1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kiska Holding Çinili Hamam’ı Satın Aldı

Kiska Holding Çinili Hamam'ı Satın Aldı

İnşaat ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Kiska Holding, Fatih’teki tarihi Çinili Hamamı satın aldı. Yaklaşık bin 300 metrekare büyüklükteki hamam, restore edilerek özel davet ve etnikler için turizm amaçlı olarak hizmet verecek .

Osmanlı döneminden günümüze ayakta kalan en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen Fatih-Zeyrek’teki tarihi Çinili Hamam, el değiştirdi. İnşaat ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Kiska Holding’in sahibi Gürsel Ailesi, turizm amaçlı olarak değerlendirmek üzere tarihi hamamı satın aldı.

Türkiye’nin en büyük otel zincirlerinden The Marmara Otelleri ve Kiska İnşaat’ın sahibi olarak tanınan Aile, tarihi hamamı, tıpkı mülkiyeti ve işletmesi kendisine ait olan etkinlik ve davet mekanı Esma Sultan Yalısı gibi turizm amaçlı olarak hizmete açacak. Restorasyonu kısa bir süre sonra başlayacak olan hamamın yıl sonuna kadar hizmete girmesi planlanıyor.

Yerli ve yabancı film, müzik klibi dahil birçok çekime sahne olan tarihi hamam, ilk olarak İtalya’da yaşayan ünlü Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in 1997’de çektiği Hamam Filmi’nin mekanı olarak ünlenmişti. Tarihi hamam, en son biri Hint filmi, diğeri Lübnanlı bir şarkıcının klibinin çekime sahne olmuştu.

Fatih-Zeyrek’teki Kadınlar Pazarı’nın hemen başında yer alan hamam, İtfaiye Caddesi üzeride bulunuyor. Diğer bir ifadeyle tarif edersek, İMÇ Blokları’nın kapısının tam karşısına düşen hamam, Tekel’in Unkapanı’ndaki genel müdürlük binasının bulunduğu caddeye paralel ilk sokakta yer alıyor. Hamamın üç ana hissedarı Sait Çetin Karatün, Mehmet Yılmaz ve Cemile Fikret Birol aileleri ve bu ailelerin mirasçılarıyla toplam 9 vârisi bulunuyordu. Ana hissedarlardan Sait Çetin Karatün’ün vefatının ardından hissedarlar, hamam işletmeciliğini sona erdirme kararı almış, geçen yıl sonunda tarihi hamamı satılığa çıkartmıştı. 464 yıllık Çinili Hamam, geçen yıl yaz başından itibaren hamam vasfıyla hizmet vermeyi sona erdirmişti.

8 milyon dolara satılığa çıkartılmıştı
8 milyon dolara satılığa çıkartılan hamama, ABD ve Körfez ülkelerinden de birçok talipli çıkmıştı. Yaklaşık bir buçuk ay önce Kiska Holding tarafından satın alınan hamamın, bu rakamın biraz daha altına gittiği konuşuluyor. Holdingin, tarihi hamamı 4-6 milyon dolar gibi rakama satın aldığı, restorasyonunun ise 1-1.5 milyon doları bulacağı belirtiliyor.

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mimar Sinan’a 1540-1546 arasında yaptırılan Çinili Hamam, günümüze kadar kalan en önemli tarihi yapılar arasında bulunuyor.

Zeyrek Çinili Hamamı, Hayreddin Paşa, Kaptanpaşa Hamamı olarak da bilinen tarihi hamam, bugünkü ismini İznik çini kaplamalarından almış. 1782 ve 1833 yıllarında iki büyük yangından sonra tamir edilen yapı, şahıs işletmesine devredilmiş. Yaklaşık bin 200-300 metrekare oturum alanı olan hamamın, erkek ve kadın kısımları birbiriyle eşit şekilde inşa edilmiş. Sıcaklıklarda 22’şer tane kurna bulunan Çinili Hamam’ın göbek taşının etrafında 4’er tane halvet mevcut. Hamama ismini veren çini süslemeler ise sadece erkekler kısmının sıcaklık bölümünde yer alıyor.

Turizm ve inşaatın en büyüklerinden…
İnşaat ve turizm alanında faaliyet gösteren Kiska Holding’in başında Oğuz Gürsel bulunuyor. Grubun ana şirketi Kiska İnşaat, 35 yılı aşkın bir süredir yurtiçinin yanı sıra ABD’de başta olmak üzere otoyol, köprü, gökdelen ve metro gibi birçok taahhüt projesi gerçekleştiriyor. Grubun diğer iştiraki Türkiye’nin önde gelen otel zincirlerinden olan The Marmara Otelleri’nin başında ise Oğuz Gürsel’in oğlu Kağan Gürsel’le birlikte kızları Bike ve Ardıç Gürsel bulunuyor.

The Marmara Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi olan Kağan Gürsel, Forbes Dergisi’nin geçtiğimiz aylarda açıkladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 650 milyon dolarlık servetiyle 50’nci sırada bulunuyor.

1984’te Etap Marmara’yı satın alarak turizm sektörüne de adım atan grubun, İstanbul’da The Marmara Taksim, The Marmara Pera ve The Marmara Şişli’nin yanı Antalya Bodrum ve New York(Manhattan)’ta toplam 6 oteli bulunuyor. Pendik, Suadiye ve Çamlıca”da 3 rezidans’la Türkiye’nin en prestijli banket alanlarından biri olan The Marmara Esma Sultan olmak üzere 10 tesisin sahibi. Catering alanında da hizmet veriyor. Geçtiğimiz ay Manhattan’da 7 binayı 33.9 milyon dolara satın alan holding, 100 milyon dolar maliyetle burada ikinci bir otelini yapmaya hazırlanıyor. Grup, 10 yıl içinde 1.5 milyar dolar yatırım yaparak, sahip olduğu otel sayısını 40’a çıkarmayı planlıyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir