1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Osmanlı’dan Kalan Vakıf Eserleri Ayağa Kaldırılacak

vakıf eserleri, vakıf eseri, vakıflar genel müdürlüğü, vakıflar müdürlüğü, osmanlı vakıf eserleri, osmanlı vakıf, eski eserlerin tespiti, eski eserlerin tecili, vakıf akarları, ecdat yadigarları, eski eserlerin restore edilmesi, eski eser restorasyonu, Osmanlı'dan Kalan Vakıf Eserleri Ayağa Kaldırılacak

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan Balkanlara, Osmanlı zamanında yapılan vakıf eserlerine sahip çıkacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan Balkanlara uzanan coğrafyada başlattığı projeyle Osmanlı zamanında yapılan vakıf eserlerine sahip çıkacak. Eserlerin tespit ve teciline başlayan Genel Müdürlük, vakıf akarlarından elde edilen gelirlerle ecdat yadigarlarını restore ederek, ihtişamlı günlerine kavuşturacak. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Macaristan’dan Bosna-Hersek’e, Kosova’dan Yunanistan’a, Bulgaristan’dan Kuzey Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada Osmanlı zamanında inşa edilen vakıf eserleri bulunduğunu söyledi. Osmanlı’nın yol, köprü, çeşme, sebil, han, hamam, medrese ve camileri mutlaka vakıf eliyle yaptırdığına işaret eden Beyazıt, başlattıkları projeyle bu geniş coğrafyadaki ecdad yadigarlarını tespit ve tecil edeceklerini, envanter çıkaracaklarını kaydetti.

Önümüzdeki hafta Bosna-Hersek’i ziyaret edeceğini belirten Beyazıt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz öncelikle Bosna Hersek’te kurulmuş ne kadar vakıf varsa bunların belgelerini vakfiyelerini, huccetlerini, fermanlarını, beratlarını kendi arşivlerimizden ve tapu kadastrodan yararlanarak çıkardık. Bosnalılar, bu konuda bizden yardım istemişti. Biz bu çalışmaları yaptık. Bunları Bosna diline çevirmek suretiyle o bölgelere göndereceğiz. Ayrıca orada bir medrese ve cami var. Onların proje çalışmalarını da başlattık. Ziyaret sırasında gerekli protokolleri imzalayacağız. Ata yadigarları bu şekilde değerlendirmiş olacağız.”

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir