1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Hasankeyf’ten Göçecek Eserlere Bilimsel Kurul Karar Verecek

Hasankeyf'ten Göçecek Eserlere Bilimsel Kurul Karar Verecek

Batman Valisi Ahmet Turhan, Hasankeyf Bilimsel Çalışma Kurulu’nun antik kentte bulunan eserlerden aldıkları örnekleri inceleyerek eserlerin taşınıp taşınamayacağına karar vereceğini bildirdi.

Turhan, Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı ve Büyüksaray’da bulunan eserlerde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ve eserlerin nasıl taşınacağına yardımcı olmak üzere teknik çalışmalar yapması için Bilimsel Çalışma Kurulu oluşturulduğunu dile getirdi.

Kurul tarafından başlatılan teknik çalışmaların devam ettiğini ve bazı eserlerden alınan numunelerin incelenmekte olduğunu ifade eden Turhan, şöyle konuştu:

”Hasankeyf Bilimsel Çalışma Kurulu antik kentte bulunan eserlerden aldıkları örnekleri inceleyerek eserlerin taşınıp taşınamayacağına karar verecektir. Hasankeyf’te bulunan mevcut yerleşim yerlerinde kamulaştırmaya ilişkin henüz resmi bir girişim olmadı. Kamulaştırmaların tamamlanmasının ardından bu alanlarda da kazı çalışmaları yapılacaktır. Mevcut yerleşim yeri boşaltıldığında, o alanlarda gerekli çalışmalar yapılarak, tarihi eserlerin ortaya çıkartılması sağlanacaktır. Bu kapsamda mevcut kazı ekibinin kapasitesi ve bütçesi artırılarak en kısa zamanda daha geniş bir çalışma başlatılacaktır. Yeni yerleşim alanındaki kamulaştırma çalışmaları ise tamamlanmıştır. Su altında kalacak olan araziler içinse, baraj gövdesinden başlayarak havzanın üst kısımlarına doğru kamulaştırma çalışmaları yürütülmektedir.”

Turhan, Hasankeyf ilçesinin yeniden inşa edileceği alanın mevcut yerleşimin karşısında Raman Dağı eteklerindeki düzlük alan olarak belirlendiğini hatırlatarak, bu alanla ilgili gerekli altyapı araştırmalarının yapıldığını ve yerleşime uygun olduğunun tespit edildiğini, yeni alandaki konutların en geç 2 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını anlattı.

”Hasankeyf’in yüzde 80’inden fazlası sular altında kalacak”
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen de Hasankeyf’in yüzde 80’inden fazlasının sular altında kalacağını, su yüzeyinde kalan bölümün de zamanla suya gömülüp yok olacağını savundu. Hasankeyf’in Karşıyaka, Aşağı Şehir ve Kale bölgesi olarak 3 bölgeden oluştuğunu anlatan Kusen, şunları söyledi:

”Karşıyaka ve Aşağı Şehrin tamamı su altında kalacak. Kale bölgesinin ise üst bölgeleri su altında kalmayacak. Ancak kalenin etrafı vadiler ile çevrili olduğu için, uzmanlar zamanla kayaların da çökeceğini ve üsteki yüzde 20’lik kısmın da zaman içinde sulara gömüleceğini söylüyor.

Hasankeyf’in tarihi değeri, henüz arkeolojik çalışmalar tamamlanmadığı için belli değil. Asıl önemli tarih alt şehirde olduğu için neyi kaybedeceğimizi bilmiyoruz. Hasankeyf’in yüzde 80’inin su altında kalacağı belli de, altındaki eserlerin ne olduğunu henüz kazı çalışmaları bitmediği için bilinmiyor.”

Hasankeyf'ten Göçecek Eserlere Bilimsel Kurul Karar Verecek

”11 tarihi eserin bakımı yapılıyor”
Hasankeyf Kazı Başkanı ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulsellam Uluçam da, 2010 yılını Hasankeyf için ”şanslı” bir yıl olduğunu vurguladı. Hasankeyf’teki 11 eserin bakımının yapıldığını belirten Prof. Dr. Uluçam, şöyle dedi:

”Hasankeyf’teki 11 eserin korunması ve onarılmasına ilişkin proje ihalesi yapıldı. Geç kalınmış bir durum mevcuttu. Eserler neredeyse yıkılmak üzereydi. Zeynelbey Türbesi başta olmak üzere Hasankeyf’in belli başlı anıtlarından El Rızık Camisi’nin taş kapısı, Küçük Saray, Koç Camisi, Sultan Süleyman Külliyesi’nin bir bölümü, Artuklu Hamamı ve bunların eklentileri bu kapsamda ele alındı. Buradaki eserlerin sağlam bir şekilde ayakta kalmaları ve süreç uzarsa bu şekilde restorasyonlarını da gerçekleştirmiş olacağız. Bizim danışmanlık yaptığımız bir firma çalışmaları yürütüyor. Özellikle Zeynelbey Türbesi üzerinde çalışmalara ağırlık verildi.” (AA)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Öğrenciler, Hasankeyf’teki Eserlerin Envanterini Çıkaracak

Özel M. Sıddık Tekin Lisesi öğrencileri Mahmut Cem Ortaboy ve Mustafa Tekin, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hasankeyf'teki tarihi eserlerin envanterini çıkaracak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir