1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kars’ta Toprak Damlı Evlerin Yerine TOKİ’nin Konut Yapması Gündemde

Kars'ta Toprak Damlı Evlerin Yerine TOKİ'nin Konut Yapması Gündemde

Kars genelinde son yağan yağmurlarla toprak damlı 300 civarında ev ve ahırın yıkılması gözleri Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’ne çevirdi. Afet bölgesinde

Kars genelinde son yağan yağmurlarla toprak damlı 300 civarında ev ve ahırın yıkılması gözleri Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’ne çevirdi. Afet bölgesinde incelemelerde bulunan AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, TOKİ’nin konut yapması konusunu gündeme getireceğini söylemesi köylüler tarafından alkışlarla karşılandı.

Kars genelinde etkili olan yağışlar Sarıkamış ve Kağızman ilçelerine bağlı onlarca köyde yüzlerce toprak damlı ev ve ahırın çökmesine neden oldu. Bölgede yapılan incelemelerde ortaya çıkan bu tablo dikkatleri toprak damlı evlere yöneltti. Cumhuriyet tarihinden bu yana ayakta güçlükle duran toprak damlı evlerin duvarları ve tavan kısımlarının yağan yağmurlardan büyük oranda etkilendiği ve artık bu binaların yağmura dayanacak mecalinin kalmadığı ifade edildi. Yağmurlarda betonarme binaların zarar görmediği belirlenirken, toprak damlı binaları yıkılmayan ev sahiplerini de korku sardı. Köylüler artık her yağmur yağdığında evlerinden dışarı çıkıyor ve yıkılmaya yüz tutan evlerinin çökmesinden endişe duyuyor.

Bölgede incelemelerini sürdüren AK Parti Kars milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven de bu gerçekten yola çıkarak konuyu TOKİ’ye taşıyacaklarını belirtti. İlk etapta düşünülen çatı sistemiyle bir dizi masraf olacağını belirten AK Partili vekiller, soruna kalıcı bir çözüm bulunması için girişimlerini sürdüreceklerini vurguladı.

Milletvekilleri, köylülerin, “Evlerimizin ve ahırlarımızın bacalarına çatı konulsun. Devlet bizlere yardım etsin. Devlet-vatandaş işbirliği ile çatı sistemine başlayalım.” şeklindeki görüşlerinin olumlu olduğunu, fakat bunun tam anlamıyla kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini, bu defa da toprak harçlı duvarların yıkılabileceği endişesinin doğabileceğini kaydetti. Milletvekili Zeki Karabayır, nerede bir felaket olursa TOKİ’nin orada olduğunu vurgulayarak, “Bu bir kaynak ve imkân meselesidir. Bu zaman içinde olmalıdır ama bunların da elbette ki kısa zaman içinde yapılması gerek. Bizim de, vatandaşların da, hükümetlerin de geçmişte hatası olmuş. Bu toprak evler zaman içerisinde yıkılıp bu hale gelseydi önceden de önlem alınabilirdi. Şimdi aniden hepsi bir anda olmuyor. Dolayısıyla bu zor bir mesele. Yağmur da şu anda devam ediyor. TOKİ konutları işi uzun vadede yapılacak şeylerdir. Biz elbette TOKİ ile görüşeceğiz. TOKİ bir çok ilçede ve illerde çalışmalar yapıyor. Türkiye genelinde binlerce köy toprak damlı evlerle dolu. Bu bir plan ve program içinde inşallah yapılacak. Ben öyle zannediyorum. Bunu yetkililerle görüşmek lazım.” dedi. Milletvekilinin TOKİ yapımı için yeşil ışık yakması köylüleri sevindirdi. Köylüler sevinçlerini alkışlarla dile getirdi.

Sarıkamış Armutlu köyü muhtarı Cevdet Gündoğdu, “Devletimiz Allah’a şükür güçlüdür. Çok şükür biz boynumuzu kimseye eğecek değiliz. Sağ olsun, milletvekillerimiz, kaymakamımız hepsi buradalar. Köyümüzün yüzde 70’i şu anda yıkıktır. Betonlu evler hariç bütün toprak binalar yıkık. Biz devletten herkesin evinin çatılı olmasını istiyoruz. Sadece makarna ile, unla, peynirle destek istemiyoruz. Kalıcı çözüm istiyoruz.” diye konuştu.

Beşyol Köyü eski muhtarı Binali Karadağ da ahırının yıkıldığını, iki büyükbaş hayvanının toprak altında telef olduğunu söyledi. Beşyollu vatandaşlar durumlarının iyi olmadığını, korkularından geceyi dışarıda geçirdiklerini belirtti. Beşyollular, TOKİ konutları istediklerini vurguladı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ Konutu Sahiplerine İyi Haber

Yargıtay TOKİ konutu sahiplerince belediyeye verilen katılım payı ücretini haksız buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir