1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İtalyan İnşaatçılar Türkiye’de İş Arıyor

İnşaat, inşaatçı, italyan İnşaat, italyan inşaat şirketleri, inşaat şirketleri, toki, toplu konut idaresi, inşaat şirket temsilciliği, italyan mimar, mimari işbirliği, büyük inşaat şirketleri, taşeron inşaat firmaları, inşaat taahhüt firmaları, enka inşaat şirketi, inşaat eleman, inşaat işçi, İnşaata işçi, İtalyan İnşaatçılar Türkiye'de İş Arıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, bazı İtalyan inşaat şirketi temsilcilerinin “iş imkanı aramak üzere” bu hafta Türkiye’ye geleceğini, bu kapsamda kendisi ile de görüşmek istediklerini belirterek, “Biz de para yok, isterlerse gelsinler ihalelere girip iş yapsınlar. Eğer ihalesiz iş istiyorlarsa ortak proje yapalım. Önce paranın ucunu görmemiz lazım” dedi.

İnşaat şirketleri öncesinde, bir grup İtalyan mimarın TOKİ’yi ziyaret ettiğini ve “mimari işbirliği” önerdiğini açıklayan Bayraktar, “Eğer ortak iş yaparsak mimaride işbirliğine gireriz, doğrudan proje almayız. Yarışmalara girsinler kazansınlar. Yatırımcıları ile birlikte gelsinler” diye konuştu.

Bayraktar, Avrupa’da piyasaların daralması nedeniyle, bazı İtalyan inşaat sektörü firmalarının yeni iş imkanı aramak üzere Türkiye’ye gelmeyi planladığını, işbirliği yapabilecekleri şirket ve kurumlarla görüşmek istediklerini söyledi. Bu kapsamda, büyük inşaat şirketleri yanında İzmir ve İstanbul büyükşehir belediyeleri ile TOKİ’den de görüşme talep ettiklerini anlatan Erdoğan Bayraktar, görüşmenin bu hafta İstanbul’da yapılacağını kaydetti.

İtalyan şirketlerinden önce, bir grup İtalyan mimarın Türkiye’ye gelerek TOKİ’yi ziyaret ettiğini, kendisi ve TOKİ uzmanları ile görüştüğünü belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“İtalya’dan firmalar geliyor. Türkiye’de iş yapmak istiyorlar, büyük şirketlerle, İstanbul ve İzmir belediyeleri ile de görüşüyorlar. Bizimle de görüşmek istediler. Avrupa’da piyasa daraldı. Biz çok iyi proje yaparız. çok iyi kentsel dönüşüm yaparız. (Biz çok iyi kentsel konsept yaparız, çok iyi kentsel tasarım yaparız, biz gelelim burada iş yapalım) diyorlar. Gelin yapın, diyorum. (Biz proje yapalım, siz parasını verin) diyorlar. Bizde para yok. İstiyorlarsa ihalelere girsinler iş yapsınlar. İhalesiz iş yapmak istiyorlarsa, ortak arsa alalım, ortak arsada iş yapalım. Maksat buraya yatırım getirilsin. Birlikten kuvvet doğar. Hem burada hem başka yerde iş yaparız. Ama bir paranın ucunu görelim. Parayı görmeden, işbirliği yapamayız.”

İtalyan mimarların da grup olarak TOKİ’yi ziyaret ettiğini ve kendisi ile görüştüğünü kaydeden Bayraktar, bu konuda da şu değerlendirmede bulundu:

“(Bizim mimarimiz olağanüstüdür, harikadır. Size mimari proje yapalım) diyorlar. Ben yarışma açıyorum, gelin yarışmayı kazanın. Ya da ortak proje yapalım, o zaman mimariyi siz yaparsınız. Mimari proje satın alma gibi bir düşünce yok. Para getirirlerse, ortak iş yaparız, mimaride işbirliği yaparız. İstiyorlarsa kendi işlerini de yapsınlar yatırımcıları ile birlikte gelsinler.”

“FARKLI BAKIŞA İHTİYAÇ VAR…”
Verilen bilgiye göre, Roma Mimarlar Odası’ndan Amadeo Schiattarella, mimar Leyla Maggio, İtalyan For an Architecture of Reality firmasından mimar Riccardo Vannucci ve Studio Ottaviani firmasından mimar Alessandro Ottaviani ile mimar Francesca Patrizi’den oluşan İtalyan heyet, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve TOKİ yetkilileri ile görüştükten sonra Ankara Turkuaz Konutları;nı da gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İtalyan heyete TOKİ ziyareti sırasında, “projelerin elde edilmesi, inşaat firmalarının seçimi, kentsel yenileme projelerinde izlenen yol, gecekondu dönüşüm projelerinde yaşanan güçlükler, arsa karşılığı yapılan protokoller, restorasyon projelerinde izlenen yol” gibi konularda bilgi verildi.

TOKİ konutlarının Türkiye için hızlı ve ekonomik olması açısından doğru bir model olduğu değerlendirmesini yapan İtalyan mimarlar, ancak aynı hız ve ekonomi sağlanarak, değişik bir bakış açısı ile farklı modellerin araştırılması gerektiğine işaret ettiler. TOKİ konutlarını, yeşil alanlara verilen önem, yangın güvenliği ve engelliler için uygulanan standartlar açısından başarılı bulan İtalyan mimarlar, yeni tasarım ve inşaat sistemleri geliştirmek üzere çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

İtalyan mimarlar ile TOKİ arasında yapılan görüşmelerde; ortak çalışmaların ve ziyaretlerin devamı ile İtalyanların deneyimlerinin Ankara ve İstanbul;da seçilecek projelerde denenmesi yönünde görüş birliğine varıldı. İtalyan heyet, bir sonraki görüşmeye; TOKİ tarafından yapılan konutların bina estetiği ile okul, hastane ve kamu binaları konusunda teknik ve ekonomik çözümleri içeren bir çalışmayla gelecek. Türk ve İtalyan mimarların üzerinde duracağı bir başka konu ise TOKİ konutlarının deprem güvenliği olacak.

İtalyan mimarlardan oluşan heyete TOKİ;nin çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Ayşe Çalkan, özellikle enerji verimliliği ve çevre duyarlılığı konularında TOKİ’nin örnek projeler gerçekleştireceğini aktardı. Bu kapsamda TOKİ tarafından yapılan mimari proje yarışmasında bu kriterlerin öne çıkarıldığına dikkat çeken Çalkan, farklı yerleşim modellerinin araştırıldığını söyledi. TOKİ;nin yaptığı okul ve hastanelere ilişkin projelerin genel olarak ilgili bakanlıklarca verildiğini belirten Çalkan, gelişen sosyal ve kültürel altyapı ile sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde daha yaratıcı ve farklı modellerin aranması gerektiğini kaydetti.

Roma Mimarlar Odası ile TOKİ arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde Türkiye;ye gelen İtalyan heyet, toplu konut çalışmalarında Türk mimarlarla daha sonraki günlerde yapılacak buluşmalarda ortak projeler üzerinde çalışacak. İki ülke mimarlarından oluşturulacak profesyonel bir çalışma grubu TOKİ için yeni projeler üretecek ve alternatifleri araştıracak. Bu çerçevede toplu konutların dış görünüşünden, çevre değerlerine, altyapıdan finansman ve şehircilik kriterlerine kadar geniş bir alanda ortak çalışma yürütecek olan mimarlar, hazırlanan ortak projeleri TOKİ konutlarında uygulayacak.

Türk Mimarlar Odası ile İtalyan Mimarlar Odası arasında yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde İtalya (Roma) Mimarlar ve Restoratörler Odası Başkanı ve beraberindeki heyet TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile ilk kez geçen yıl Mayıs ayında görüştü. Bu görüşmede İtalyan Mimarlar Odası’nca seçilecek 3 İtalyan mimari grubun 2010 yılı başlarında TOKİ;yi ziyaret etmesi, TOKİ;nin konut ve sosyal donatı projelerini incelemesi ve iki ülke mimarlarından oluşacak profesyonel bir grubun TOKİ için proje alternatiflerinin araştırılması konusunda görüş birliğine varılmıştı.

TOKİ Başkanı ile görüşmede, Başkan Erdoğan’ın, mimarlara, “yatırımcılar ile birlikte gelmeleri” konusunda vurgu yaptığı belirtiliyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, Çalışmalarını İlçelere Kaydırıyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), konut üretim çalışmalarını, ilçeleri kapsayacak şekilde genişletiyor. Türkiye genelinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir