1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Fiyatları Artacak

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan inşaatçılara, bir kötü haber de Maliye Bakanlığı’ndan geliyor. Zaman’ın Başbakanlık ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) çevrelerinden edindiği bilgilere göre, 150 metrekare altındaki konutlar için inşaat malzemelerine ödenen yüzde 17 Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi kaldırılıyor. Konuyla ilgili kanun değişikliği çalışması tamamlanarak Başbakanlık’a gönderildi. Çalışmanın kısa sürede Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. İnşaat sektörü yıllık 3 milyar lira civarında KDV iadesi alıyordu. Uzmanlara göre, KDV iadesinin kalkması halinde inşaat maliyetleri artacak. Hazine arazilerini piyasaya göre düşük maliyetle alan TOKİ’nin eli daha da güçlenecek. Özel sektör ise zorlanacak.

Tasarıdaki yeni düzenlemeye göre inşaat sektörünü ilgilendiren KDV Kanunu’nun 29’uncu (vergi indirimi) maddesinde yeni bir ek düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme Başbakanlık’tan sonra Meclis gündemine gelecek. Mevcut uygulamada, inşaat firmaları bina yaparken kullandıkları çimento, demir gibi malzemeleri alırken yüzde 18 KDV ödüyor. Ancak kanun gereği 150 metrekarenin altındaki konut satışlarında yüzde 1 KDV uygulanıyor. Bu durumda firma satış yaparken elde ettiği hasılatta yüzde 17’lik farkı karşılayamadığı için devlet yıl içinde aradaki farkı, kendi vergi matrahından düşüyordu. Yeni düzenlemeyle Maliye bu yükü üzerinden atıyor. Böylece inşaat firmaları yüzde 18 KDV ile aldığı malzemeyle mal ettiği konutları yüzde 1 KDV ile satmak zorunda kalacak. Maliye’nin yeni çalışmasını yorumlayan uzmanlar, uygulamanın TOKİ’nin elini güçlendireceğini ifade ediyor. Çünki TOKİ, Hazine arazilerini piyasaya göre çok düşük maliyetle alıp projelerini gerçekleştiriyor. Buradan ciddi maliyet avantajı sağlıyor. Şimdi, rakip firmalara yüzde 17 KDV yükü binerse şirketlerin rekabet gücü azalacak ve TOKİ’nin eli daha da güçlenecek. Yeni düzenleme özellikle kurumsallaşmış ve büyük projelere imza atan şirketleri zor durumda bırakacak. Kayıt içindeki firmalar, KDV farkını alamayacağı için artan maliyetler karşısında kayıtdışılık gündeme gelebilecek.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yılda 400 Bin Konut Üretmezsek Gecekondu İlletinden Kurtulamayız

Büyük kentlerde göçle birlikte başlayan gecekondulaşma, son yıllarda hükümet ve özel sektörün konut üretimindeki girişimleriyle büyük ölçüde azalsa da, sektör temsilcileri rakamları yeterli bulmuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir