1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Katar’da Kaktüsler Bakanlık Binasına İlham Kaynağı Oldu

Mimarların doğadan esinlenen projelerine Ortadoğu’dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyada yenileri eklendi. Katar’da kaktüsler bakanlık binasına, portakal küpleri ise bir AVM’ye ilham kaynağı oldu

Son dönemde ilginç mimari projelerin hayata geçirildiği Katar’da sadece özel yapılar değil kamu yapıları da bu trendden payını alıyor. Tarım Bakanlığı’nın binası olarak kullanılacak bina çölde en çok yetişen bitkilerden biri olan kaktüs temasından oluşuyor. Bangkok merkezli Aesthetics Mimarlık tarafından hayata geçirilen projenin cephesi özellikle de çöl iklimine dayanıklı ekolojik camdan oluşuyor. Yaz sıcağını depolayarak kışın binanın ısıtmasında kullanabilecek teknolojilerin yer aldığı Kaktüs’tün içerisinde çölde yetişmeyen çok sayıda bitkiden oluşan bir botanik bahçeye de yer verilecek.

Portakal küpü alışveriş merkezi oldu
Jakon + MacFarlane Mimarlık tarafından yaratıcı bir düşünceyle portakal temasıyla yapılan bu yatırım 5 kattan oluşuyor. Küp şeklindeki mmarinin en göze çarpran tarafını ise portakal renkli görünümü oluşturuyor. Küp şekli yapının kuzey batı kısmında kırılarak burdan ısırılmış görüntüsü içeren bir oyuk projeyi hareketlendiriyor. Aynı zamanda üç boyutlu bir özellik de taşıyan bu bölüm binanın en dikkat çeken tarafını oluşturuyor.

Çin Seddi’ne manzaralı kulüp evleri turist çekecek
İngiliz mimarlık ofisi Keppie Çin’de yaptığı “şirket kulüp evleri” konseptli çalışmasında 30 üniteden oluşan özel bir konsept yarattı. Çin Seddi’nin yakınında yer alan proje 75 milyon sterlin yatırımla yapılıyor. İçinde Huangshan Tiyatrosu ve çocuklar için bin yataklı Chongqing Sağlık Merkezi’nin de bulunduğu yatırım 2011’de bitirilecek. 60 katlı bir karma kullanımlı projeden oluşacak Zhnogda Plaza adı verilen bu yapı Chengdu şehrinde hayata geçiliyor. Çalışmalarının mayıs ayında tamamlanması planlanan proje şirketin Uzakdoğu’da yapacağı ilk büyük proje olacak.

New Yorklulara alternatif eğlence mekânı geliyor
ABD’de New York yakınlarındaki Coney Island’da hayata geçirilen Amfitiyatro projesi antik amfitiyatrolardan çok farklı bir görünüme sahip. Ultra modern estetik öğeler dikkate alınarak hayata geçirilen proje Grimshaw Tiyatrosu’nun renovasyonunu içeriyor. Her türlü sanat performansının yer bulacağı alternatif bir amfitiyatronu anlayışı ile hayata geçirilen projenin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için Brooklyn’den çağrılacak sanatçılarla pazarlama faaliyetlerine başlandı. New Yorklulara alternatif sosyal mekân yaratma fikriyle hayata geçirilen proje bir amfitiyatrodan çok sanatın tüm dallarını tek bir çatı altında toplayacak bir mekân olarak hedefleniyor. Bu konsept başarılı ulaşırsa dünyaya da yayılacak.

Boston’un 50 yıl sonrasına göre planlandı
ABD’li mimarlık şirketi Schpfer Associates yapılan Boston Arcology projesi Boston’un 50 yıl sonrkai hali düşünülerek geliştirildi. Yeni proje yapmak için yer kalmayan arazi fiyatlarının ise bir hayli yükseldiği şehirde denizen ortasında geliştirilen bu proje tamamlandığında şehrin önümüzdeki 50 yılına ışık tutacak bir anlayışla hayata geçirildi. Şu anda bile yeni proje yapmak için yer bulunamayan şehirde yüzen şehir mantığından hareketle yapılan bu projede denizen 105 metre derinine kadar inilerek çalışmalara başlanacak.Oteller, perakende alanları, müzelerden oluşan projede 15 bin kişinin yaşaması bekleniyor.

DİLEK TAŞ/Sabah Emlak

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir