1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Sektörü TOKİ Eliyle Devletleştirildi

Konut Sektörü TOKİ Eliyle Devletleştirildi

İNŞAAT sektörü TOKİ ilişkisinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Alba Yıldız İnşaat Genel Müdürü Levent Yıldız, “Tüm sektörlerde özelleştirmeyi savunanlar, TOKİ’yi de özelleştirmeyi tartışmaya açmalılar” dedi. Türkiye’de konut sektörünün TOKİ eliyle devletleştirildiğini ifade eden Yıldız, “Geçmiş ve mevcut hükümetler ve toplumun büyük bir kesimi, küreselleşme etkisiyle özelleştirme yanında yer almış olmalarına rağmen, inşaat sektörünün üst yapı inşaatları alanında tam tersi bir durum var” diye konuştu.

2.5 kat daha fazla etkiledi
Üst yapı alanındaki arzı, devletin de gücüyle TOKİ’nin kontrol ettiğini belirten Yıldız, projelerini ve inşaat sektörünün sorunlarını Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı: “Ankara’da ciddi oranda konut açığı, yol, sanayileşme, alt ve üst yapı ihtiyaçları var. Türkiye’de inşaat sektörü krizden, ülkedeki bütün sektörlerin ortalamasından yaklaşık 2.5 kat daha fazla etkilendi. Krizle ilgili çeşitli harf benzetmeleri yapıldı.”

Ekonomİk kırılganlık
Levent Yıldız “Kriz, Türkiye için genel olarak U ya da W şeklinde olabilir ama bence inşaat sektörü için kriz, derin bir V harfi şeklinde olacak. Tahminlerime göre inşaat sektörü, bu derin V’nin dip noktasını 2010 yılında görecek. 2011 yılında ise daralmanın yerini büyümenin almaya başlayacağını ve büyümenin 2012de artarak devam edeceğini düşünüyorum. İnşaat sektörü tüm dünyada kurumsallaşmanın en az olduğu alan. Hemen hemen tümü aile şirketleri. İnşaat sektörünün, kurumsallaşmanın en az görüldüğü sektör olması da, ekonomik kırılganlık anlamında ciddi bir tehlike” dedi.

Konut için doğru zaman 2010’un ikinci yarısı
Alba Yıldız İnşaat’ın prefabrik yapılardan sosyal tesislere, konutlardan ticari yapılara uzanan birikimiyle inşaat sektöründe özel bir yeri olduğunu belirten Genel Müdür Levent Yıldız, şunları söyledi:

Konut alımı yaygın
“Son dönemdeki en önemli projelerimizden birisi İncek’te üst gelir grubuna yönelik olarak yürüttüğümüz site projemiz. İnsanlar, ihtiyaç ve yatırım nedeniyle konut alımına yöneliyor. Toplumumuzda yatırım amacıyla konut alımı yaygın. 2010 yılının ikinci yarısının konut almak için uygun bir zaman olduğunu söyleyebiliriz. Sağlamlık, konfor ve tasarruf insanların konut sektöründeki olmazsa olmazları.”

Doğru projeler

Genel Müdür Yıldız: “AVM’lerin inşaat sektörünü besleyici bir yanı var. Bazı AVM’lerde gezen insanların alışveriş yapma oranları diğerlerinden çok daha fazla. Bunlar daha doğru projeler. Süreç içinde geleneksel alışveriş yöntemlerine geri dönüşün başlayacağını düşünüyorum.”

Nanoteknolojik konutlara doğru hızla gidiyoruz
Alba Yıldız İnşaat Genel Müdürü Levent Yıldız, “İnşaat sektörü teknoloji ilişkisini kendi ölçeğimizde sağlam bir zemine oturtmayı istiyoruz. Teknolojik yenilikleri getiren, bunları uygulayan, insanlara konforun yeni anlamlarını gösteren yaklaşımlar içerisinde olacağız. Sektör içinde teknolojik gelişmelerle ilgili olarak yaygın anlamda bilgisayar uygulamaları var.”

Hazır betonlar
Genel Müdür Yıldız ayrıca; “Günümüzde neredeyse tüm şehir içi ulaşım bilgisayar tabanlı yürütülüyor. Nanoteknolojik ürünler, boya ve yalıtım sektöründe yaygın olarak kullanılıyor. Günümüzde çimentolar tam bilgisayar kontrollü fabrikalarda, hazır betonlar bilgisayar destekli çalışmalarla üretiliyor. Tüm bunlar kaliteyi arttırıyor” dedi.

Şirketler arasındaki dayanışma önemli
GENEL Müdür Yıldız “Krizlerde küçük ölçekli inşaat şirketlerinin işi çok zor. Büyük ölçekli inşaat şirketleri içinse bu tip krizler bazı fırsatları da beraberinde getiriyor. Orta büyüklükteki inşaat şirketleri için, şirketler arası dayanışma çok önemli. Kriz dönemleri, öz eleştiri dönemleridir. Bu dönemlerde verimlilik çalışmaları ve tasarruf ön plana çıkmalı.”

Yıldız “Türkiye gibi tüm gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektörü büyük önem taşıyor. İnşaat sektörü olmadan turizm ve enerji gibi pek çok sektör olmaz. Eğer gelişecekseniz yeni fabrikalar kuracaksınız, kaliteli otoyollar, enerji yatırımları yapacaksınız, insanların konut sıkıntısı olmayacak. Bunların tümü inşaat sektörüyle ilgilidir”diye konuştu.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Yasağı Başladı

Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak imzasıyla, Kaymakamlıklara ve ilgili kuruluşlara gönderilen genelgede, 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında inşaat uygulamasının başladığı açıklandı. Yasağa uymayanlar hakkında yasal işlem yapılması istendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir