1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konutta Yeni Zamlar Yolda…

Konutta Yeni Zamlar Yolda...

Konut fiyatlarının hâlâ dipte olduğu bu ay ise 2010’un son fırsat dönemi olabilir.

Uluslararası piyasalar alınan kritik kararlar sizin ev sahibi olma hayallerinize etki edebileceğini hiç düşündünüz mü? ‘Çin gibi bir ülkenin dünya piyasalarından hurda demir toplamasının ya da Rusya’nın hurda ihracatını yasaklaması benim ev sahibi olma kararımı nasıl etkiler’ demeyin. Uluslarası piyasalarda alınan ve emtia fiyatları üzerinde etkili olan bu kararlar ev alma hayallerinizi bir süre ertelemenize ya da biraz erkene çekmenize neden olabilir. Aldığı kararlarla dünya ekonomisini etkileyen Çin bu kez de dünya piyasalarından hurda toplamaya başlayınca 800 TL ortalamasında olan fiyatlar bir anda 1300 TL seviyelerine yükseldi. Sadece bu karar da değil Brezilya gibi bazı ülkelerin Çin’den yapacağı alımlarda yıllık yerine üç aylık zamanda alım yapacağı açıklaması fiyatların da üç aylık zamanda belirlenmesini gündeme getirdi. Bu karar ise fiyatların yüzde 90’a varan oranda artışa neden olacağı yorumlarına neden oldu. Dünyanın en büyük hurda ihracatçılarında olan Rusya’nın da hurda ihracatına geçtiğimiz ay sınır getirmesi demir fiyatlarının bu yükselişinde etkili oldu. Peki ama dünya piyasalarındaki bu gelişmeler Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenleri nasıl etkiler?

Resmin bizi ilgilendiren tarafına bakıldığında inşaat sektörünün en büyük hammaddelerinden biri olan demir fiyatlarındaki bu artış inşaat firmalarının da maliyetlerini yükselteceğinden emlak fiyatları kısa ve orta vadede bu artıştan etkilenecek. Bu da yeni satışa çıkacak olan konut projelerinde zamlı fiyatlar olarak karşımıza çıkacak. Bunun yanı sıra diğer hammadde fiyatlarındaki artışlar talebin bu dönemde yüksek olması gibi nedenler de bu zamları tetikleyeceğinden uzmanlar Nisan ayının emlaka yatırım için bu yılın en son fırsatı olduğu görüşünde birleşiyor.

Stok yapanlar zammı bu ay yansıtmayacak

Ocak ayından bu yana yüzde 30’luk artışa denk gelen bu fiyat farkını inşaat şirketleri beklemiyordu. Bu nedenle de maliyet farkını tüketicilere zam olarak yansıtacak. Bundaki en önemli etkenlerden birisi inşaat firmalarının iki yıldan bu yana küresel ekonomik kriz nedeniyle duran talebi canlandırmak için emlak fiyatlarında bir zam yapmaması ve gelen maliyet artışlarını da tüketicilere yansıtmamasıydı. Şimdi ise bu fark yeni satışa çıkacak olan konutlarda ortaya çıkacak. Bazı firmalar ise stok yaptıkları devam eden projelerinde maliyet farkını yansıtmayacak. Örneğin Dumankaya İnşaat, İkon projesinde demir stoğu yaparak inşaata başladığı için bu projede devam eden satışlarına bu zamlı oranları yansıtmamayı planlıyor. Ancak tüm projeler için de hammadde stoğu yapılması mümkün olmayacağından inşaatı devam eden bazı projelerde bu zamlarla karşılaşmak da mümkün. Demirin yanı sıra lokasyon, projenin arsa maliyetleri ve diğer hammadde fiyatlarındaki değişiklikler de fiyatları etkileyecek.

Zamlar hangi konutlara yansıyacak?

* Yeni zamlar özellikle de devam eden ve yeni başlayacak olan projelere yansıyacak

* Bazı firmalar ise bu durumdan faydalanarak daha önce katlandığı zamları ellerindeki konut stoklarına da yansıtabilir

* Özellikle de markalı projeler bu ay içnde herhangi bir zam öngörmüyor ancak Mayıs ayından itibaren yeni satışa çıkacakları projelerde yüzde 5 ile 15 arası zamlar planlıyor.

* Daha küçük şirketlerden konut satın alanlar ise bu ay içinde de zamlı fiyatlarla karşılaşabilirler.

İnşaatı devam eden markalı konut projelerinde fiyat artışlarının yıl sonuna kadar yüzde 20’leri bulabileceği konuşuluyor.

‘Yaz aylarına kadar alım yapın’

ANT Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay ise kısa vadede yüzde 3 ile 5, yıl sonunda ise kesinlikle yüzde 10’lu zamlı fiyatların tüketicileri beklediğini dile getiriyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, stok yapmaları nedeniyle artışın kısa vadede büyük şirketleri çok etkilemeyeceğini ancak orta vadede fiyatlara yansıyacağını belirtiyor. Varyap İnşaat CEO’su Erdinç Varlıbaş demir fiyatlarının yanı sıra iki yıldan bu yana bazı maliyetleri tüketicilere yansıtmadıklarını söyleyerek hammadde fiyatlarına gelen yeni zamları bu dönemde yansıtmak zorunda kalacaklarını söylüyor. Varlıbaş, yıl sonuna kadar yüzde 15 ile 20 arasında artış öngördüklerini belirterek ‘Yaz aylarına kadar konut alanlar kazançlı çıkacaktır’ diyor.

2009 yılının emlak sektöründe durgunluk yılı olduğu ve düşen faiz oranları ile konut kredilerinin de ideal noktaya ulaştığı dikkate alındığında Nisan ayı emlak alımı için en uygun aylardan biri olarak gözüküyor. Bu dönemde talebin de beklentilerin üstünde gitmesi inşaat sektörünü memnun ediyor.

Mayıs’tan itibaren fiyatlarda %5’in üstünde artış öngörülüyor

İNŞAAT firmalarının yetkilileri de karşılaştıkları bu maliyet farkını en az bir ay içinde projele fiyatlarına yansıtacakları görüşünü paylaşıyor. Hatta bu artışların bırakın orta vadede bu ay içinde bile fiyatlara yansıyabileceği görüşünde olanlar var. Demir fiyatlarındaki artış inşaat maliyetlerinde yüzde 3 ile 5 arasında bir maliyet artışına neden oluyor. Bunun emlak fiyatlarına yansıma oranı kısa vadede yani birkaç ay içinde yüzde 5 ile 8, yıl sonuna kadar ise yüzde 20’ye varan oranda olacağı görüşünü paylaşanların sayısı oldukça fazla.

İnşaat şirketi yetkilileri nisan ile mayıs ve haziran aylarında emlak fiyatlarında yüzde 5’ten başlayan zamlarla karşılaşanların sürpriz yaşamaması gerektiğini söylüyor. “Bizim maliyetlerimize yansıyan bu zammı biz de emlak fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kalacağız” diyor. Bu nedenle de ev sahibi olmak isteyenlerin en uygun şartlara daire alması için en uygun zamanın şimdi olduğunu belirtiyor.

Fiyatlar da faiz oranları da hâlâ düşük Örneğin Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, “Şu anda faiz oranları çok uygun seviyelerde. Konut fiyatları ise olabildiği en düşük noktada. Biz müşterilerimize her zaman ev sahibi olmalarını tavsiye ediyoruz. Ancak fiyatlarda artışların öngörüldüğü 2010 yılı içinde en uygun zaman şimdi. İmkanı olanlar bu fırsatı değerlendirmeli” diyor.

Kaynak: Dilek Taş / Sabah

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Yüzde 10 Büyüyecek

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) öngörüsüne göre 2011 yılında hem inşaat sektörü hem de konut arzı yüzde 10 büyüme gösterecek. 2010 sonu itibarıyla konut kredilerinin 57 milyar liraya erişeceğini belirten GYODER Başkanı Tanes, IMF'nin konut kredisine ek vergi talebinin uygulanacağını sanmadığını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir