1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Öğrenciler, Hasankeyf’teki Eserlerin Envanterini Çıkaracak

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen Ortaöğretim Kurumları Arası Proje Yarışması için öğretmen Cem Bektaş koortinatörlüğünde hazırlanan proje için öncelikle internetteki bilgiler taranarak bir ön çalışma yapıldı.

Hasankeyf’teki tarihi eserlerin detaylı bir listesinin oluşturulması için konuyla ilgili yazılan tüm makale ve bildirileri inceleyen öğrenciler, internet ortamındaki bilgilerin bilimsel nitelikten uzak ve birbirinin tekrarı niteliğinde bilgiler olduğuna dikkat çekerek, bununla projenin gerekliliğinin daha fazla ortaya çıktığını vurguladı.

Hasankeyf’te de incelemeler de bulunan öğrenciler kazı heyeti başkanı ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam ile de görüşerek hem hazırladıkları envanter taslağını paylaştı hem de konu ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaştı.

Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, kazı çalışmaları ve eserlerin mimari özellikleri ile ilgili detalı bilgiler de vererek öğrencileri gerçekleştirmeye çalıştıkları projeden dolayı tebrik etti. Uluçam, “Bu tür proje çalışmalarına üniversite olarak destek vermeye her zaman hazırız. Uzmanlık alanım olan Hasankeyf tarihi eserleri ile ilgili yaptığınız çalışma beni oldukça memnun etmiştir. Umarım projenizde başarılı olursunuz. Bu tür bir literatür çalışmasına her zaman ihtiyaç vardır.” dedi. Koordinatör Cem Bektaş ise “Hasankeyf’te antik dönem, Roma, Ortaçağ ve sonrası dönemleri, Osmanlı dönemlerine ait onlarca tarihi eser tespit edilmiştir. Bu eserlerde Roma, Artuklu, Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Süryani, Akkoyunlu, Osmanlı ve daha bizim tespit edemediğimiz birçok medeniyetin mimari özellikleri görülmekte. Bizim tespit etiğimiz tarihi eserlerle ilgili bir envanter çalışması yapılmamıştır. Bu da projemizin değerini artırmaktadır. Ayrıca tarihi eserlerin yaklaşık olarak coğrafi konumu hakkında da bilgi vermeye çalışarak ileride yapılacak çalışmalara öncülük etmeye çalıştık. Oluşturduğumuz envanterin taslak çalışmasını gösterip değerli fikirlerine başvurduğumuz rektörümüz beklediğinden çok daha kapsamlı bir çalışma olduğunu ifade etmişlerdir.” diye konuştu.

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Hasankeyf’e Naylon Koruma

Hasankeyf’te taşınamayacak tarihi eserler özel naylonla ‘ambalajlanarak’ su altında korunacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir