1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kastamonu’da Yapılan HES İnşaatı Mühürlendi

Orya Enerji Proje Müdürü Bekir Sıtkı Esendir, Devlet projesi olan Cide Regülatörü ve HES Projesi inşaatının imar planı mevzuatına tabi olmadığı halde mühürlendiğini söyledi. Esendir, “Devlet projelerinde imar planı istendiği nerede görülmüş. Biz buraya devletin yatırımın yapmaya geldik” dedi.

KASTAMONU – CHA – Orya Enerji Proje Müdürü Bekir Sıtkı Esendir, Devlet projesi olan Cide Regülatörü ve HES Projesi inşaatının imar planı mevzuatına tabi olmadığı halde mühürlendiğini söyledi. “Devlet projelerinde imar planı istendiği nerede görülmüş. Biz buraya devletin yatırımın yapmaya geldik” dedi.

TURAŞ Otel’de basın toplantısı düzenleyen Esendir Çalışmalara başladığı günden bu yana her şey yasalar çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi. Devletin planlayıp başlattığı çalışmayı, yine devletin başka organları tarafından durdurulduğuna işaret eden Esendir, “Cide Regülatörü ve HES Projesi” inşaatı imar planı mevzuatına tabi değil ve başladığı günden bu yana her şey yasalar çerçevesinde yürütülüyordu. Dava sürecine saygılıyız. Devlet projelerinde imar planı istendiği nerede görülmüş. Biz buraya devletin yatırımın yapmaya geldik. Temiz ve yenilenebilir enerjiden yanayız. Bu işi bitirip gideceğiz, birlikte bayrağı dikeceğiz.” diye konuştu.

“CİDE HES TAMAMEN DEVLET İŞİDİR”
Devlet, enerji projeleri hakkında bilgi veren Esendir, Kastamonu ili çevresindeki projelerin 1980’lerin ikinci yarısından bu yana gündemde olduğunu söyledi. 2001 yılında yürürlüğe giren 4628 sayılı yasa ile de DSİ Genel Müdürlüğü elinde bulunan tüm HES projeleri özel sektörün yapımına sunulduğu bilgisini veren Esendir, Loç Vadisi’ndeki HES de bu projelerden biri olduğunu söyledi. Esendir, “Loç Vadisi’ndeki Cide HES, projesinden yapım alanına, kamulaştırmalarından tapu işlerine kadar tamamen devlete ait bir iş ve 3194 sayılı yasaya göre imar izninden muaftır. Bu gerçeklere rağmen yapımını ve 49 yıllığına işletmesini Orya Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin üstlendiği Cide HES inşaatı, 2010 yılının son günü İl Özel İdaresi tarafından imar izni olmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Ardından 3 Ocak 2011 tarihinde Kastamonu İdare Mahkemesi ÇED Raporu için ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını açıkladı. Böylece devletin planlayıp başlattığı çalışma, yine devletin başka organları tarafından durduruldu. İşi üstlenen lisanslı firma Orya Enerji Elektrik Üretim A.Ş. aleyhine basında ve kamuoyunda HES’ler konusunda sürdürülen negatif kampanya da işin cabası.” ifadelerini kullandı.

HES’LER KONUSUNDA BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR
Orya Enerji Proje Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Bekir Sıtkı Esendir, Cide HES aleyhine başlatılan kampanyanın genellikle bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ileri sürdrü. HES’lerin çevreci projeler olduğunu vurgulayan Esendir, “HES’ler çevre dostu projelerdir. Su kaybına yol açan hiçbir HES yoktur. Dereler hiçbir zaman kurumayacaktır. Zaten Cide HES projesi ÇED Raporu’nda da Devrekani Çayı’na su verileceği taahhüt ediliyor. AGİ verilerine göre Devrekani Çayı’nın 2010 yaz ayları ortalama debisi 700 litre/saniye olmasına rağmen, proje tamamlandığında dereye yaz aylarında 1130 litre/saniye su verilecektir ve derenin doğal yaşamında bir değişiklik olmayacaktır.”

“TÜRKİYE 167 MİLYON METREKÜP DAHA AZ DOĞALGAZ İTHAL EDECEK”
Bekir Sıtkı Esendir, Orya Enerji’nin (Su akar Türk Bakar) sözünün aksini kanıtlayacağını da vurguladığı açıklamasında, “Ülkemizde her yıl enerjisi alınmadan denizlere dökülen suyun ekonomik değeri 7-8 milyar dolardır. Şirketimiz Cide HES inşaatını süratle tamamlayarak bunun 7-8 milyon dolarlık kısmını kurtarma gayreti içerisindedir. Öte yandan, bu yatırım gerçekleştiğinde Türkiye 167 milyon metreküp daha az doğalgaz ithal edecek ve 60 milyon dolar tasarruf edecektir. Enerji tüketicisi durumunda olan ülkemiz her geçen gün daha fazla dışa bağımlı olmamalı borçlar artmamalı ve fakirleşmemelidir. İşte bizim hedefimiz budur.” diyor.

“NEDEN DİĞER PROJELERE DE KARŞI ÇIKMIYORLAR?”
Esendir, çevreci grupların ağaç katliamı yaptıklarına dair iddialarını yanıtlayarak, “Devletin çizdiği proje doğrultusunda, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından işaretlenen 7 bin 643 ağaç kesildi. Bunlardan çıkan odun ise bölgedeki ihtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak dağıtıldı. Bu ağaçların bedeli şirketimiz tarafından peşin olarak ödendi. Orya, Cide Orman İşletmesi’ne bu ağaçların yerine yeni dikim yapılması için 182 bin lira ödemede bulundu. Kastamonu’da tamamı Küre Dağları silsilesi içinde yer alan yollar, havalimanı, köprüler, maden ve taş ocakları, enerji nakil hatları ve 17 HES projesi var. Bu işin başını çekenler çevreci kaygılarla hareket ediyorlarsa neden diğer projelere de karşı çıkmıyorlar? Bütün bu gelişmeler sonucunda Orya Enerji, bir yandan yasal süreç ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor ve gerçekleri kamuoyuna anlatmak için mücadele veriyor, bir yandan da yöre halkına yönelik sosyal sorumluluk projeleri planlıyor. Hedefi ise Cide HES inşaatını taahhüt ettiği sürede tamamlamak. Çünkü Orya Enerji, ülkemizin doğal kaynaklarından, yüzde yüz yerli sermaye ile elektrik enerjisi üretip paramızın Türkiye’de kalmasını sağlayan firmalardan biri olacak” şeklinde konuştu.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir