1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mimar ve Mühendislerin 90 Bini İşsiz – Nereye Gidiyoruz!

3458 sayılı mühendislik ve mimarlık hakkında kanun, akademi mimar, arkitera, artı mimarlık mühendislik, bilgisayar mühendis, cafer bozkurt, cafer bozkurt mimarlık, çevre mühendis, diem mühendislik mimarlık ltd, elektrik mühendis, elektronik mühendis, eren talu, eren talu mimarlık, gıda mühendis, harita mühendis, iç mimar, iç mimar aranıyor, iç mimar büşra oyunu, iç mimari, iç mimari tasarım, iç mimarlar, iç mimarlar odası, iç mimarlık, iç mimarlık bölümü olan üniversiteler, iç mimarlık forum, iç mimarlık hakkında bilgi, iç mimarlık puanları, iç mimarlık yüksek lisans, iç tasarım, İnşaat, inşaat mimar, inşaat mühendis, inta mühendislik inşaat mimarlık türk müşavir mühendisler ve mimarlar birliği, iş mühendis, kimya mühendis, kreatif mimarlık, makine mühendis, mimar, mimar alımı, mimar aranıyor, mimar arayan, mimar arayanlar, mimar arıyorum, mimar eleman, mimar eren talu, mimar ilan, mimar ilanları, mimar iş, mimar kariyer, mimar maaş, mimar muhendis, mimar mühendisler grubu, mimar mühendisler odası, mimar mühendisliği, mimar nedir, mimar odası, mimar otomotiv, mimar proje, mimar projeleri, mimar tasarım, mimar ve mühendisler, mimar ve mühendisler grubu, mimar ve mühendisler odası, mimar yapı, Mimari, mimari proje, mimari proje yarışmaları, mimari projeler, mimari tasarım, mimari yarışmalar, mimarist, Mimarlar, mimarlar listesi, mimarlar mühendisler odası, mimarlar odası, mimarlar ve mühendisler odası, mimarlik, mimarlık büroları, mimarlık bürosu, mimarlık inşaat mühendisliği, mimarlık mühendislik, mimarlık ofisleri, mühendis aranıyor, mühendis arayanlar, mühendis ilanları, mühendis maaş, mühendis makina, mühendis mimarlar odası, mühendis odası, mühendisler ve mimarlar odası, mühendislik mimarlık fakültesi, öney mimarlık, peyzaj mimar, şevki vanlı, sts iç mimarlık, talu mimarlık, tekstil mühendis, türk mühendis, türkiye mimarlar ve mühendisler odası, ünlü iç mimarlar, ünlü mimarlar, yeni mimar, ziraat mühendis, Mimar ve Mühendislerin 90 Bini İşsiz - Nereye Gidiyoruz!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların yaklaşık 350 bin üyesi bulunuyor. Bu üyelerin yüzde 25’i, yani yaklaşık 90 bini işsiz ya da meslek dışı alanlarda çalışıyor

Her yıl mühendislik ve mimarlık fakültelerinden yaklaşık 35 bin kişi mezun oluyor. Ancak meslekte yeni iş yaratma hızı bu kadar yüksek değil. TMMOB’un 2005-2009 yılları arasında gerçekleştirdiği geniş kapsamlı “Türkiye’de Mühendis Mimar Şehir Plancısı Profil Araştırması” da aradaki bu farkın iş hayatına yansımasını gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre meslek odalarına üye olanların yüzde 2.8’i, üye olmayanların yüzde 4.2’si işsiz. İş arayan mimar ve mühendislerin yüzde 44.1’i ücretli-maaşlı çalışırken yüzde 43.7’si okuldan mezun olduktan sonra hiç iş bulamamış. İş arayan bu kesimin yüzde 28.3’ü bir yılı aşkın süredir iş aradığı belirtiyor. Mimar ve mühendislerin işsiz kalma nedenlerinin ilk sırasında olan elverişsiz çalışma koşulları geliyor. Bunu; düzensiz ücret ödenmesi, işverenle anlaşamama takip ediyor. İş arayan mühendislerin yarısı kendi mesleği ile ilgili iş ararken yüzde 37’si bu konuyu çok fazla önemsemediğini belirtiyor. Meslek dışında iş arayan yüzde 12’lik kesim kendi branşların iş bulma umudunu yitirmiş durumdalar. Bütün mühendis ve mimarların üçte biri okulu bitirdikten sonra en az 1 kez işsiz kalmış.

Yeni mezunlarla işsizlik artıyor

Mühendis ve mimarların yarısı işsizliğin meslektaşlarının sayısındaki artışa bağlıyor, yüzde 44’ü de yeni yatırımların azalmasından kaynaklandığını düşünüyor. Yüzde 30’luk bir kesim de işsizlik konusunda yatırım ve istihdam politikalarının önemli olduğunu ifade ediyor.

“Türkiye’nin bugün karşı karşıya olduğu ve acilen çözülmesi gereken en önemli 3 sorunu nedir” sorusuna mimar ve mühendislerin yüzde 53.7’si “işsizlik” diye yanıt veriyor. Bu yanıtı yüzde 36.5 ile “hayat pahalılığı ve diğer ekonomik sorunlar”, yüzde 23.3 ile “gelir dağılımındaki eşitsizlik” takip ediyor. “Türkiye’de son 5 yılda en çok kötüye giden konular” sıralamasında işsizlik açık farkla birinci sırayı alıyor.

Mühendis, mimar ve şehir plancıları gelişmiş bölgelerde yoğunlaşıyor. İstanbul, mühendis ve mimarların yüzde 20’ye yakınını Marmara Bölgesi ise toplam sayının yaklaşık üçte birini barındırıyor. Araştırmaya göre mühendis ve mimarların yüzde 52.4’ü mesleği ile düş kırıklığı yaşıyor, genelde düş kırıklığının nedenlerinin başında ise yüzde 25.9 ile iş bulma olarakları geliyor. Mühendis ve mimarların yüzde 22.5’i para kazanma olanakları-sağladığı refah düzeyi, yüzde 18.1’i de mesleki uygulamaların tatmin edici olmama nedeniyle düş kırıklığı yaşıyor.

Cumhuriyet / 17.03.10

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Katar’daki Dev Projeye Dome Mimarlık İmzası

Dome Mimarlık'ın mimari tasarımını üstlendiği 350 milyon Katar Riyali (78 milyon euro) mal olacak dev projeyi; Optimal Proje Yönetim firması yönetiminde AL-Hasan Grup ve Al Markiya Spor Kulübü birlikte gerçekleştirecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir