1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kilitli Yangın Merdivenleri Felaketin Habercileri!

Hırsızlık olaylarına karşı kilitli tutulan yangın merdivenleri, özellikle olaylarda insanları tahliye edemedikleri için itfaiyenin işini zorlaştırıyor. Hırsız korkusu nedeniyle yangın merdivenlerine kilit vuran apartman yöneticileri ve vatandaşlar, felakete davetiye çıkarıyor.

Kilitli merdivenler muhtemel bir yangında apartman sakinlerini ve itfaiye çalışanlarını zor durumda bırakıyor. Yetkililer, yangın merdivenlerine kilit vurulmaması konusunda vatandaşları sürekli uyarmalarına karşın gerekli hassasiyetin gösterilmemesinden yakınıyor.

Yangın sırasında veya herhangi bir tehlike anında insanların tahliyesi için yapılan yangın merdivenleri birçok yerde amacı dışında kullanılıyor. Yangın çıkış merdivenleri kimi apartman ve işyerlerinde depo olarak kullanılırken; kimi binalarda ise hırsız korkusu nedeniyle kilitleniyor. İtfaiyeciler ise yangınlarda hayatını kaybedenlerin yüzde 90`ının binadan çıkamayarak, dumandan zehirlenenler olduğuna dikkat çekiyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, Türkiye`deki binaların yüzde 70`inde yangın merdiveni bulunmadığını söylüyor. Mevcut yangın merdivenlerinin de ancak yüzde 10`unun kullanılabilir durumda olduğuna dikkat çeken Kurutuz, “Hırsız korkusu nedeniyle bazı vatandaşlar ve apartman yöneticileri yangın merdivenlerinin kat girişlerine ve apartman çıkışlarına kilit vuruyor. Hatta bazı işyerlerinde depo ve kiler olarak kullanılanlar da var.” diyor.

Yangın çıkışlarını kilitlemekle hırsıza çare arayanların canlarını riske attıklarını ifade eden Kurutuz, “Hırsız girerse eve beğendiğini alır gider. Eğer eve yangın girerse ve içeridekilerin tahliye imkanı yoksa malının yanında canını da alır götürür.” diye konuşuyor.

Daire Başkanı Kurutuz, otel ve yurt yangınlarındaki ölümlerin büyük çoğunluğunun zehirlenmeden kaynaklandığını belirterek, “Türkiye`de, yangınlarda ölümlerin yüzde 90`ı zehirlenmeden kaynaklanıyor. Eğer yangın tahliye imkanları olsaydı bu insanlar ölmeyecekti.” ifadelerini kullanıyor.

Kurutuz, kilitli merdivenlerin yangın anında itfaiye çalışanlarının mahsur kalanlara müdahale süresini uzattığına da işaret ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahanlı da itfaiyelerin istedikleri zaman binalarda yangın denetimi yapma yetkisinin olmadığını aktarıyor. Belediyeden yapı ruhsatı alan binalarda yangın anında yangın merdivenlerini hazır bulundurulmasından apartman yöneticilerinin sorumlu olduğunu bildiren Karahanlı, Yangından Korunma Yönetmeliği`ne uyumda en çok eski binalarda sorun yaşandığını kaydediyor.

AKUT eğitmeni Mehmet Tanrısever ise Türkiye`de özellikle sinema salonları ve iş merkezleri gibi insanların kalabalık olarak bulunduğu yerlerin yangın anında tahliyesi açısından riskli olduğuna dikkat çekiyor. Tanrısever, alarmlı yangın merdiveni sistemi ile hem hırsızlardan korunulabileceğini hem de felaket anında dışarıya çıkılabileceğini vurguluyor.

Kaynak: zaman.com.tr

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir