1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Hasankeyf’e Naylon Koruma

hasankeyf, hasankey koruma altında, kültür varlıkları, kültür varlıkları koruma, batman hasankeyf, ılısı barajı, hasankeyf ılısu barajı, tarihi eser, taşınabilir tarihi eserler, taşınamaz tarihi eserler, mimari proje, rölöve projeleri, restorasyon projeleri, güçlendirme projeleri, güclendirme proje,  Hasankeyf'e Naylon Koruma

Hasankeyf’i sular altında kalmaktan kurtaracak en ilginç çözüm önerisi Kültür Varlıkları Koruma ve Müzeler Genel Müdürü Okkaş Dağlıoğlu’ndan geldi: Hasankeyf’te taşınamayacak tarihi eserler özel naylonla ‘ambalajlanarak’ su altında korunacak.

Dağlıoğlu, “Su altında kalacak taşınabilir eserleri çıkarıyoruz. Taşınamayacak eserleri de onardıktan sonra ambalajlayıp gelecek nesillere ulaştırmak üzere su altında bırakacağız.” dedi. Dağlıoğlu, Ilısu Barajı göl alanında kalacak olan Hasankeyf’te taşınabilir tarihi eserlerin göl alanı dışına çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

100 yıl su altında korunacak
Ilısu Barajı göl alanında kalan korunabilir tüm eserlerin, mimari, rölöve, restorasyon ve güçlendirme projelerinin yapıldığını belirten Dağlıoğlu, “Bilim kurulumuz bu eserleri yerinde inceleyecek. Taşınacak ve taşınmayacak eserlerin adedini belirleyecek. Taşınacaklar, belirli bir metotla taşınacak. Yerinde kalacak eserlerde, güçlendirme ve onarım çalışmalarının ardından uzun ömürlü özel bir naylonla su ve hava geçirmeyecek şekilde vakumlanıp su altında bırakılacak. Bu ambalaj yöntemi ile bu eserler en az 100 yıl su altında korunmuş olacak. Böylece bu eserlerde aslına uygun şekilde bozulmadan gelecek nesillere aktarılmış olacak’’ dedi.

Ilısu Barajı göl alanında kalacak tüm eserlerin değerlendirilmesi için bölgede faaliyet gösteren birçok kazı ekibi kesintisiz 12 ay çalışıyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Şanlıurfa Kalesi Güneş Enerjisiyle Işıklandırılacak

Şanlıurfa Kalesinde, başlatılan kapsamlı onarım çalışmasının ardından, tarihi alanın güneş enerjisiyle aydınlatılması planlanıyor...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir