1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Edirne’de Tarihi Köprüler Yenileniyor

EDİRNE – Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, Fatih, Kanuni, Yalnızgöz, Tunca, Saraçhane, Bayezid, Gazimihal ve Meriç Köprülerinin bakım ve onarımlarına 2006 yılında başlandığını ve 2007 yılında çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Edirne'de tarihi köprüler yenileniyor

Onarımı tamamlanan Tunca Nehri üzerindeki Saraçhane Köprüsü ve Yalnızgöz Köprüsü’nün bir kısmının Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk alanında olması nedeniyle köprülerin uzantılarının restore edilemediğini ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

”Bu nedenle uzantısı yapılamayan Saraçhane Köprüsü, 2006 yılından bu tarafa araç trafiğine kapalı. Bu köprü ile Yalnızgöz Köprüsü’nün onarım yapılamayan bölümü Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılacak. Bu konuda yasal izinlerin alınmasından sonra kalan kısımların onarımı 15 Marttan sonra başlayacak.”
Haberin devamı ↓reklam

Daha önce köprülerin onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığının 2 milyon 377 bin lira, Maliye Bakanlığından 3 milyon 400 bin lira ve İl Özel İdaresinin de 1 milyon 195 bin 970 lira katkıda bulunduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

”Araç trafiğine kapalı olan Saraçhane Köprüsü’nün bir an önce açılmasını arzu ediyoruz. Bu köprüden yararlanan çevre halkının mağduriyetinin önlenmesi için onarımı yapacak kurum ve kuruluşlara elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız.”

TARİHİ KÖPRÜLER
Şahabeddin Paşa tarafından 1451’de yapılan tarihi Saraçhane Köprüsü, 120 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde, 11 ayak ve 12 kemerden oluşuyor.

Bayezid Köprüsü ise Bayezid Külliyesi yakınında Tunca Nehri üzerine yapılmıştır. 78 metre genişliğinde, 5 sivri kemerli ve kesme taşlı olan tarihi köprüyü, 1488’de II. Bayezid’in Mimar Hayreddin’e yaptırdığı tahmin ediliyor.

Yalnızgöz Köprüsü ise Bayezid Köprüsü’ne ek olarak Tunca Nehri üzerinde yapılmıştır. 1570’de II. Selim zamanında Mimar Sinan’a yaptırılan köprü, tek bir kemer biçimli olup açıklığı 6.60 metredir.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İşte Beklenen Haber: 3. Köprü Güzergahı Belli Oldu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da 3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara otoyolu projesini açıkladı. Yıldırım, üçüncü köprünün Garipçe ile Poyrazköy arasında inşa edileceğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir