1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörünün Güçlenmesi Gerekir

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), 2009 yılının ilk 9 ayında yüz ölçümü bazında yapı ruhsatı alımlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 oranında azaldığını, 2010 yılı büyüme hedefinin yakalanması için çift haneli daralmanın sürdüğü inşaat sektörünün güçlenmesi gerektiğini bildirdi.

İnşaat Sektörünün Güçlenmesi Gerekir

İstanbul- İMSAD raporunda GSYH verilerine bakıldığında genel toparlanmanın inşaat sektörünü oldukça sınırlı etkilediği, 3. çeyrek daralmasının yüzde 18,1 düzeyinde gerçekleştiği, inşaat sektörünün desteklerde geri planda tutulmasının bu sonuçta etkili olduğu ifade edildi.

Rapora göre 2009’un 3. çeyreğinde inşaat malzemesi sektörünün büyüklüğü 8,56 milyar liraya kadar gerilerken, çalışmada, çift haneli daralmaya vurgu yapılan sektörde oluşan rakamların hükümet tarafından da iyi okunması gerektiği, birçok sektöre can veren sektörün geneline yönelik teşvik paketlerinin önümüzdeki dönemde gündeme alınması gerektiğine dikkat çekildi.

İMSAD tarafından yapılan inşaat sektörü beklenti anketinde ise inşaat sektörüne yönelik beklenen desteklerin gelmemesinin özellikle inşaat sektörünün sanayi ayağının büyük bir bölümünün 2010 yılının ilk yarısına da karamsar bakmasına neden olduğu, çıkış umutlarının 2010 yılının ikinci yarısı hatta 2011 yılına ertelendiğinin görüldüğü vurgulandı.

Raporda, somut olarak atılabilecek adımlar olarak istihdam ve vergi yüklerinin azaltılması, KDV oranının düşürülmesi, özel sektör inşaat yatırımlarının desteklenmesi, yeni finansman araçlarının yolunun açılması, elektrik ve doğal gaz maliyetlerinin indirilmesi ile tapu harçlarının indirilmesi sıralandı.

GSYH verilerine bakıldığında genel toparlanmanın inşaat sektörünü oldukça sınırlı etkilediğinin görüldüğüne işaret edilen raporda, sektörün 3. çeyrek daralmasının yüzde 18,1 düzeyinde olduğu, inşaat sektörüne yeterli desteğin verilmemesi, KDV ve ÖTV ile verilen desteğin hızlı kesilmesi sonucunda 3. çeyrek itibari ile korkulan tablonun oluştuğunun gözlemlendiği belirtildi.

Raporda, 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre konut satışlarının yüzde 42,53 düşüş kaydederek 111 bin 913’e gerilediği kaydedildi.

Sektörde istihdam
Raporda, 2009 yılının ilk 9 ayında yüz ölçümü bazında yapı ruhsatı alımlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 oranında azaldığı, inşaat yapma isteğinin hızlı bir gerileme kaydettiği vurgulandı.

2009 yılının ilk 9 ayında yüz ölçümü bazında yapı kullanım izinlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 oranında artış gösterdiği ifade edilen raporda, yeni bina inşa ettirmekten çekinen yatırımcının var olan üretimleri kullanıma sokma yolunu seçtiği kaydedildi.

Raporda, inşaat sektörü istihdamında meydana gelen artışın bu gelişmelere paralel olarak terse döndüğü, Ağustos ayında 1 milyon 373 bin seviyesine gerileyen inşaat sektörü istihdamında önümüzdeki dönemde düşüşün sürebileceği belirtildi.

Raporda inşaatta çift haneli daralmanın sürdüğü ve 2010 yılı büyüme hedefi için inşaatın güçlenmesi gerektiği kaydedildi.

Sektöre maliyetlere yönelik destekler verilmeli
İnşaat sektöründe özellikle maliyetlere yönelik desteklerin oluşturulmasının önemli olduğu vurgulanan raporda, sektör oyuncularının yakın bölgelerde yapılan anlaşmaları dikkatle izlemesi gerektiği, Irak’tan sonra Ürdün, Libya ve Suriye gibi ülkeler ile yapılan anlaşmaların özellikle inşaat sektörü açısından ciddi imkanlar barındırdığına işaret edildi.

Raporda, anlaşmaların ticari bazda derinleştirilmesinin özellikle inşaat sektörünün önünün açılmasında yerinde bir adım olacağı belirtildi.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Büyük Şehirlerde Bisikletli Ulaşım Devreye Sokulacak

Büyük Şehirlerde Bisikletli Ulaşım Devreye Sokulacak İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla günlük hayatta ve bürokraside önemli değişiklikler yapılacak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir