fabrikamız olan Organik Ürün İşleme ve Paketleme Tesisi’nin temeli ise önümüzdeki günlerde atılacak. AB’den 1 milyon avro hibe kredisi müracaatımız var. Bu para geldiğinde organik tarımla ilgili diğer projelerimizi de bir bir hayata geçireceğiz. Hedef, ekonomiye çok önemli gelir sağlayacak, yükselen değer olan organik tarımda Konya’nın organik tarım alanı olan dağlık kesimlerini, Avrupa’nın üretim üssü haline getirmek.”

KÖYLÜNÜN GELİRİ 2 KATINA ÇIKACAK
Proje kapsamında ilk etapta 60 köyde 10 bin çiftçi ailesiyle üretilecek organik ve tıbbi aromatik bitkilerin bu tesislerde işlenerek pazara sunulmasının, dağ köylüsünün gelirini 2 katına çıkaracağını belirten Ataiyibiner, şöyle devam etti:

“Şu an dağ köylüsünün ortalama geliri asgari ücreti geçmiyor. Dağlık, organik tarıma müsait yerlerde tarım yapacak arazi son derece az. Son 3 yıldır yaptığımız üretimlerde gördük ki, 5 dekar tarlada üretim yapacak dağ köylüsünün, şuan asgari ücret olan geliri en az 2 katına çıkacak. Organik çilek üreten köylerimizde halkın yaşam şekli, refah seviyesi bile değişti; bu projelerle daha da hızlı bir şekilde değişecek. Bazı bölgelerde meyve de zaman içinde dahil edilecek, organik ürün çeşidi 60’ı geçecek. Hedefimiz her yıl 60 köyü, organik üretime dahil ederek toplam köy sayısında 250’ye ulaşmak… Konya’yı organik üretimde bir üst eşiğe taşımak istiyoruz. Tüm bu çalışmaları, kurduğumuz tarımsal birlik aracılığıyla yapıyoruz. Bu organik tarım projemiz, KOP Eylem Planı Taslağı’na girdi. Bir özel şirket de çiftçi eğitimleri ve sertifikasyon için bizimle iş ortağı olarak çalışıyor.”

Ataiyibiner, sistemin işleyiş aşamalarının ise “organik tarım ürünlerinin sözleşmeli ekim yaptırılacak çiftçiden satın alınmasıyla başlayacak, tesislerde paketlenmesi, işlenmesiyle devam edip, son aşamada ise bu ürünlerin yurt içi ve yurt dışı piyasalara sunulması” şeklinde özetlenebileceğini sözlerine ekledi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir