1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Kredi Faizleri Yükseliyor

Konut Kredi Faizleri Yükseliyor

Başta Yunanistan olmak üzere yurt dışındaki gelişmeler ve bunların içerde piyasalarda yarattığı hareketliliğin ardından konut kredi faizlerinde artışların başladığı görüldü.

Geçtiğimiz ayın sonuna doğru Garanti Bankası, mortgage (tutsat) kredilerinde faiz oranlarının 12 ay vadeye kadar yüzde 0,89’dan 0,95’e, 49-60 ay vadede yüzde 0,95’ten 0,99’a, 61-120 ay vadede ise yüzde 1,05’ten 1,09’a çıkarıldığını duyurmuştu.

Sonrasında da geçtiğimiz hafta DD Mortgage faiz oranlarını 2-3 baz puan artırdığını açıklarken, 0-60 ay arasında yüzde 0,95, 61-120 ay arasında yüzde 0,99 ve 121-180 ay arasında yüzde 1,09 oranlarını belirledi.

BEKLENTİLER ETKİLİ OLUYOR
Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, konut kredisi faizlerindeki artışa ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışındaki gelişmelere ve Merkez Bankasının “çıkış stratejisi” ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak piyasada faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklenti oluştuğunu kaydetti.

Bu paralelde konut kredisi faizlerinde de yükselme başladığını ve devam edebileceğinin altını çizen Erdem, “Bizim beklentimiz özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz artırımı olabileceği yönünde… Tutsat faizlerinin de bu paralelde yükselmesi söz konusu olabilir” dedi.

Yurt dışı ve yurt içi gelişmeler ile piyasa koşullarını dikkate alarak genel faiz seviyesindeki değişimler paralelinde gerekli ayarlamaların yapılmasının söz konusu olabileceğini belirten Erdem, 2009 yılı boyunca konut kredisi faiz oranlarında çok ciddi düşüşler yaşandığını ifade etti.

Piyasadaki ortalama faizlerin orta ve uzun vadede sene başında yüzde 1,66’lardan sene sonunda yüzde 1’lerin altına kadar gerilediğini hatırlatan Erdem, şunları kaydetti:

“Faizlerdeki düşüşler, taksit tutarlarını da düşürdüğü için kredi kullanmak için geliri yeterli olanların sayısını artırdı. Kredilerin erişilebilir olması ise insanların ev almak için hamle yapmasına neden oluyor. Bu paralelde düşük faizin emlak satışları üzerinde her zaman olumlu etkisi vardır. Ancak konut pazarında çok sayıda inşaat projesinin olması, proje bazlı kampanyaların devam edeceği beklentisi, konut fiyatlarındaki durağan seyir ve ilkbahar yaz döneminin getirdiği mevsimsel olumlu etkiler sebebiyle satışlarda önemli bir gerileme beklemiyoruz.”

“GENEL FAİZ ARTIRIMI KONUT KREDİSİNE YANSIYACAKTIR”
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise tüm dünyada faiz oranlarının rekor sayılabilecek düşük seviyelerde seyrettiğini ve bu durumun bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini ifade etti.

Bununla birlikte Türkiye de dahil birçok ülkede büyümenin pozitife döndüğüne ve enflasyonda artış eğiliminin başladığına dikkati çeken Onaran, bu durumun geçmişte finansal krizle mücadele için alınan bazı önlemlerin devreden çıkarılmasına neden olduğunu, ilk aşamada para piyasası mekanizmalarında değişiklikler yapılmaya başlandığını, konjonktürdeki bu değişimin bankaların fonlama maliyetlerini artırmaya başladığını belirtti.

Onaran, “Faizlerin değişen piyasa koşullarına göre ayarlaması olarak değerlendirebileceğimiz artırımı da bu çerçevede görmek gerekir. Yılın ikinci yarısında başlayacak bir genel faiz artırımı yapılması bekleniyor. Bu artış, konut kredisi faizlerine de doğal olarak yansıyacaktır. Ancak artış sonrasında bile, konut kredisi faiz oranlarının son derece makul seviyelerde olduğunu ve bu durumun süreceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Konut sektöründe talebin 2009’un son çeyreğinden bu yana giderek artan bir şekilde yoğun olarak devam ettiğinin altını çizen Onaran, “2010’un ilk çeyreği için konut kredisi sektörü açısından şimdiye kadar yaşadığımız en iyi dönemdir diyebiliriz. Faiz artırımı, bu eğilime olumsuz yansımadı. Önümüzdeki dönemde de bu anlamda olumsuz bir yansıma beklemiyoruz” yorumunu yaptı.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İMSAD: İnşaat Sektöründe Büyümenin Devamı Tüketiciye Bağlı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) raporuna göre, 2011 yılında inşaat sektöründe büyümenin devamlı olması tüketici …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir