1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Fako Fabrikası da Gökdelen Olacak

Fako Fabrikası da Gökdelen Olacak

Büyükdere Caddesi’ne bir gökdelen de Turgut İlaç dikecek. Şirketin sahibi olduğu Fako İlaç Fabrikası’nda inşa edilecek projeye 2011’de başlanması öngörülüyor. Proje için yerli ve yabancı pek çok yatırımcıyla görüşülüyor.

İstanbul’un en gözde aksı Büyükdere Caddesi’ne yeni bir gökdelen daha geliyor. Actavis’e kiralanan Turgut İlaç’a ait Fako İlaç Fabrikası 2011’de yıkılacak ve yerine Türkiye’nin sembolü olabilecek nitelikte abidevi bir bina inşa edilecek. 20 dönümlük arazide ofis, rezidans ve sanat alanları barındıran bir proje gerçekleştirilmesi için pek çok yatırımcıyla görüşülüyor.

Turgut İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut, bölgenin geçmişte ilaç sektörünü ağırladığını, ancak son 10 yıldır bu durumun değiştiğini ifade ederek, “Sandoz, Eczacıbaşı, Deva da buradaydı. Sektörün yüzde 50’si Levent’te temsil ediliyordu. Hepsi yıllar içinde taşındı. Fabrika olarak bir tek bizimki kaldı. Levent artık yerleşim bölgesi oldu. Biz de trende uyum sağlıyoruz” dedi.

Taliplerin Haddi Hesabı Yok!
Fako İlaç’ı İzlandalı firma Actavis’e sattıktan sonra şirketin 4. Levent’teki fabrikada kiracı olarak kaldığını anlatan Turgut, 2011’de sözleşmenin sona erdiğini ve mülk sahibi olarak yeni proje için yatırımcılarla görüşmeye başladığını söyledi. Turgut, yerli ve yabancı pek çok talip olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “4 yıldır burayı bizden isteyenin haddi hesabı yok. Onlarca yatırımcıyla konuştuk. Hala görüşmelerimiz devam ediyor. New York’u, Hong Kong’u inşa eden milyarlarca doları yöneten yabancı şirketler var; fakat ben onlara sıcak bakmıyorum. Onlarla uyuşmak biraz zor. İlaç işinde de devlerle çalıştık; ezildik. Daha çok yerli firmaları tercih edeceğiz. Ülkenin şartlarını bilen; bizimle uyumlu olabilecek ve ciddi yetenekli şirketler var. Yabancının derdi, yapıp satıp çıkmak. Birkaç haftaya kesin kararı veririz. İnşaata da 2011’de başlarız.”

80 Yaşında Bir Adamın Hayali
20 dönümlük arazide yüksekliğin serbest olduğunu ve 2.5 emsal bulunduğunu kaydeden Kaya Turgut, kendilerine pek çok yüksek proje teklif edildiğini; fakat fonksiyonelliğin daha önemli olduğunu söyledi. Turgut, “En yüksek gökdeleni yapacağız diye bir kural yok. Önemli olan en yüksek olmak değil; foksiyonel bir şey ortaya çıkarmak. Ben 50 yıllık Leventliyim. 80 yaşında bir adamım; bu adamın hayalleri vardır; ne kadarı gerçekleşir bilinmez. Fakat bugün öncelikli hayalim Türkiye’ye ve İstanbul’a yakışır, anıtsal, abidevi bir bina yapmak ” diye konuştu.

50 bin metrekare inşaat yapılabilir
Turgut’un verdiği 20 dönümde (20 bin metrekare) 2.5 emsal bilgisine göre, arazide 50 bin metrekarelik inşaat yapmak mümkün.

‘Katiyen AVM düşünmedik’
Kaya Turgut, bugüne kadar yapılan görüşmelerde öncelikli projelendirmenin ofise dayalı olduğunu vurguladı. “Ofisi daha ön planda tutuyoruz; çünkü bölgede talep yoğun” diyen Turgut, şöyle devam etti: “Rezidans yapılması da tabii ki gündemde. Ofis-rezidans bir arada olabilir. Alışveriş merkezi (AVM) katiyen düşünmedik. Etrafta çok var. Asıl önem verdiğimiz, burada bir sergi salonu, gösteri merkezi, tiyatro olarak kullanılabilecek bir alan yaratmak. Ayrıca, bir müze oluşturmak. Bunu yapacağız.”

Petronas Towers’ın mimarıyla görüşecek
Proje için dünyaca ünlü ve pek çok ödül kazanmış mimarlarla görüştüklerinin altını çizen Kaya Turgut, son olarak Paris’teki Pompidou Center’ın mimarları arasındaki Richard Rogers’ı davet ettiklerini söyledi. Ünlü İngiliz mimarın İstanbul’a hayran kaldığını ifade eden Turgut, “Bu insan Londra’yı inşa etmiş. Araziyi gördü; çok heyecanlandı; kente hayran oldu. Türkiye’de hiçbir eseri yok. Burası için bir proje hazırlamayı düşünüyor” dedi. Turgut, Rogers dışında, İtalyan asıllı mimarlar Renzo Piano ve Cesar Pelli ile de görüşeceklerini dile getirdi. Cesar Pelli, Malezya’nın Kuala Lumpur kentindeki ünlü gökdelen Petronas Towers’ın da mimarı.

‘Sıkışınca satmak istedim krizde değerini bulmadı’
Uzun yıllar boyunca sendika başkanlığı yapan, halen İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Onursal Başkanı olan Kaya Turgut, bugün yalnız 2-3 ilaç üreten bir şirket haline geldiklerini belirtti. Türkiye’de ilaç üretim sanayinin iyi durumda olmadığına işaret eden Turgut, “Artık tedbir için geç kalındı. İthal politikası çok yanlış” dedi. Daha önce de sıkışınca Levent’teki fabrikanın arsasını satmayı istediğini kaydeden Turgut, “Silivri tarafında Çantaköy’de yer aldık; oraya taşınacaktık. 2001 krizi buna mani oldu. Müesseseyi yaşatmak için burayı satmayı daha sonra da düşündüm ama kimse değerini önermedi. Kimisi metrekaresine 10 bin dolar dedi; kimisi 3 bin dolar. Bence değerini vermediler. Şimdi ya kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı bir iş yapacağız” diye konuştu.

Silver Tower rafa kalktı
Fako İlaç Fabrikası’nın arazisiyle ilgilenen şirketler arasında Bayraktar İnşaat da vardı. Hatta, Ankaralı A Tasarım mimarlık şirketine bir proje bile hazırlattılar. Ancak anlaşma sağlanamayınca Silver Tower isimli bu proje de rafa kaldırıldı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir