1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ekolojik Evler; Enerjide Yüzde 35 Tasarruf Sağlıyor

Enerji verimliliğinin öneminin giderek artması, çevreci evlere olan ilgiyi de giderek artırıyor.

Ekolojik Evler; Enerjide Yüzde 35 Tasarruf Sağlıyor

Bunun bir örneği olarak dünyada örnekleri artık sıkça görülen ekolojik evlere bir katkı da İzmir’den geldi. Mimar Tamer Aksüt, metrekaresi 1000 TL’ye mal olan “eko-ev” projesi üretti. Aksüt, enerji kullanımını yüzde 35 azaltan ekolojik evle ısıtma masraflarının yüzde 80 azaldığını söyledi.

Tasarladığı evin enerji verimliliğine ve karbon azaltımına katkıda bulunduğunu belirten Aksüt, evinin ekosistemle uyum içinde, alan değerlerine saygılı, malzeme ve doğal kaynakları etkin ve verimli kullanan, çevrenin yaşam döngüsünü gözeten bir yaklaşımı benimsediğini savundu. Aksüt, evlerin yazlık, dinlenme, hobi amaçları dışında konut olarak da kullanılabileceğini kaydetti.

Yalıtım ve doğal ışık
Aksüt’ün eko-evinde en önemli iki konu yalıtım ve doğal ışıktan faydalanma. Bu iki özellik sayesinde enerji kullanımı yüzde 35 azalttığını savunan Aksüt, evlerin aynı zamanda metrekare olarak da küçük olması sayesinde ısıtma masraflarının yüzde 80 düştüğü görüşünde. Aksüt’e göre evi yeşil yapan önemli özelliklerden biri de atıkların bertaraf edilmesinin doğurduğu maliyetin sıradan bir betonarme yapıya göre yüzde 50-90 oranında düşük olması. Betonarme sistem bir binanın altındaki toprağın yeniden tarım amaçlı olarak kullanılamayacağını hatırlatan Aksüt, “Bizim çelik iskeletli sistemimizse bunu önlüyor. Ayrıca betonarmeyi dönüştürmek, sökmek, nakletmek çok maliyetli. Atık maliyeti bu yüzden bizim evimizi çevreci hale getiriyor” şeklinde konuştu.

Yüzde 40 daha ucuz
Eko evlerde ısıtma, soğutma, havalandırma ve elektrik ihtiyaçlarının karşılanması için sürdürülebilir enerji çözümlerinden faydalanmak da mümkün. Isı pompaları, kış bahçeleri, güneş kolektörleri, fotovoltaik ve kentsel rüzgâr türbini gibi enerji sistemleri coğrafi ve iklim koşullarına göre düzenlenebiliyor. Aksüt’ün verdiği bilgiye göre 20, 40, 50 ve 70 metrekare üzerinden tasarlanan eko-evlerin metrekare birim maliyeti 1000 TL civarında ve benzer metrekarede bir betonarme yapıya göre maliyet olarak ortalama yüzde 40 daha ucuz. Ancak fiyata sürdürülebilir enerji kaynakları dahil değil. “Evlerin kurulacağı bölgeye göre enerji üretim maliyeti değişir” diyen Aksüt’e göre Ege ve Akdeniz’de 5-6 bin TL gibi ortalama masraflı güneş paneli ile klima, çamaşır makinesi gibi çok enerji isteyen cihazlar hariç elektrik sağlanabilir. Aksüt, “Ancak günümüz teknolojisiyle ‘0′ enerji mantığıyla yapıldığında 10 katı pahalı olabiliyor” diye konuştu.

Enerji maliyeti ne kadar
Yeşil evlerin önemli özelliklerinden biri de istenen durumlarda enerjisini kendisinin üretmesi. Altensis firmasından yeşil bina danışmanı Berkay Somalı’ya göre, coğrafi koşullar da önemli olmakla birlikte 100-120 metrekarelik ortalama büyüklükteki bir ev için beşer kW gücünde güneş paneli ve rüzgâr türbini ile bunlara bağlı akü sistemiyle bütün ihtiyacı karşılamak mümkün. Somalı, 1 kW gücündeki rüzgâr türbini ve aynı güçteki güneş panelinin 2-4000 bin euro civarında olduğunu söylerken, 200 amperlik bir akünün de 250 euro civarında olduğunu belirtti. Buradan hesapla beşer kW’lik santrallar 20-40 bin euro civarında tutuyor. Sistemin en az on akü tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu da 2500 euro civarında. Ancak metrekare düştükçe, coğrafi olarak güneş veya rüzgârın gücü arttıkça maliyet azalabiliyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaatta Alçı Kullanımı Mecburi Olsun

Türkiye Alçı Üreticileri Derneği, kimyasında var olan kristal su sayesinde yangını önleyen alçının, yapılarda yangına karşı kullanımı zorunlu malzemeler arasına girmesini istedi. Alçıder Başkanı Tunaman, "Alçı yangının ve depremin doğal sigortası. Isı ve sesi yalıtır." dedi.

2 comments

  1. merhaba ismim nur kocaeli üniversitesinde ögretim görüyorum .. ve sizden bir rica da bulunacaktım. Proje dersimizde ekolojik evleri ele almak istiyorum ve yardımınıza ihtiyacım oalcak Maliyet ve ne kadar zamanda tam olarak bitiyor müstakil bir ev.. ve nasıl ortamlarda kurulabiliyor. Mesela Erzurum da mı yoksa izmir gibi bölgelerden hangisi terc ih sebebidir ?
    Yardımcı olursanız sevinirim
    Sygılarımla

  2. Merhaba..
    Ekolojik evler, sadece dış cephe yalıtımı değildir. Dış cepheye ısının olumsuz etkilerinden korumak ve elektrik gibi doğal kaynakları optimum kullanmak, katı akıt kullanımını minimalize etmek ve güneş enerjisi, rüzgar ve hidroelektrikten maksimum fayda sağlamak da ekolojik evler kapsamındadır..

    Bölgesel anlamda ayırt etmek mümkün değildir. Kutupta da, ekvatorda da uygulanabilir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir