1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kalafat’tan Deprem Uyarısı

Dr. Kalafat, Girit ve 12 Adalar bölgesinin deprem riski altında olduğunu söyledi.Bodrum AKUT Derneği Mali İşler ve Kaynak Yaratma Birimi Sorumlusu Siret Bali’nin davetlisi olarak Bodrum’a gelen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü jeofizik yüksek mühendisi Dr. Doğan Kalafat, Türkiye’nin herzaman deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ve buna alışılması gerektiğini vurguladı.

Güney Ege Bölgesi’nin deprem riski taşıdağına dikkat çeken Kalafat, ‘Girit ve 12 Adalar bölgesi çok fazla deprem etkinliğinin olduğu bir bölge. Dolayısıyla Güney Ege Bölgesi’nde de yüksek şiddetli deprem olma riski herzaman var. Deprem potansiyeli taşıyan yüksek bir bölge. Muhakkak bu bölgede yaşayan insanların, depreme dayanıklı binalarda oturması ve depreme karşı bilinçli olması gerekiyor. Ege Bölgesi’nde çok fazla deprem oluyor. Özellikle son yıllarda yeraltında gözlemlediğimiz önemli aktiviteler var. Her bölgenin kendine has bir deprem oluş düzeni var. Bu düzen içerisinde, özellikle bu bölgede, deprem dizileri şeklinde bir oluş mevcut. Deprem dizileri ard arda gelen orta büyüklükte depremler ve onların artçıları anlamına geliyor. Dolayısıyla evleriniz depreme dayanıksız ise yıkım ve can kaybı oluşabilecek neticeler meydana gelebilir’ dedi.

Türkiye’de depremlere karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu aktaran Kalafat, ‘Ama özellikle büyükşehirlerde mühendislik yapılarında 1999 yılı sonrasında yapılan binalarda önlemler artırıldı. Bütün mühendislik yapıları depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor. Hazır beton santrallerin yaygın olarak kullanılmasıyla inşaatlar da depreme dayanıklı tasarlanıyor. Ama bu bireysel anlamda konutlarda halen geçerli değil. Zaten depremdeki en büyük çekincemiz ve korkumuz içinde yaşadığımız ikamet ettiğimiz binalara güvenmememizdir. Bundan dolayı tedirgin oluyoruz. Sonucunda bu bir doğa olayı. 15- 20 saniyede bitecek bir olay. Eğer depreme dayanıklı binalarda oturursak bu korkuyu da yenmiş olacağız’ diye konuştu.

Ahmet YEŞİLAĞAÇ-Orkun TÜRE / BODRUM , DHA

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir