1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Engelliler, İmar Yönetmeliği ve Ulaşım Raporu Hazırladı

Engelliler, İmar Yönetmeliği ve Ulaşım Raporu Hazırladı

Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Bünyamin Zengin, Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisince oluşturulan çalışma grubunun Türkiye’de ilk kez Avrupa kentli haklar deklarasyonu, 5378 sayılı Engelliler Yasası, TSE standartları ile imar yönetmeliklerini inceleyerek ulaşım ve imar yönetmeliği raporu hazırladığını söyledi.

Bünyamin Zengin, “Herkes İçin Tasarım Çalışma Grubu” ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nce Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmak üzere hazırlanan imar yönetmeliği ve ulaşım raporlarıyla ilgili olarak Kent Konseyi toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Antalya Kent Konseyi Başkanı Osman Aydın da katıldı.

Zengin, burada yaptığı konuşmada, Avrupa kentsel şartı ve Avrupa hakları deklarasyonunda, kentin her şeyden önce kentte yaşayanlar için düzenlenmesinin yerel ve merkezi yönetimlerin görevi olduğunun yer aldığını, bu hakların kentte yaşayan tün engellileri, yaşlıları ve çocukları kapsadığını belirtti.

Zengin, kentin tüm kullanıcılar için planlanması amacıyla Antalya Kent Konseyi’nce alt çalışma grubu oluşturulduğunu ifade ederek, “Oluşturulan çalışma grubu, Türkiye’de ilk kez Avrupa kentli haklar deklarasyonu, 5378 sayılı engelliler yasası, TSE standartları ve diğer büyükşehir belediyesi imar yönetmeliklerini inceleyerek ulaşım ve imar yönetmeliği raporunu hazırladı” dedi.

Hazırlanan raporların kent konseyi engelliler meclisinde yapılan toplantılarda değerlendirilerek geliştirildiğini ve kent konseyi raporu oluşturulduğunu kaydeden Zengin, kent konseyinin olağanüstü toplantısında raporların gündeme geleceğini, onaylanmasının ardından da belediye meclisinde ele alınacağını bildirdi.

Raporlarda, tüm kentlinin yaya veya araçla birbirinin hareket kabiliyetini ve dolaşım özgürlüğünü kısıtlamadan yaşayabileceği, iç ve dış mekanlarda ulaşılabilirliğin sağlandığı, birbiriyle uyumlu ulaşım ve imar planlamasının yapılabilmesinin amaçlandığını kaydeden Zengin, raporun uzun süren araştırma ve çalışmaların sonucu olduğunu, hazırlanmasının yaklaşık 1 yıl sürdüğünü belirtti.

-“SOKAĞA ÇIKMAKTA ZORLUK YAŞIYORUZ”-
Antalya’da daha önce kaldırımlarla ilgili sorunları bulunduğunu söylediklerini hatırlatan Zengin, şunları söyledi:

“Bu konuda olayı tek başına kaldırıma indirgemeden, tamamen şehirde yaşayan insanların ulaşım özgürlüğüyle ilgili noktadan ele alırsak çalışmanın daha sağlıklı olacağını inanıyoruz. Engelliler olarak sokağa çıkmakta zorluk yaşıyoruz, evde yaşayamıyoruz, çevreyi kullanamıyoruz, sokakta levhalar olmamasından veya görme engellilere uygun olmamasından dolayı kullanamıyoruz, toplu taşıma araçlarına binemiyoruz. Bina giriş ve çıkışları bize uygun değil. Sosyal donatı alanları iyi planlanmamış.”

1/25000’lik bölge, 1/5000’lik nazım imar ve 1/1000’lik uygulama planlarında hazırlanan planların uygulanabilmesinin önemine dikkati çeken Zengin, “Hazırladığımız yönetmeliğin planlara aktarılarak sürece başlanmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Planlama sonucunda uygulama gündeme gelmeli. Yani önce planlayacaksınız, ne yapacağınızı planlara aktaracaksınız. Geçmiş planlarda da revizyon yapacaksınız. O planları hazırladıktan sonra, elinizde taslak metin var, neyi neye göre yapacağınız belli ve bu metin de Türkiye’de ilk kez hazırlanmış. Bundan sonra uygulamaya geçeceksiniz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Bu raporun uygulanması halinde Antalya kaç yıl sonra engelsiz bir şehir olur?” sorusu üzerine de Bünyamin Zengin, “Zaten konuyla ilgili 5378 sayılı yasa da açık ve net belirtiyor. Yerel idareler 2012 yılına kadar bulunduğu bölgeyi engellilere göre düzenlemek zorunda. Bu konu yasada açık” dedi.

Kent Konseyi Başkanı Osman Aydın da yerel yönetimlerin 2012 yılına kadar engellilere yönelik çalışmalarını yasa gereği yapmaları gerektiğini kaydederek, “2012’ye kadar bu tedbirleri almazlarsa veya iyi niyet görülemezse o zaman hukuksal yoldan neler yapılması gerekiyorsa yapılır. Bu sadece büyükşehir belediyesi değil tüm belediyeler için geçerli” diye konuştu.

Aydın, raporun kent konseyi olağanüstü meclis toplantısından geçirilip Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, toplantıda basın mensuplarına birer örneği dağıtılan raporlarda, imar yönetmeliği ve ulaşımda, özel hükümler içeren bina ve tesisler, engelli asansörü nitelikleri, çevre, aydınlatma, sinyalizasyon sistemleri, levha ve yönergelerden yer kaplama malzemelerin seçimi, kavşaklar ile resmi binaların ve sosyal donatı alanlarının yapısına kadar pek çok alanla ilgili talepler yer alıyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Depremler Bir Şehri Silebilir mi?

Renzo Piano (*) kendisini çok etkileyen bir bilgiyi paylaştı. Geçen yıl deprem felaketine uğrayan Aquila’nın tarihi merkezinde hizmet veren tek kahve olan Nurzia, depremin boşalttığı kentte önemli bir dayanak noktası.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir