1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Yüzde 10 Büyüyecek

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) öngörüsüne göre 2011 yılında hem inşaat sektörü hem de konut arzı yüzde 10 büyüme gösterecek. 2010 sonu itibarıyla konut kredilerinin 57 milyar liraya erişeceğini belirten GYODER Başkanı Tanes, IMF’nin konut kredisine ek vergi talebinin uygulanacağını sanmadığını söyledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği,  inşaat sektörü, konut arz, konut kredileri, gayrimenkul sektörü,

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, 2011 yılında inşaat sektöründe yüzde 10 büyüme öngördüklerini, konut arzında da yüzde 10 artış tahmin ettiklerini açıkladı. 2010 yılını inşaatın yüzde 16-18’lik bir büyüme ile kapatacağını ifade eden Tanes, “2011 yılı ise istikrarlı büyüme dönemi olacak. 2011’de Türkiye ekonomisi, sürdürülebilir bir büyüme süreci içine girecek. 2011 yılında ekonominin genelinde yüzde 5 büyümesi halinde inşaat sektöründe yüzde 8-10 arasında büyüme öngörülmekte.” dedi.

GYODER Başkanı Turgay Tanes, gayrimenkul sektörünün 2010 yılını değerlendirdi ve 2011 yılına dair öngörülerini açıkladı. Tanes’in açıklamasına göre 2011’de inşaat sektörü yeni istihdam oluşturmaya devam edecek. 3 Aralık 2010 tarihi itibarıyla geçen yıla göre yüzde 30 artışla 55,2 milyar liraya çıkan konut kredisi hacminde yıl sonu beklentisi 57 milyar lira. 2011 yılında ise bu rakamın yüzde 20 büyüme ile 68 milyar liraya ulaşması öngörülüyor. Yeni yılda Merkez Bankası faiz oranlarının yüzde 6-7, konut kredileri faiz oranlarının aylık ortalama yüzde 0,9 olması bekleniyor. 2011’de konut fiyatları ve kiralarında sınırlı artış olacak. Ticari gayrimenkul yatırımları yüzde 8-10 büyürken, kiralarında da sınırlı, makul artış öngörülüyor. 2011’de konut talebinde istikrarlı bir yükseliş ve konut arzında da yüzde 10 artış bekleniyor. 2011’de 45 milyar dolar olacak cari açık olumsuz tek risk.

IMF’nin konut kredilerindeki KKDF ve BSMV’nin artırılması talebinin uygulanacağına ise Tanes, ihtimal vermiyor. Tanes, “Amerika’da muafiyetler ve istisnalar var ve halen devam ediyor. Burada da kaldırılmasını gerektiren bir şey yok.” sözleriyle buna karşı çıktı. Konut kredilerine KKDF ve BSMV’nin yükünün getirileceğini sanmadığını söyleyen Tanes, KKDF ve BSMF gelmesi durumunda şu anda yıllık bileşik yüzde 11,88 olan konut kredisi faizlerinin yüzde 14,40 yükseleceğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin büyüme performansının zayıfladığını, bu ülkelerde kamu borçlarının doğurduğu finansal istikrarsızlığın dünya ekonomisi için risk oluşturmaya devam ettiğini belirten Tanes şunları kaydetti: “Gelişmiş ülkelerde, Avrupa ekonomilerinde kırılgan ve yavaş, güven vermeyen bir büyüme var. O nedenle de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere artan bir ilgi var. Türkiye de burada çok ciddi şekilde ön plana çıkıyor. Türkiye, gayrimenkul fiyatları ve finansal sisteminin yapısı itibarı ile balon riski en az olan ülke.”

Yeni yapı ruhsatı alım sayısının 2010’da 550-600 bin adet olacağını belirten Tanes, bu yılın ilk 9 ayında konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 gerilemesinin markalı konut satışlarının henüz tapu istatistiklerine yansımamasından kaynaklandığını söyledi. Yabancıların gayrimenkul net alımları 2010 yılının ilk 10 ayında, 2009’un aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 2 milyar dolar oldu. Yıl sonu beklentisi 2,3 milyar dolar. 2010’da ev fiyatları ve kiraların durağan kaldığını hatırlatan Tanes, gelecek yıl da fiyat ve kiralardaki artışın sınırlı kalmasını beklediklerini söyledi.

EKONOMİ SERVİSİ

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Antalya’da İnşaat Yasağına Müteahhitler’den Tepki

İnşaat müteahhitleri bugün başlayıp 15 Ekim 2010'a kadar devam edecek inşaat yasağına tepki gösterdi. Yasağın tüm şehri kapsamasına tepki gösteren müteahhitler, turizm sektörü için kendilerinin kurban edildiğini savundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir