1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kriz Yüzünden Evler Küçüldü

Kriz Yüzünden Evler Küçüldü

Yalnız yaşayan insanların artması ve son dönemde yaşanan ekonomik kriz gibi sebeplerle birlikte insanların konut tercihlerinin de değiştiği, eskiden olduğu gibi 3+1 daireler yerine 1+ 1 ve 1+0 dairelerin artık daha fazla tercih edilmeye başlandığı bildirildi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, insanların konut alımlarındaki tercihlerin son dönemde değişmeye başladığını, bu değişimin gazete ve televizyon reklamlarında da net şekilde görülebildiğini söyledi.

İnşaat sektörünün eskisi gibi ”büyük karlar” yerine ”daha düşük karlı” projelere yöneldiğinin gözlemlendiğini belirten Güleroğlu, hem insanların seçimleri, gayrimenkule bakış açısının değiştiğini, hem de eski müteahhitlik anlayışının yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladığını ifade etti.

Önceki dönemlerde müteahhitlerin yaygın olarak 4 katlı evler yaptığını, insanların bu tip evlere taşınmaya rağbet ettiğini ve tek katlı evlerinden 3-4 katlı apartmanlara taşındıklarını anlatan Güleroğlu, şunları kaydetti:

”Şimdi konut alımlarındaki tercihlerini site içerisinde, havuzu, ortak sosyal alanları, koruması olan projeler için kullanmaya başladılar. Yani küçük müteahhitlikten ziyade daha büyük projelere yönelmeye başladılar. Çok da tuttu bu. İnsanlar bu yeni tarza çok çabuk alıştılar. Son dönemde çok değişik bina yapımları ortaya çıktı. 1+1’lerin çok tutmasının ardından son günlerde 1+0’ları görüyoruz. Ve bunlar da çok tutuluyor.”

Mesut Güleroğlu, lüks konut projelerinde de 1+1 dairelerin, hatta villaların inşa edilmeye başlandığını söyledi.

Bu değişimin sebeplerinin ekonomik krizle birlikte tasarruf yapma zorunluluğunun yanı sıra insanların yeni tarz yaşama çabuk adapte olmalarından kaynaklandığını dile getiren Güleroğlu, ”Eskiden 3+1 evler tercih ediliyordu, çünkü aileler daha geniş ailelerdi. Çiftler evlendikleri zaman aynı evde yaşıyorlardı, dolayısıyla 3-4 odalı evler ancak yetiyordu. Şimdi alışkanlıklarımız değişti. Biraz batılılaştık. Çekirdek aile yapısının yaygınlaşmasıyla 2+1, 1+1’ler insanlara yetmeye başladı. Tabii ekonomik krizin büyük etkisini de unutmamak gerek” dedi.

”MÜTEAHHİT VE YATIRIMCI İÇİN DE DAHA KARLI”
Krizin etkisinin azaldığı bu dönemde de yeni tip küçük dairelere ilginin devam ettiğini belirten Güleroğlu, şöyle devam etti:

”Ekonomide ve piyasada bir toparlanma var ama bu, insanların yine de lüksten kaçtığı bir toparlanma. İnsanlar önümüzdeki süreçte de daha yalnız, daha küçük aileler halinde, daha küçük yerlerde barınmayı tercih edecek. Bu da aslında çok korkutucu değil. Bir örnek verelim, Japonya’da kent merkezlerinde kentsel dönüşüm yapılmış, alanlarına alışmışlar, bundan 20 yıl önce aileleri buralara yerleştirmişler. Buradaki amaç, çalışan kişilerin iş yerlerine çok yakın oturması. Yani iş verimini artırmak için hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlamak. Patronlar da ‘taşra’ tabir ettiğimiz, dağda villa tipi evler yapmış kendilerine. Bizim gayrimenkul alışkanlıklarımız da o tarafa doğru gidiyor. yani Japonya’dakine benzer bir süreç yaşıyoruz.”

Yeni tarz küçük konutların hem müteahhit firmalar hem de yatırımcı için de daha karlı olduğunu vurgulayan Güleroğlu, bunun nedenini ”Çünkü bir kata 3+1 daire yapacağına 3 tane 1+1 daire üretmek daha karlı. Kira geliri açısından da karlı. 3+1’i 600 liradan kiraya vereceğinize, 400 liradan kiraya verdiğiniz 1+1 üç tane daire bin 200 lira gelir getiriyor. Bu ciddi bir avantaj” sözleriyle açıkladı.

Mesut Güleroğlu, 1+1 ve 1+0 dairelerin en çok üniversitelerin bulunduğu yerlerde yoğunlaştığını, İzmir’de de Bornova, Buca gibi öğrencilerin yoğun yaşadığı bölgelerde bu tip konutların daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

BEŞ BÜYÜK KENTTEKİ 1 1 VE 1 0 DAİRELİ KONUT PROJELERİ
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da 1+1 ve 1+0 dairelerin bulunduğu yeni inşaat projelerinden bazıları şöyle:

Alman Deutsche Infrastruktur Kapital ile Timur Gayrimenkul’ün Kağıthane’deki projesi Net Flats’ta, 308 konutun yüzde 95’i 1+1, yüzde 5’i 2+1 dairelerden oluşacak. 59 metre karelik 1+1’ler 194 bin liradan satışa çıkarıldı. Delmar Yapı ve Amerikan JBS Development, LLC USA projesi olan 206 dairelik Elit Perla Palas’ın yüzde 80’i 40 ile 72 metre kare arısında değişen stüdyo ve 1+1 dairelerden oluşacak.

Dumankaya Modern, Dumankaya İkon ve Dumankaya Dizayn projelerinde de büyük dairelerin yanında 1+1 konutlar de inşa edilecek. Teknik Yapı’nın, Kartal’da inşa ettiği 322 konuttan oluşan Uptwins Residence’de 1+1, Yeşil İnşaat tarafından başlatılan 14 bin konutluk İnnovia 3’te 1+0 ve 1+1 konutlar da yer alacak. Offon İnşaat’ın Şişli’deki projesi Elysium Fantastic Bomonti’deki 356 konutun bir kısmı 1+1 olarak tasarlandı.

Ankara’da Mesa-Aktürk Emlak Pazarlama ortaklığıyla inşa edilecek bin 832 konutluk Pakoran Konutları’nda 60 metre karelik daireler de bulunuyor. Tepe İnşaat’ın Eskişehir yolunda üst gelir grubuna yönelik hazırladığı Tepe Prime’de 100 adet stüdyo daire inşa ediliyor. Radye İnşaat’ın Gölbaşı İncek’te inşa ettiği Mia Bulut Residence projesinde 2+1 ve 3+1 tipinin yanında 59 metre karelik 1+1 daireler de yer alıyor ve satış fiyatları 105 bin liradan başlıyor.

Soyak İnşaat’ın İzmir Karşıyaka’da inşa ettiği 2 bin 250 konutluk Soyak Siesta’da 2+1 ve 3+1’lerle birlikte 1+1 daireler de satışa çıkarıldı. Ege Serbest Bölge AŞ (ESBAŞ) tarafından Karşıyaka Örnekköy’de yapılan Yüksek Vadi Evleri’nde 61 metre kareden başlayan 1+1’den 4+1’e kadar çeşitlilik gösteren daireler bulunuyor.

Mudanya’daki Bursa Güzelbiryer projesinde ve Bursa Demirtaş’ta Sinpaş GYO tarafından başlatılan Bursa Modern’de de 1+1 daireler yer alıyor.

Kayı Gayrimenkul tarafından Antalya Belek Kadiriye’de başlattığı Ka Golf Belek Villaları projesinde 1+1 villalar, Özmanlar İnşaatın Koyaaltında hayata geçirdiği Vacide Özman Konakları’nda ve Mekonsan İnşaat’ın Sarısu bölgesindeki Waterfall Residence’de 1+1 daireler bulunuyor.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Yüzde 10 Büyüyecek

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) öngörüsüne göre 2011 yılında hem inşaat sektörü hem de konut arzı yüzde 10 büyüme gösterecek. 2010 sonu itibarıyla konut kredilerinin 57 milyar liraya erişeceğini belirten GYODER Başkanı Tanes, IMF'nin konut kredisine ek vergi talebinin uygulanacağını sanmadığını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir