1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Gençler İş Kurma Taraftarı… Kızlar Daha Girişimci!

Gençler İş Kurma Taraftarı... Kızlar Daha Girişimci!

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin, öğrencileri üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre gençlerin üçte biri kendi işini kurmak istiyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, öğrencilerinin girişimcilik eğilimleri ve mesleki tercihlerinde fiziksel, sosyal ve ekonomik çevrenin önemini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nur Ersun ve Yrd. Doç. Dr. Kahraman Arslan tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) aylık yayını İTOVİZYON dergisinde yer alan araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin yüzde 36,5’lik bölümü, geleceğinin bağımsız olarak çalışmada olduğunu düşünüyor.

Öğrencilerin yüzde 34,1’lik kısmı ise okudukları bölümün arzu ettikleri para ve statüyü kazandıracağına inanıyor.

Öğrencilerin, mezun olduktan sonra çalışmak istedikleri alan incelendiğinde yüzde 51,7 ile özel sektör ilk sırada yer aldı.

Araştırmada, ”yüksek kazanç sağlama” isteği ve ”bağımsız çalışma” arzusunun yüksek oranda çıkmasının, öğrencilerin girişimcilik eğilimleri ile doğrudan ilişkilendirilmesi ve girişimcilik eğilimlerinin bir yansıması olarak kabul edilebileceği, bu sonuçların, öğrencilerin iş bekleyen değil, iş yaratan konumunda olmayı arzuladıklarının bir göstergesi olduğu vurgulandı.

KIZLAR DAHA GİRİŞİMCİ
Cinsiyet unsurunun girişimcilik eğilimi üzerinde önemli bir etkisinin olması beklendiğine işaret edilen araştırmada, ancak araştırma sonuçlarının bu beklentileri doğrulamadığı, girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi ile ilgili sonuçlar incelendiğinde kız öğrencilerin puanlarının daha yüksek olduğunun görüldüğü bildirildi.

Girişimcilik eğiliminin kentsel alanda doğan ve yetişenlerde daha yüksek olacağı beklentisinden hareketle yapılan araştırmada, öğrencilerin üniversite öncesinde yaşadıkları yerin ve mezun oldukları lise türünün önemli olmadığı sonucuna ulaşıldı.

Araştırma sonuçlarına göre aile gelir seviyesi yüksek gelir grubunda yer alan öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Ailesinin gelir seviyesi düşük olan gençler ise sabit ve düzenli bir işte çalışmak istiyor

Öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini etkileyen unsurlar arasında ana-babanın eğitim durumunun da rol oynadığı görüldü. Anne ve babaları ilkokul mezunu olan öğrencilerde özellikle kendi işini kurma ve başarma arzusu daha yüksek gözlenirken, buna karşın öğrencilerin annelerinin mesleğinin ve yetiştirilme tarzlarının girişimcilik eğilimi üzerinde herhangi bir rolüne rastlanmadı.

Babanın mesleği ile öğrencilerin meslek tercihleri arasındaki ilişki düzeyinin de belirlenmeye çalışıldığı araştırmada, babaları özel sektörde çalışan öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada, bu durumun, özellikle günümüzde kamu veya özel sektörde sabit ücretle iş bulmanın zorlukları dikkate alındığında, baba mesleğinin ne olursa olsun kendi işini kurma isteğinin bir nevi çıkış yolu gibi göründüğünü gösterdiği ifade edildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE GİRİŞİMCİ GÖZÜYLE BAKMAK…
Ulaşılan bu sonuçların, girişimci adaylarının eğitimine daha çok önem verilmesi ve eğitim sisteminin girişimci yetiştirme konusunu önemle ele alıp değerlendirmesi gerektiğini ortaya koyduğu bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Nur Ersun ve Yrd. Doç. Dr. Kahraman Arslan, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

”Ülkemizde üniversiteye adımını atan her öğrenciye girişimci adayı gözü ile bakmak ve onların gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış insanlar olarak yetişmelerini sağlamak üniversitelerin temel görevi olmalı. Günümüzde sadece sermaye sahibi olmanın, girişimci olmaya yetmeyeceği, başarı ya da başarısızlıkların tanrı, kader, şans değil de girişimcilerin kendi içsel donanım ve eylemlerine bağlı olduğu açık. Ne var ki, ülkemizde girişimci niteliğine sahip insanlarımızın sayısı fazla olmadığı gibi eğitilmiş insanlarımızın girişimcilik konusunda çok da başarılı olmadıkları bilinen bir gerçek. Bu nedenle, her biri birer girişimci adayı olan üniversiteli gençlerimizin girişimcilik potansiyelini saptamak ve onları sahaya çıkarmanın yollarını bulabilmek için daha ayrıntılı ve geniş kapsamlı araştırmalar özendirilmeli ve gençlerimizin üstün nitelikli girişimci olmalarını sağlayacak bir eğitim ortamının yaratılmasına çalışılmalı.”

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektöründe Trend Değişiyor

Son 15 yıldır konut endüstrisi, ticari gayrimenkul pazarını tetikliyordu ancak durum tam tersine döndü...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir