1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

‘Eski Antakya Evleri’ Ne Olacak?

'Eski Antakya Evleri' Ne Olacak?

HATAY – Hatay Valisi Mehmet Celaletin Lekesiz, Antakya’nın dünyada bulanan 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, 3 semavi dinden insanın, gelenekleri, kültürü ve sosyal boyutlarıyla barış ve hoşgörü içinde bir arada yaşamını sürdürdüğünü kaydetti.

Antakya şehir merkezindeki Kurtuluş Caddesi’nde 686’sı tescilli bin 230 nitelikli evin restore edilerek değerlendirilmesini arzu ettiklerini vurgulayan Lekesiz, ”Eski Antakya Evleri”nin kente kazanılması yönündeki çalışmalara öncülük yapmak amacıyla bunlardan ikisini satın aldıklarına işaret etti.

Evlerden birinin, 18 odası bulunan Eski Hatay Meclisi Başkanı Merhum Abdulgani Türkmen’e ait olan, daha sonraki yıllarda Halkevi, düğün salonu ve son olarak da İmam Hatip Lisesi olarak değerlendirildiğini, diğerinin ise Gazipaşa Mahallesi’nde bulunduğunu belirten Lekesiz, ” Buraların restorasyon çalışmalarına yakın zamanda başlayacağız. Özellikle, 18 odalı mekanı konukevi ve Kültür Sanat Merkezi yapmayı hedefliyoruz. Türk sanat ve halk müziği, resim atölyesi, şiir ve sohbet odaları, hatta yerli yabancı turistlere hitap edecek fasıl heyeti etkinlikleri için değerlendirmeyi düşünüyoruz.”
Haberin devamı ↓reklam

Vali Lekesiz, diğer evi de ”Kadın Aile Danışma Merkezi” yapacaklarını, burada kadınlara cam süsleme, mozaik, hat sanatı eğitimi vereceklerini, yöresel hediyelik eşya yapmalarını sağlayarak meslek edindireceklerini kaydetti.

”KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KATKISI”
Eski Antakya Evleri’ni restore ettirerek turizme kazandıranların harcamalarının yaklaşık yüzde 30’unun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılandığını ifade eden Lekesiz, ”Tüm sivil toplum kuruluşlarından birer Antakya evini tarihi dokusunu bozmadan restore edip projeye katkı sağlamalarını bekliyoruz. Proje ve imar konusunda da gerekli kolaylığı göstereceğiz” dedi.

Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’in tarihin yaşatılması ve ayağa kaldırılmasında önemli çabasının bulunduğunu belirten Lekesiz, şunları kaydetti:

”Bakan Ergin ve iş adamlarıyla İspanya’da fuara katıldık. Turistik Toledo Kenti’ni ziyarete gittik. 70 bin nüfuslu ve dağın tepesine kurulu Toledo’da eski tarihi evleri 27 yılda restore ederek turizme kazandırmışlar. Geceliğini de 100-150 Euro’ya kiralıyorlardı. Kaldı ki bizim evlerin mimari yapısı, dar sokakları, avluları, içinin serin olması, ayrıca cami, havra, kiliselerin de sırt sırta bulunması turistlere daha cazip gelecek.

Havaalanımıza Avrupa’dan direkt uçuşların başlaması, Suriye, Lübnan, Libya ve Ürdün gibi ülkelerle vizenin karşılıklı kalkması da bu gibi tarihi evlere olan ilgiyi artıracağına inanıyorum. Genelde turistler çok katlı oteller yerine bu gibi mekanlarda kalmayı tercih ediyorlar.”

Lekesiz, restorasyon konusunda nitelikli usta bulmakta sıkıntı yaşadıklarını, Hatay Mimarlar Odası ve Mustafa Kemal Üniversitesi ile işbirliği yaparak yeni restorasyon elemanı yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ’nin Çıplaklı Konutlarına Taşınmalar Başladı!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Döşemealtı İlçesi Çıplaklı Mahallesinde yapımı tamamlanan konutlarda yerleşim başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir