1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ekmek Parası Yükseklik Korkusunu Bile Yeniyor

Yüksekten korkmalarına rağmen ekmek parası uğruna 65 metre yüksekliğindeki minarenin tepesine çıkarak çalışan ustalar cambazlara adeta meydan okuyor.

Çaktıkları tahta iskelelerin üzerine tırmanarak zirvede tamir ve bakım işlerini yürüten ustalar eşleri ve çocuklarının kendilerini görünce korktuğunu belirtiyor. Çocuklarının aynı işi yapmasını istemeyen ustalar kendilerinin ise ekmek parası uğruna bütün tehlikeyi göze aldıklarını söylüyor.

Minare ustaları seyredenin bile ürperdiği ortamda hiçbir şey yokmuş gibi çalışmasını sürdürüyor.

İskan Güzel ve Adil Bildik Mersin’in en büyük camilerinden 6 minaresi bulunan Muğdat Camisi’nin minarelerinden birinin açılan kurşunlarını tamir etmeye çalışıyor. 15 seneden beri minare ustalığı yaptığını belirten İskan Güzel, yaptığı işin kolay bir iş olmadığını söyledi.

Temelden minarenin bitimine kadar bütün işçiliğini kendilerinin yaptığını anlatan Güzel, “Yeri geliyor 70 metre yükseklikte iskele kuruyoruz. Aynı şu anda kurduğumuz gibi. Yeri geliyor iple çıkıyoruz aynı cambaz gibi. 70 metre yükseklikte çalışmak bence çok güzel bir duygu. Kimseye kısmet olmaz. Güzel bir meslek. Herkesin eline de geçmez. Herkeste bu şekilde yapamaz. Korktuğu için bırakan oluyor. Düşen oluyor. Ölen oluyor. Bu yükseklikten düşenin kurtulmasına imkân yok zaten.” dedi.

Çelik iskele kuramadıklarını ifade eden Güzel, tahtayı istedikleri gibi daraltıp genişletebildiklerini bu nedenle tahta iskele kullandıklarını dile getirdi. Bazı yerlerde kemersiz çalıştıklarını, bazı yerlerde kemersiz çalışılmayacağını belirten Güzel, “Yukarıda emniyet kemeri takılmadan çalışılmaz. Kazancı inşaata göre biraz daha iyi. Bundan 6-7 sene önce 10 milyon idi şimdi de aynı. Eskiden daha iyi kazanıyorduk. Çünkü bu işin ustası çoğaldı. İnşaatçı bile kazancı iyi olduğu için minare ustası oldu.” diye konuştu.

Betonarme minare yaptıklarını kaydeden Güzel, fakat en iyi minarenin taş minare olduğunu belirterek, “En iyi minare Mimar Sinan’ın minareleridir. Şu anki taş minarelerde eski ustalık yok.” ifadesini kullandı.

Bu camide kurşun olan bölümde tamirat yapacaklarını ifade eden Güzel, çalışmalarının yaklaşık 1 hafta süreceğini kaydetti. Eşi ve çocuklarının çalışırken görünce korktuklarını anlatan Güzel, “Böyle iş yapılır mı diyorlar. Ama bunu da birileri yapacak. Çocuğumun bu işi yapmasını istemem. Bu yükseklik bayağı bi korkutuyor insanı. Allah göstermesin bir düşerse orada her şey biter.” dedi.

Güzel ustanın yardımcısı Adil Bildik ise 5 yıldır bu işi yaptığını söyledi.

Yüksekte çalışmanın zor olduğunu vurgulayan Bildik, “Herkes çalışamaz. Korkuyoruz ama ne yapalım ekmek parası. Mecburuz. Ne yapabiliriz ki. İş yok.”diye konuştu.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ İstanbul’a 50 Bin Deprem Konutu Yapacak!

İstanbul’da deprem tehlikesine karşı düğmeye bastıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek 5 yılda en az 50 bin konut yaparak, depreme karşı tehlikeli binalarda oturanlara vereceklerini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir