1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

KEY Ödemelerini Alamayanlar Bu Yazıyı Okusun!

KEY Ödemelerini Alamayanlar Bu Yazıyı Okusun!

DEĞERLİ okurlarım; Konut Edindirme Yardımları (KEY ödemeleri) hakkında müracaat ederek ödemelerine alamayan birçok okurumuz oldu. Bu konuda yapmış olduğum araştırmaların sonucu olarak aşağıdaki bilgilere ulaşmış bulunuyorum.

KEY”de son durum
Bilindiği üzere KEY hak sahiplerine ilişkin listeler 27 Temmmuz 2008″de Resmi Gazete”de yayımlanmış olup, söz konusu listelerde isimleri yer almadığı halde yardıma müstahak olduklarını ileri sürenlerin üç aylık başvuru süresi 28 Temmuz 2008″de başlamış ve 28 Ekim 2008 “de sona etmiştir.

İtirazlara ilişkin işlemler ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilerek tasfiye halinde Türkiye Emlak Bankası”na bildirilmiştir. Bu defa, 21 Mart 2010 tarih ve 27528 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete”de ilan edilen listede isimleri yer almadığı halde hak sahibi olduğunu ileri sürenler ile isimleri yer almakla birlikte adlarına yapılan ödeme tutarlarının doğru olmadığını ileri sürenlerin konu ile ilgili bilgi alacakları yerler, durumlarına göre farklılık göstermektedir.

Buna göre;
– 1987-1995 yılları arasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu”na tabi olarak çalışan memurlar, çalışmış olduğu kurumlarına,
– 506 sayılı Kanunun Geçici 20″nci Maddesi kapsamında banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları ve borsalarda çalışan ve sandıklara tabi olan kişiler, çalışmış oldukları ilgili kurum ve kuruluşlara ve sandıklara,
– 1987-1995 yılları arasında 506 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak çalışanlar, o tarihlerde çalıştıkları işyerlerinin işlem gördüğü sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine,
– 1987-1995 yılları arasında memur emeklisi olanlarsa Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü”nün Milli Müdafaa Caddesi, No:24, Bakanlıklar/Ankara adresinde bulunan Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı”na, başvurmaları halinde konuyla ilgili bilgi alabileceklerdir.

Sıkça sorulan sorular
1) Boşanma durumunda KEY neden aile reisine veriliyor?
11 Kasım 1986 tarihli 3320 sayılı kanunun birinci maddesinde işlerden her ikisi de yardıma müstehaksalar bu yardım aile reisine yapılır” denilmektedir. Bu nedenle konut edindirme yardımı aile reisine yapılmıştır.

2) Ödenmesi gereken paranın beklediğimden az çıktığını düşünüyorum. Ne yapmalıyım?
5664 sayılı KEY hak sahiplerine ödeme yapılmasına dair kanunun 5/2 maddesinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi”ne iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edirdirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtlarıyla anlaşılması kaydıyla konut edindirme yardımı tutarları ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen iki aylık süre içinde üçüncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen formatta ve şekilde bankaya bildirilir. Bu fıkraya göre hak sahibi olduğu tespit edilenlere yapılacak ödemelerde üçüncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanır. Bu fıkrada �elirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum veya kuruluşlarca dikkate alınmaz�denilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlara başvurulmalıdır.

3) Ziraat Bankası”nda listede gözükmüyorum. Fakat internet sitesinde ve Resmi Gazete”deki listede gözüküyorum. Neden ve hangisi doğru?
Resmi Gazete”de tasfiye halindeki Emlak Bankası tarafından şirketimize gönderilen tüm bilgiler aynen yayınlamış ancak yönetmelik gereğince ödeme için T.C. Kimlik Numarası zorunlu olduğundan Ziraat Bankası”nda T.C. Kimlik Numarası olmayanlar yer almamıştır. Bu durumda olanlar yukarıda izah edilen itiraz prosedürleri doğrultusunda başvurularını yapacaklardır.

4) Ziraat Bankası”na yatırılan paramın hacizli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Ziraat Bankası”na müracaat ederek öğrenebilirsiniz.

5) Adıma yapılan KEY ödemesini aldım. Ancak iade etmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
KEY ödemelerini almış, ancak çeşitli sebeblerden iade etmek isteyen hak sahipleri, ödemeyi almış oldukları gün içinde iade etmek istemeleri durumunda ödemeyi almış oldukları Ziraat Bankası şubesine, daha sonraki günlerde iade etmek istemeleri durumundaysa Ziraat Bankası şubelerine başvurarak iade işlemini gerçekleştirebileceklerdir.

Sağlıcakla kalınız… (Necati Çetiner Emeklilik Rehberi – Milliyet)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir