1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul da Londra Gibi Cazibe Merkezi Olabilir

İstanbul’un finans merkezi olması yönündeki tartışmalar sürerken, bu alanda bayrağı zirveye taşıyan Londra’nın finans merkezinin başkanı Micheal Bear’ın hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalar, hedefi gerçekleştirmeye aslında ne kadar yakın olduğumuzu ortaya koydu. Baer, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına da destek verdi.

Bir yıl süreyle gönüllü olarak yaptığı görevi dolayısıyla ‘Lord Mayor’ sıfatına da sahip olan Baer’le birçok ülkeyi kapsayan uzun gezi programının ilk durağı olan İstanbul’un en eski semtlerinden Pera’da konuştuk.

Türkiye’nin en kalabalık şehrinin, Londra gibi bir finans merkezi olması için gerekli özelliklere sahip olup olmadığını sorduğumuz Baer, samimi biçimde verdiği yanıtlarla hem umut verdi hem de bazı alanlarda hâlâ çok çalışılması gerektiğini hatırlattı.

Baer, “Bir şehrin finans merkezi olabilmesi için öncelikle gerekli beceri ve yeteneklere sahip işgücünü barındırması gerekiyor. Geri kalanı bunun üzerine inşa edebilirsiniz. Bu olmadan sadece binaların olması işe yaramaz. İkinci olarak iş dünyasına dost düzenlemelerin ve üçüncü olarak da mükemmel bir teknik alt yapının mevcut olması gerekir” dedi.

MERKEZ BANKASI TARTIŞMASINA AÇIKLIK GETİRDİ
Lord Mayor ile yaptığımız görüşme sırasında kendisine uzun zamandır Türkiye’nin gündeminde olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) gibi kritik önemdeki kurumların İstanbul’a taşınmasıyla ilgili tartışmayı hatırlattım.

Bu konuda, ABD ve Çin’de olduğu gibi merkez bankasının, finans merkeziyle farklı şehirlerde olduğu ve Londra’daki gibi yan yana olduğu iki modelin bulunduğu söyleyen Baer, kurumlar arasında kusursuz bir iletişim olması durumunda iki modelin de işlediğini söyledi.

Ancak Baer, “Eğer mükemmel bir iş istiyorsanız, bu kurumların yan yana olması daha doğrudur. Londra ile ABD ve Çin’i karşılaştırdığımızda ikisi de iyi işleyen sistemler ancak benim fikrimi sorarsanız, gerektiğinde yanınızdaki kurumun kapısını çalıyor olabilmeniz işleri daha kolaylaştırır” diyerek bir bilirkişi gözüyle TCMB’nin İstanbul’a taşınması tarafında olduğu mesajını verdi.

UZUN VADELİ YATIRIMI TEŞVİK EDER
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik büyüme performansı ve sıcak para girişine de dikkat çeken Baer, İstanbul’da bir finans merkezi kurulmasının ülkede sağlıklı bir ekonomi kurulması için ne kadar gerekli olduğunun da altını çizdi.

Baer, “Türk ekonomisi sıcak para girişi gibi bazı zorluklarla karşı karşıya ve uzun dönemli yatırımları çekmesi önem arz ediyor. Bu noktada, İstanbul’un finans merkezi olması, sürdürülebilir büyüme için gerekli uzun vadeli likiditeyi ülkenize çekmenizde önemli bir rol oynayabilir ve bunu teşvik edebilir” dedi.

Baer, Londra ile İstanbul arasındaki en büyük benzerliğin ise iki şehirde de büyük çoşku, istek ve insanlarında kendine güvenin olması olduğunu söyledi.

TÜRKİYE YAPILMASI GEREKENİ ANLAMIŞ
Türkiye’deki temasları sonrasında yetkililerin ne yapılması gerektiği anlamış göründüğünü söyleyen Baer, yine de hala atılması gereken çok adımın olduğuna dikkat çekti. Baer, finans sektörüne daha liberal düzenlemelerin getirilmesi, yasalar ve vergilendirme tarafında da önemli çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi

İşgücü konusunda Türkiye’nin önemli oranda eğitilmiş nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Baer, bu gücü finansal hizmetlerde faaliyet gösterecek yeteneklere sahip kişilere dönüştürmemizin oldukça önemli olduğunu belirtti.

Londra’nın bu konuda muazzam bir örnek oluşturduğunu söyleyen Baer, şehirde 300 ayrı dil konuşulduğunu, oradaki kurumlarda her milleten insan çalıştığına da dikkat çekti.

300 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
Baer’in başında bulunduğu ve City olarak da bilinen finans merkezi 3 kilometre kareden daha küçük bir alana kurulmuş bir bölge. Lord Mayor tarafından yönetilen finans, sigortacılık ve hukuk alanında profesyonel olarak verilen hizmetlerin tek bir yerde toplandığı merkezde, 300 binden fazla insan çalışıyor.

İngiltere’de toplamda 1.3 milyon kişinin finans sektöründe çalışırken buradan elde edilen gelir, gayri safi yurtiçi hasılanın da yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Sadece Londra’daki finansal işlemlerden Hazine’ye aktarılan yıllık kaynağın miktarı 54 milyar sterlini (89 milyar doları) buluyor.

İşte finans sektörü İngiltere bu kadar önemli ve Baer de böyle bir ‘finansal imparatorluğun’ yöneticisi. İstanbul’un gerçekten bir finans merkezi olmasını istiyor ve artı değer yaratmak istiyorsak Baer’in sözlerini duymazlıktan gelme lüksümüz bulunmuyor.

ekaplangil@hurriyet.com.tr

Emek KAPLANGİL
hurriyet.com.tr

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ’den Yüzde 35 Erken Ödeme İndirimi!

TOKİ, yeni yıla 3 iyi haber ile girdi. Şehit ailelerine verilen faizsiz konut kredisi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir