1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Kredileri Neden Artıyor?

İnşaat sektörünün geçen yıl yüzde 16.3 oranında küçülmesine ve küresel krize rağmen konut kredilerinde yaşanan yüzde 16.5’lik artışın sırrı çözüldü. Geçen yıl konut kredilerinde krize rağmen rekor düzeyde artış yaşanmasında, müteahhitlerin kendi konutlarını ‘yakınlarına satmış göstererek’ çektikleri konut kredileri etkili oldu.

Konut kredilerindeki artışın sırrı, kamu bankalarında konut kredileri ile ilgili yapılan incelemeler sırasında çözüldü. Bir kamu bankasının konut kredilerini mercek altına alan müfettişler, Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmalarından birisinin, Ankara ve İstanbul’da inşa ettiği rezidansların tamamını Erzurum’da ikamet eden kişilerin aldığını tespit etti.

Bu gelişme üzerine konut kredileri üzerindeki incelemelerini derinleştiren müfettişler, firmanın geçtiğimiz yıl bankalardan yeni kredi bulamadığı bunun üzerine de, konutları akrabalarına satmış göstererek, konut kredisi çektiği belirlendi. Konut kredileri taksitlerinin de firma tarafından ödendiği belirlendi. Bu olay üzerine, diğer bankaların konut kredilerinde araştırma yapıldı. Bu kapsamda, önceki yıllarda ender olarak kullanılan ‘hileli konut kredisinin’ geçtiğimiz yıl yaygın bir şekilde uygulandığı tespit edildi.

İnşaat firmalarının bu yöntemle hem bankaların kara listesinden kurtuldukları hem de finans sıkıntısını giderme imkanı elde ettikleri belirlendi. Bankacılar, taksitler ödendiği takdirde “müteahhitlerin hileli yollarla konut kredisi kullanmasının” mevzuat açısından bir sakıncası olmadığını kaydettiler. Yetkililer, inşaat firmaların hileli yollarla konut kredisi kullanmasına bir anlamda göz yumduğunu belirterek, bu yöntemle firmalara örtülü olarak destek verildiğini kaydettiler. BDDK’nın verilerine göre, 2009 yılında konut kredisi kullanan kişi sayısı yüzde 16.5 arttı. 2008 yılı sonunda 778 bin olan konut kredi sayısı 2009 yılı sonunda 906 bine ulaştı. Bu artış, bankacılık sektöründe tartışma konusu olmuştu. (STAR)

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, SGK Binalarını Yenileyecek

Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın birleştirilerek yeniden yapılandırılması ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeniden yapılandırmaya paralel olarak hizmet binalarını da yenileyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir