1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’un Tarihi Çeşmeleri Yenileniyor

İstanbul'un Tarihi Çeşmeleri Yenileniyor

İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında, kentteki 15 tarihi Osmanlı çeşmesinin restorasyonunu ve 3 yıllık bakımını kapsayan protokol imzalandı.

Çeşmelerin, bulundukları yerde yaşayan halkın özelliğini gösteren tapu kayıtları niteliği taşıdığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ”Bu tapu kayıtlarının yaşatılması ve ihya edilmesi bizim asli görevimizdir. Bugüne kadar 42 çeşme restore ettik, 23 çeşmenin çalışmaları sürüyor” dedi.

Topbaş, bugünkü anlaşmanın 15 çeşmenin restorasyonunu kapsadığını ifade ederek, protokol kapsamında İTO’nun, çeşmelerin 3 yıllık bakımını da üstlendiğini kaydetti.

İstanbul’daki tescilli yapılara da değinen Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”İstanbul’da 11 bin 441 tescilli yapı var. Bizim tescil yapmak için müracaat ettiğimiz ve tespit ettiğimiz 4 bin 758. Yani yeni tescil önerdiğimiz ki bir kısmı kayıp olan eserleri de buna kattığımız zaman yüzde 40 artışla çok ciddi rakamlara ulaşmış oluyoruz. Ecdadın yapmış olduğu bu eserleri bulmak, ihya etmek görevi bize düşüyor. Bu çalışmaları yürütmekteyiz. Başkanlık dönemimizde İstanbul’da 60 eseri ihya ettik ve yaklaşık 80 milyon TL harcadık. Şu an 20 eserin 70 milyon TL değerinde ihyası sürmektedir.”

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da İstanbul’a hizmet eden kurumlar el ele verdikçe her zaman kazananın İstanbul ve İstanbullular olacağını söyledi.

Çeşme kültürünün temel kültürümüzün ana direklerinden biri olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Bu anlaşmayla bu direği daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu çalışmada büyükşehir belediyesi ile birlikte çeşmeler tespit edildi, projeleri Anıtlar Yüksek Kuruluna onaylatıldı. Önce restorasyonları, sonra da 3 yıl boyunca bakımları gerçekleştirilecek. Bu proje için 1 milyon TL bütçe ayırdık ve inşallah 2010 yılı bitmeden restorasyonları gerçekleştireceğiz.”

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ’den Yüzde 35 Erken Ödeme İndirimi!

TOKİ, yeni yıla 3 iyi haber ile girdi. Şehit ailelerine verilen faizsiz konut kredisi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir