1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mülkiye Yıkımın Gölgesinde Kaldı

mimarlar odası, mülkiye binaları, mülkiye sitesi, mülkiye sitesi projesi, mülkiyeliler binası, mülkiyeliler birliği binası, mülkiyeliler birliği vakfı, mülkiyeliler birliliği yönetimi, mülkiyeliler site projesi, mülkiyeliler sitesi, mülkiyeliler sitesi projesi, tarihi mülkiye sitesi, Mülkiye Yıkımın Gölgesinde Kaldı

MÜLKİYELİLER Birliği Vakfı, yıllarca sadece mülkiyelilerin değil sanatçı, akademisyen ve gazetecilerin de anılarını paylaştığı Ankara’nın en önemli sigelerinden biri oldu. Mimarlar Odası ve bazı mülkiyeliler ‘anılarımız yıkılacak’ diye karşı çıkarken, Mülkiyeliler Birliği binanın ihtiyaçları karşılayamaz hale geldiğini savunuyor.

İlk olarak sorularımızı projeyi uygulamaya koymak isteyen Mülkiyeliler Birliği yönetimine yöneltiyoruz.

Mülkiyeliler Birliği Başkanı Ali Çolak, “Yönetim olarak, sadece üyelerimizle değil, Mülkiyeliler Birliği binalarına ilgi duyan tüm çevrelerle projeye ilişkin tartışma süreci yürütmeyi tasarlıyoruz. Ancak bunun takvimini Genel Kurul sonrasında açıklamayı planlıyoruz” diyerek sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kentin sosyal ve siyasal yapısı
Mülkiye Sitesi projesinin amacı nedir?

Ankara son yıllarda uygulanan belediyecilik anlayışının da etkisiyle hızlı bir şekilde kültürel açıdan yoksullaşmıştır. Mülkiyeliler Birliği’nin yer aldığı Konur Sokak Yüksel caddesi aksı demokratik tepkilerin dışa vurulduğu, taleplerin dile getirildiği, toplumsallaştığı bir alan olarak kentin sosyal ve siyasal yapısına önemli katkılar sunmaktadır. Bu sokakta farklı biçimlerde oluşan rant, sokağın değişmesine yol açmış, bazaar adı altında açılan kimi yerlerde yasadışı ticarete konu bazı ürünlerin ticareti yapılır hale gelmiş, bu ranta gözünü diken kimi mafyatik yapılar sokağın demokratik yapısına tahammül edemez olmuştur. Mülkiye Sitesinin amacı, zaman içerisinde günde bin kişiye hizmet veren bir lokanta ve otel işletmesine dönüşmüş ve ömrünü tamamlamış Mülkiyeliler Birliği binalarını Mülkiyeliler, SBF Öğrencileri ve Ankaralılar açısından bir sosyal-kültürel üretim merkezi haline getirmektir.

Tüm ihtiyaçlara cevap verecek
Siteprojesi rant için mi, yoksa ihtiyaç için mi yapılıyor?

Mülkiye Sitesinin ihtiyaç için yapıldığı çok açıktır. Yapılaşma her iki blokta altı kata izin verdiği halde ana bina giriş üzeri 4 kat ve teras ile, diğer blok ise giriş üzeri 1 kat ve teras ile sınırlandırılmıştır. Aşağıya inilerek otopark yapmak mümkün olduğu halde, bahçeyi tahrip etmemek için bundan kaçınılmış, zorunlu otopark, teknik merkez, sığınak ve mutfak için iki kat bodrum ile yetinilmiştir.

Proje kapsamında tamamlanacak bina Mülkiyeliler’in tüm ihtiyaçlarını karşılayacak mı?
Yapılacak bina elbette uzun bir süre Mülkiyelilerin, hatta dost örgüt ve çevrelerin kent merkezindeki tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ancak zaman içerisinde farklı ihtiyaçların oluşması durumunda 2.5 kat olarak yapılan binanın statik, elektrik, tesisat ve mimari projesi 6 kat olacakmış gibi tasarlandığından yeni ihtiyaçlar buraların yapılması suretiyle karşılanabilir. Ancak zamanla bu arsa ve binalarda karşılanamayacak ihtiyaçlar da ortaya çıkabilir.

Mülkiye-ti kimin?
Mimarlar Odası şimdi bu projeye neden karşı çıkıyor?

Üç yıl önce ortak bir proje üzerinde mutabık kaldık. Projeye göre, Konur Sokak’taki bina yıkılarak yenisi yapılacaktı. Finansmanın yüzde 72’sini karşılayacak olan Mimarlar Odası binanın yüzde 32’sini kullanacaktı ancak, mülkiyet devri olmayacak 20 yıllık kira anlaşması yapılacaktı. Bu noktada Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 3 milyon TL’lik projenin finansmanı için Genel Merkez’den destek istedi. Genel Merkez, mülkiyet devrinin olmadığı bir durumda 20 yıl kiralama karşılığı bu kadar paranın verilmesinin rasyonel olmayacağı gerekçesiyle finansman talebini reddetti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de, projeden çekildi. /_np/0896/9780896.jpg

Mülkİye ödülü Aren’e verİlmİştİ
Mülkiyeliler Birliği Başkanı Ali Çolak, 2007 yılı mülkiye büyük ödülünü Siyasal Bilgiler Fakülkesi eski öğretim üyesi Prof. Sadun Aren’e vermişti

Tanık: Genel kurul sonrası tartışırız
MÜLKİYELİLER Birliği’yle Mimarlar Odası arasındaki tartışmalar sürerken, projenin hayata geçmesi halinde onay verecek kurumun başında olan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın da görüşlerini almak istedik. Projeyle ilgili kararın Mülkiyeliler Birliği Genel Kurulu’na bırakılmış olmasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Tanık, “Mülkiyeliler Birliği Türkiye’nin saygın kuruluşlarından birisi, şu anda bir vakıf yönetimi var. Ayrıca eski yöneticilerden oluşan çok saygın bir topluluk var. Ortada projeye ilişkin farklı görüşler var. Şu durumda benim bir görüş belirtip taraf olmam uygun düşmez. Genel Kurul’dan sonra çıkacak karara göre biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşabiliriz” dedi.

Mafyatik yapılar oluştu
MÜLKİYELİLER Birliği Başkanı Ali Çolak, son yıllarda Karanfil ve Konur Sokak’ta kitapevlerinin kapanarak, bazaar adı altında yasadışı ticarete konu bazı ürünlerin ticaretinin yapıldığını söyledi. Bu ranta gözünü diken mafyatik yapıların oluştuğunu öne süren Çolak, “Mülkiyeliler Birliği kendi olanakları ölçüsünde bulunduğu sokağa, kentin merkezine ve Başkent’e demokrasi güçlerinin yararına olacak bir müdahalede bulunma çabasındadır” dedi.

Tartışmanın takvimi genel kurul sonrası
Bir açıklamanızda, “Sitenin yapılmasına içtenlikle inanarak karşı çıkan üyelerimiz olduğunun farkındayız” diyorsunuz. İtirazları hangi zeminde tartışmaya açmayı düşünüyorsunuz?

Yönetim olarak, sadece üyelerimizle değil, Mülkiyeliler Birliği binalarına ilgi duyan tüm çevrelerle böyle bir tartışma süreci yürütmeyi tasarlıyoruz. Ancak bunun takvimini Genel Kurul sonrasında açıklamayı planlıyoruz. Mülkiyeliler Birliği önce farklı binalarda kiracı olarak oturmuş, 1964 ve 1968 yıllarında önceden yapılmış olan bu binaları satın almıştır. Bugüne kadar kendisinin yaptığı, dolayısıyla kendi kimliğini, anlayışını, rengini kattığı bir binası olmamıştır. Bu fırsat ilk kez önümüze çıkmıştır.

Katkı çağrısı
Hepimizin bu binalarla ilgili anıları ve duygusallığı var. Bunların tümüne saygı duyuyoruz. İçtenlikle karşı çıkan arkadaşlarımızı da ne yapılmaya çalışıldığını doğru anlamaya, binaların yaptırılmaması çabası yerine Mülkiyelilerin gelişimine, kendini ve geleneğini geleceğe taşımasına ve kendi kimliğimizi yansıtabileceğiz doğru tasarlanmış bir binanın ortaya çıkmasına katkıda bulunmaya çağırıyorum.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir