1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Mimarisinde Kadının Etkisi Büyük!

Konut mimarisi, Mehpare Evrenol, Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, konut mimarisinde kadınların etkisi, inşaat projeleri, Workshop Mimarlar, Akasya projesi, Türk mimarisi, Bosphorus City, Bursa Modern projesi, Bosphorus City projesi Sinpaş, İstanbul, Azerbaycan, Irak, Türkmenistan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Kartal projesi, Zaha Hadid, Sinpaş projeleri, Saf AŞ, Acıbadem Akasya, Konut mimarisinde kadının etkisi büyük

Acıbadem Akasya, Akasya projesi, Azerbaycan, Bosphorus City, Bosphorus City projesi Sinpaş, Bursa Modern projesi, İBB Kartal projesi, inşaat projeleri, Irak, istanbul, istanbul büyükşehir belediyesi, Konut mimarisi, Konut mimarisinde kadının etkisi büyük, konut mimarisinde kadınların etkisi, Mehpare Evrenol, Saf AŞ, Sinpaş projeleri, Türk mimarisi, Türkmenistan, Workshop Mimarlar, Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, Zaha Hadid

Türkiye’de öne çıkan inşaat projelerinin mimarisini yürüten Workshop Mimarlar şirketinin kurucusu Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, 5-6 senedir geliştirdiği 1,5 oda konsepti bulunduğunu belirterek, “Bu konsept çok tuttu. Kadın mimar olarak bu sektöre yaptığım en büyük hizmet bu” dedi.

Evrenol, basınla sohbet toplantısında, projelerin tanıtıldığını ancak mimarların adının olmadığını, meslekte kadın mimarların da pek yer almadığına işaret ederek, “Bizim büromuz ise hanım mimarların sivrilmesine imkan tanıyor. 30 kişilik ekibimizin üçte ikisi bayanlardan oluşuyor” dedi.

Konut mimarisinde kadınların etkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Evrenol, “5-6 senedir geliştirdiğim 1,5 oda konseptim var. 2,5, 3,5, dört buçuk oda bütün projelerimde var. Bu odaya çamaşır makinesi, ütü masası vs konuyor. Bir odalı eve de 5 odalı eve de bunu koyuyorum. Hiç bir şey yapamazsam içinde suyu prizi olan derin dolap yapıyorum. Bu konsepti çok tuttu. Kadın mimar olarak bu sektöre yaptığım en büyük hizmet bu. Benim bütün projelerimde var” diye konuştu.

Mehpare Evrenol, büyük projelerde çocuk oyun alanlarını yaş gruplarına göre ayırdıklarını, Akasya projesinde 40 katlı binanın 12. katına 0-3 yaş çocukları için oyun alanı yaptıklarını da anlattı.

Bir takım projelere geleneksel Türk mimarisini yorumlayarak koyduklarını, villa konut projelerinde bunları yaptıklarını ifade eden Evrenol, Türk mimarisinde yer alan “sofa”yı villalarda mümkün olduğu kadar kullandıklarını, apartman dairelerinde de bunu yaptıklarını, Bosphorus City de Bursa Modern projesinde bunların yer aldığını kaydetti.

Workshop Mimarlar olarak şu an 7 proje üzerinde çalıştıklarını belirten Evrenol, Bosphorus City projesinin adından çok mutlu olmadığını, Boğazla ilgili fazla çağrışım yaptığını, projenin mimari özelliklerini geri plana ittiğini söyledi.

Evrenol, Sinpaş’ın vizyona ve mimariye çok önem verdiğini, uygulama sırasında mimari projeye bütünüyle sadık kaldıklarını vurguladı.

İstanbul, Azerbaycan, Irak ve Türkmenistan’dan kendilerine teklifler geldiğini, ancak bunları değerlendirmediklerini belirten Evrenol, “Irak’tan bir firma Bosphorus City’i çok beğenmiş, bize ‘yapar mısınız?’ dediler. Biz yapmayız dedik. Birine sattığımız projeyi başkasına asla yapmayız” dedi.

-“KARTAL PROJESİ TAKILDI, YÜRÜMÜYOR”-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kartal projesiyle ilgili olarak da Evrenol, master planı yapacak olan mimara şartların doğru aksettirilmediğini, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in kendi mimari konseptini kent ölçeğinde uygulayabileceğini zannettiğini ancak uygulayamadığını söyledi.

Evrenol, “Zaten uygulayamazdı. Proje takıldı ve yürümüyor. Kartal projesini Zaha Hadid’ye vermek aklımızın almadığı bir şey. Proje baştan ölü doğdu. Zaha Hadid gibi bir mimarı oraya gömdüğümüz için üzgünüm. Dünyaca ünlü mimarların burada eseri olsun isterdim. Bu Memlekette bir takım isim olan mimarların eserlerini göremediğimizi düşünüyorum. Türkiye’de daha ziyade ticari yönleri ortaya çıkan yabancı mimarlar proje yapmaya davet ediliyorlar, akademik mimarlar değil” dedi.

-“PROJE SATIŞA ÇIKTIĞINDA YÜREĞİM TİTREYEREK BEKLİYORUM”-
Mehpare Evrenol, 1 1 konutlara olan taleple ilgili olarak da Bosphorus projesine başladıklarında bir odalı konutlara yüzde 10 pay ayrıldığını, tam projeyi geliştirecekken Sinpaş’ın yaptığı araştırmalar sonucunda bu payı yüzde 40’a çıkaracağını söylediğini anlatan Evrenol, “Biz o projeyi çöpe atıp yeni proje yaptık. Gerçekten haklılarmış, çünkü bu oran güzel sattı” diye konuştu.

Bir mimar olarak projesi satışa çıktığında yüreği titreyerek beklediğini söyleyen Evrenol, bir nevi bunun sınavları olduğunu, son kullanıcı için mimarinin önemli olduğunu söyledi. Evrenol, “Ben projelerimizin satış başarısının çok yüksek olduğunu gördüm ve bundan çok mutluyum” şeklinde konuştu.

Evrenol, bir mimar için projesinin doğru bir şekilde hayata geçtiğini görmesinin de çok önemli olduğunu, o nedenle müşterisinin nabzını iyi tutan bir işverenle çalışmanın bir mimar için doğru bir seçim olduğunu kaydetti.

-“MİMARLAR ÖYLE BİR PARA KAZANMIYOR”-
Mimarların her projeden bir daire alacak kadar para kazanıp kazanmadıklarının sorulması üzerine de Evrenol şunları kaydetti:

“Mimarlar öyle bir para kazanmıyor. Hayret edeceksiniz ama karşılamayabiliyor. Hele daha da küçük ölçekte bir proje ise bunu sağlamaz. Büyük ölçekte projelerin girdileri buna yaklaşabilir ama o kadar. Çok büyük büro giderlerimiz var. Kalabalık kadro ile çalışıyoruz. Çok emek yoğun çalışıyoruz.

Her projenin bizde esaslı proje sorumlusu var. Bizim belki en büyük ödülümüz ne biliyor musunuz o binalar böyle çıkıyor ya benim adrenalinim tavan yapıyor.”

İstanbul’da mimar olmanın ağır sorumluluğunu ve yükünü taşıdığını dile getiren Evrenol, İstanbul’un çok zarar gördüğünü, Mimar Sinan’ın hamamının bile yıkıldığını, tarihi dokunun tahrip edildiğini anlattı.

Evrenol, “İstanbul’da en büyük sorun mimarisinde değil şehirciliğinde. Düzgün merkezler oluşturulmadı. 1970’lere kadar mimar imza atmadan proje yapılabiliyordu. Mimar elinden çıkmamış tonlarca proje var” dedi.

Evrenol, Türkiye’de de milli gelir fert başına 20 bin dolara geldiğinde İstanbul’da bir çok yerin yıkılıp yeniden yapılacağını, o zaman insanların bir takım şeyleri kabul etmeyeceğini kaydetti.

Verilen bilgiye göre, 2000 yılından bu yana Sinpaş projeleri üzerinde çalışan Workshop Mimarlar, Sinpaş’ın vizyonlarına katkıda bulunan projeler gerçekleştirdi. Bu projelerinde öne çıkanlar arasında Bosphorus City konut projesi de bulunuyor. Bursa Modern ve Saf AŞ için gerçekleştirilen Acıbadem Akasya da diğer önemli projeler arasında yer alıyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Tapu Dairelerinde Sıra Eziyeti Bitiyor!

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, tapu işlemlerinde ‘on-line işlem’ uygulamasını hayata geçirdi. Gayrimenkuller üzerinden tüm işlemlerin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir