1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’da 6 Yılda 7 Bin 500 Kaçak Bina Yıkıldı

İstanbul'da 6 Yılda 7 Bin 500 Kaçak Bina Yıkıldı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın kaçak yapılaşmaya ilişkin soru önergesini yanıtladı. “Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlanması kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlar ve proje ortakları ile üç çalışma toplantısı düzenlendiğini kaydeden Demir, “Tüm bu çalışmalar neticesinde; Kentges Projesi kapsamında Kentleşme Şurası’nda yapılan tespit ve öneriler de değerlendirilerek bu yılın ilk yarısının sonunda kapsamlı bir ‘Kentges Kentsel Gelişme Strateji Belgesi Eylem Planı’ elde edilecek ve bu belge DPT Müsteşarlığına gönderilecektir. Alınan bu kararları da kapsayan İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm, Yapı Denetim Kanunu ve Teşkilat Kanunu değişiklik tasarılarının çalışmaları devam etmektedir. DPT Müsteşarlığı tarafından yapılacak son değerlendirmelerle Yüksek Planlama Kurulu kararı alınmak üzere 2010 yılı ilk yarısında kurul toplantısına sunulacaktır” dedi.

7 BİN 449 KAÇAK YAPI YIKILDI
Bakan Demir İstanbul’da yıkılan kaçak yapılara ilişkin de bilgi verdi. İSKİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak kaçak yapıldığı tespit edilen 2 bin 540 adet yapının yıkımının gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Demir, İstanbul genelinde ise 2004 yılından bu yana 7 bin 449 adet yıkım işleminin gerçekleştirildiğini söyledi. Bunlardan 321’inin dere yatağında olduğu tespitiyle yıkıldığını kaydeden Bakan Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapılan teknik çalışmalar neticesi Ayamama Deresi yatağında bulunan 108 adet yapıda yıkıma karar verildiğini ve bunlardan da 76 tanesinin yıkımının bitirildiği, diğerlerinin işlemlerine devam edildiğini ifade etti.

İSTANBUL’DA KAÇAK YAPILAŞMADAKİ SON DURUM
Demir’in verdiği bilgilere göre İstanbul’da kaçak yapılaşmadaki mevcut durum şöyle:

1-ADALAR: İlçe genelinde eski dönemlerden bu güne kalan imar durumuna aykırı yapılaşmalar mevcut, ancak bunlarla ilgili alınmış olan kararlar gerek makine parkı imkansızlığı ve gerekse iskanlı binaların tahliyesi sağlanamadığı için uygulanamıyor.

2-ARNAVUTKÖY: İlçede toplam 3 bin 226 adet kaçak yapı bulunuyor.

3-ATAŞEHİR: Yapılan tespitlere göre yaklaşık 600 adet kaçak veya ruhsata aykırı yapı bulunuyor.

4-AVCILAR: Ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı yapı stoku sayısı 2 bin 225’i bulurken, 1996 yılından günümüze kadar da 2 bin 112 adet ruhsatsız yapı bulunuyor.

5-BAHÇELİEVLER: İlçede yeni kaçak yapı olmasada daha önceden ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yaklaşık 10 bin 200 adet yıkım kararı alınmış yapı bulunuyor.

6-BAKIRKÖY: İlçede son 5-6 sene itibariyle ruhsatsız olarak inşaa edilmiş bina bulunmuyor.

7-BAŞAKŞEHİR: İlçe sınırları dahilindeki dere ve dere yataklarındaki yapıların tespiti ve kamulaştırma işlemleriyle dere ıslahı ve alt yapı çalışmaları Belediye Başkanlığı ve İSKİ tarafından yürütülüyor.

8-BAYRAMPAŞA: 01 Ocak 2000-20 Kasım 2009 yılları arasında 408 tane kaçak yapı tespit edildi. Bunlardan 90 tanesi belediye tarafından ihale yoluyla ve ilgilisi tarafından düzeltildi ya da yıkıldı. 130 tanesi için başvuru olmadığından ihalenin gerçekleşemedi ve 40 tanesi da ruhsata bağlandı.

9-BEŞİKTAŞ: Kaçak yapılarla ilgili belediye encümenince 1984-2009 yılları arasında verilen yıkım kararlarının bir kısmı belediyenin imkanları dahilinde uygulanırken, yıkılmayan yerler için her yıl ihaleye çıkıldı ancak ihaleye katılım olmadı.

10-BEYKOZ: İlçede 1986 yılından itibaren kayıt altına alınan tutanaklara göre ruhsatsız veya ruhsatına aykırı olarak yapıldığı tespit edilen 3 bin 158 adet yapı bulunuyor.

11-BEYLİKDÜZÜ: Belediye sınırları içerisinde 95 adet kaçak yapıyla ilgili yasal işlemler devam ediyor.

12-BEYOĞLU: 2007 yılında 99 adet, 2008 yılında 59 adet ve 2009 yılında 48 adet kaçak yapı tespit edildi. İlgili yasalara göre 87 adet yıkım yapıldı.

13-BÜYÜK ÇEKMECE: Bölgenin tamamında yasal ve ruhsatlı inşaatlara izin veriliyor.

14-ÇATALCA: Dere mutlak koruma alanlarında kaçak yapılaşmanın bulunmuyor. Bunun dışında tüm kaçak yapılaşmalarla ilgili İmar Kanunu doğrultusunda yasal işlem yapılıyor.

15-ÇEKMEKÖY: 43 adet kaçak bina bulunuyor.

16-FATİH: 1995 yılında SİT alanı ilan edilen İlçede, kaçak yapılaşmalar koruma planları uygulanmaya başlandıktan sonra en az seviyeye indirildi. 58 bin adet bina bulunan ilçede, deprem nedeniyle hasarlı olan 10 adet bina yıkıldı.

17-G.O.P: İlçe sınırlarında kaçak ve ruhsatsız yapının bulunmuyor. Ruhsat ve projeye aykırı yapılar için ilgili kanun çerçevesinde işlem yapılıyor.

18-GÜNGÖREN: 1992-2009 yılları arasında kaçak yapı sayısı 2 bin 853’ü buluyor. Bunlar hakkında yasal işlem yapıldı.

19-KADIKÖY: Kurbağalı derenin her an taşma tehlikesinin bulunduğu ve önlem alınması konusunda büyükşehir belediyesine sözlü ve yazılı başvuru yapıldığı belirtiliyor.

20-KAĞITHANE: Dere yataklarında kaçak yapılaşmaya izin verilmiyor.

21-KÜÇÜK ÇEKMECE: Yaklaşık 40 bin adet ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapı bulunuyor. Ancak bunların kısa vadede yıkılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. 2004-2009 yılları arasında bin 510 adet yıkım gerçekleştirilirken, aynı tarihler arasında 3 bin 7 adet de yapı ruhsatı düzenlendi.

22-MALTEPE : Belediye Encümenince yıkım kararı alınmış kaçak yapı sayısı 2 bin 354 ‘ü buluyor.

23-PENDİK: 1994 yılında önce 11 bin 72 olan gecekondu sayısı 2009 yılı itibariyle 7 bin 645’e düştü.

24-SANCAKTEPE: Yıkılmayı bekleyen yapı sayısı yaklaşık olarak; Samandıra beldesinde 900, Sarıgazi Beldesinde 350 ve Yenidoğan Beldesinde bin 750.

25-SULTANBEYLİ: 41 adet kaçak yapı İSKİ ve Sultanbeyli Belediyesinin ortak çalışması sonucu yıkıldı.

26-ŞİŞLİ: İlçede 2009 yılı içerisinde ruhsat almış ancak projesine aykırı olarak yapılan 19 adet inşaat bulunuyor.

27-TUZLA: Belediye sınırları içerisinde 2004-2009 yılları arasında yıkım kararı verilen inşaat sayısı bin 308’i bulurken bunlardan sadece 19 adedi yıkılabildi.

28-ÜSKÜDAR: İlçe sınırları dahilinde yaklaşık 16 bin kaçak yapı bulunuyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Dar Gelirlilere Konut İçin Arsa Desteği Verdik

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, portföylerinde yer alan gayrimenkullere ilişkin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir