1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İzmir Limanı’nda Yatırımcı Tehlikesi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de kurulması planlanan kruvaziyer limanıyla ilgili daha önce istekli olduğunu ifade eden Costa şirketinin Başkanı Luigi Fosci’nin, sürecin daha fazla uzaması halinde projeyi daha fazla düşünmeyeceğini açıkladığını belirtti.

İzmir’deki 3 yıllık görev süresini tamamlayan İtalya’nın İzmir Konsolosu Simon Carta, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Carta, İzmir’den çok güzel anılarla ayrıldığını, buradaki görev süresinin dolmasına üzüldüğünü ifade etti.

Carta, görev döneminde Türk vatandaşlarının vize sıkıntısına çözüm bulmaya çalıştığını, konsolosluktan vize alan Türk vatandaşı sayısının 30 binden 42 bine çıktığını, yeni dönemde bunun artarak devam edeceğini umduğunu söyledi.

İzmir’de yapılması planlanan kruvaziyer limanının stratejik bir öneme sahip olduğunu, Türk makamlarının bu projenin önemi konusunda ikna edilmesi gerektiğini dile getiren Carta, kendisinden sonra görev alacak konsolosa da bu konuyu takip etmesi için bir dosya bırakacağını ifade etti.

Carta, “Kruvaziyer limanı, Türkiye ile İtalya’yı birbirine bağlayacak bir proje olacaktır. Bu projenin gerçekleşeceğinden eminim” dedi.

Görev döneminde İzmir’e tarihinde ilk kez İtalya’dan cumhurbaşkanı ve başbakan düzeyinde ziyaretlerin gerçekleştiğini, İzmir’in İtalya gündemine taşındığını dile getiren Carta, şöyle konuştu:

“Türkiye’de merkezi bir durumun olması İzmir gibi kentlerin çok görünmemesine neden olabiliyor. Bu dönemde dikkatleri ve spotları İzmir’in üzerine yönelttiysek ne mutlu bize. İzmir, 13. yüzyıldan bu yana İtalyanca’nın konuşulduğu ve küçük ama nitelikli bir İtalyan cemaatinin bulunduğu bir kent. İtalya’da daha fazla tanınması gerekiyor.”

“FOSCİ’NİN KARARI”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Carta’nın görevi döneminde hiçbir sorunun olmadığı bir süreci yaşadıklarını, ikili ilişkilerin hem ticari hem kültürel açıdan hızla geliştiğini belirtti.

Konsolos Carta’ya, İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafından kendisine liyakat nişanı verilmesinde gösterdiği katkılardan ötürü kişisel olarak da teşekkür ettiğini ifade eden Demirtaş, kruvaziyer limanının yapımı için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bu konuda Costa firmasından bir teknik heyetin 7 Haziran’da İzmir’e gelerek durum değerlendirmesi yapacağını ifade eden Demirtaş, şu bilgileri verdi:

“Durumun tekrar gözden geçirilmesi söz konusu olacak. Limanın kurulması için Üçkuyular’ın uygun olabileceği ifade edilmişti. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin üniversiteden alacağı raporla ilgili süre doldu. Tekrar gündemine alacaktır. İtalyan teknik heyetin ziyareti sonrası Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da İzmir’e gelecek ve görüşler iletilecek.

Limanın Üçkuyular’da kurulması gibi bir ısrarımız yok. Başka alternatifler de olabilir. Bizim ısrarımız bu limanın bir an önce kurulması için. Fosci’nin bu yatırımı İzmir’de yapma kararlılığı şu an sürüyor ancak, süreç daha fazla uzarsa bu projeyi daha fazla düşünmeyeceğini de Kasım ayında açıklamıştı.”

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir