1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İBB’den 5 Milyar Dolarlık Satış Planı

İBB'den 5 Milyar Dolarlık Satış Planı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) son birkaç yıldır sattığı gayrimenkullerin yanı sıra satışa çıkaracaklarından elde edeceği gelir, dikkat çekici boyutlara ulaştı. Elde edilen bilgilere göre, Kadir Topbaş yönetimindeki İBB, son beş yılda gerçekleştirilen taşınmaz satışlarından kasasına 879 milyon 820 bin TL aktardı. Gelecek 2 yılda ise sadece Swiss Otel, Hyatt Regency otelleri, Çapa Tıp Fakültesi, Sultanahmet Adliyesi ve Bayrampaşa Cezaevi arsalarının satışından elde edilecek gelirin 5 milyar dolara yakın olacağı tahmin ediliyor.

Elde edilen bilgiye göre, İBB, son 5 yılda 971 parça taşınmazı ihaleye çıkardı. 419 bin 173 metrekarelik bu arsa satışlarından elde edilen gelr ise 879 milyon 820 bin TL oldu. Son olarak dev bütçeli İDO ve İGDAŞ için de Meclis’ten satış yetkisi alan Topbaş yönetiminin, 2 yıl boyunca mülkiyeti yine belediyeye ait çok sayıda değerli arsayı satışa çıkarması bekleniyor.

İGDAŞ için beklemede
Meclisten de yetki alan İBB, satışlar için altyapı hazırlıklarını sürdürüyor. Öte yandan, dünya finans piyasalarında ‘paranın peygamberi’ olarak tanımlanan Rothcilds Grup’un, İBB’ye, İGDAŞ’a talip olduğunu bildiren bir dilekçe sunduğu da biliniyor.

İBB’nin satışa çıkardığı arsaların içinde en dikkat çekicisi Boğaziçi İmar Müdürlüğü binasının üzerinde olduğu arazi. Belediyenin satış listesindeki en değerli taşınmaz olarak gösterilen arsa, Maslak-Sarıyer hattında yer alıyor ve yaklaşık 100 bin metrekare büyüklüğe sahip. Arsa, deniz manzarasıyla da oldukça ilginç bir konumda.

Adliye ve cezaevi de satılacak
Adalet Bakanlığı’yla yapılan protokol sonucunda Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi de gelir elde edilecek bir diğer taşınmaz. Bunun karşılığında Adalet Sarayı yapılması için Adalet Bakanlığı’na Çağlayan’da yer gösterilirken, turizm merkezi olan Sultanahmet’teki Adliye binasının arsası turizm imarı verilerek satışa çıkarılacak.

Çapa Tıp Fakültesi, İBB’nin bir diğer kaynağı olacak. Elde edilen bilgiye göre, Başakşehir Taşocakları mevkiinde 1 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki araziye Türkiye’nin en büyük sağlık kompleksi inşa edilirken, fakülte de buraya taşınacak. Fakültenin bulunduğu araziye ise turizm ve kongre merkezi imarı verilerek satışa çıkarılacak. İBB’nin planlarına göre Bayrampaşa Cezaevi’nin bulunduğu arazi de yine ticaret imarı statüsü kazandırılak satılacak.

Öte yandan İstanbul’un en merkezi noktalarında yer alan iki otel için de düğmeye basılmış durumda. Mülkiyeti İBB’ye ait olan arazi, Hyatt Regency’e otel yapılmak üzere kiralanmıştı. Otel, bugünlerde henüz kira sözleşmesi bitmeden masaya gelen mülkiyet satışıyla gündemde. Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin’in işletmesini devraldığı Swissotel’in arsa mülkiyeti de yine İBB’ye ait. Belediye Hyatt Regency’de olduğu gibi burayı da satmayı planlıyor. Çobançeşme’deki 200 dönümlük arazi ve Yenikule’deki 30 bin metrekarelik deniz manzaralı arsa da yine İBB’nin satılacaklar listesinde yer alıyor.

İlk büyük satışın tarihi 2005 oldu
İBB‘nin taşınmaz satışlarında ilk ciddi artış 2005 yılında yaşanmıştı. 2004 yılında 36 arsa satışından 6 milyon 964 bin lira gelir elde eden İBB, 2005 yılına gelindiğinde taşınmazlardan 794 adedini satarak dikkatleri üzerine topladı. Bu tarihte sattığı arsanın yüzölçümü 136 bin 303 metrekareyi bulan İBB’nin bunun karşılığında kasasına giren para ise 199 milyon 153 bin TL oldu.

İBB’nin arsalarını satışa çıkaracağı bazı kuruluşlar
– Bayrampaşa Cezaevi
– Boğaziçi İmar Müdürlüğü
– Çapa Tıp Fakültesi
– Hyatt Regency
– Swiss Otel
– Sultanahmet Adliyesi

Haber: Milliyet Gazetesi / Şenol DEMİRCİ

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Beyoğlu Model Olacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yıpranan kent dokularının yenilenmesi için hazırladığı kentsel dönüşüm projeleri için Türkiye genelindeki benzer projeleri mercek altına aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir