1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Romanlar “Eğitim, İş ve Konut” İstiyor

alsancak mahallesi romanlar, bahçe mahallesi romanlar, kent merkezi, roman vatandaşı, romanlar, romanlar sosyal kültür dostluk ve dayanışma derneği, romanların eğitim sorunu, romanların işsizlik sorunu, Romanlar

Romanlar Sosyal Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Mogoltekin, yaptığı açıklamada, kent merkezinde Turgut Reis başta olmak üzere Barış, Bahçe ve Alsancak mahallelerinde 5 bini aşkın Roman vatandaşın yaşadığını söyledi. Sorunlarının başında eğitim, işsizlik ve konut sıkıntısın geldiğini belirten Mogoltekin, bunları aşabilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini, ”Roman Çalıştayı”nın ardından bu konudaki umutlarının arttığını ifade etti.

Özellikle eğitim ve işsizlik sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Mogoltekin, ”Okuma yazma oranı düşük vatandaşlara yönelik kurslar sayesinde birçok Roman vatandaş, ilkokul bitirme belgesi aldı. Bazıları ise bunu ilerleterek açık liselerde okumaya başladı. Hatta yeni nesilden üniversiteye giden gençlerimiz de oldu. Onlara da destek olmaya devam ediyoruz” dedi.

Müzisyenlik yönleriyle bilinen Romanların bu konuda iş yapabilecekleri alanların azalmasıyla ciddi anlamda işsizlik sorunu çekmeye başladıklarına işaret eden Mogoltekin, şöyle konuştu:

”Az da olsa müzisyenliğin yanı sıra boyacılık, oto yıkama gibi işlerde çalışan Roman vatandaşlar arasında düzenli işi olan, yok denecek kadar az. Yaşanan bu işsizlik de konut sorununu beraberinde getiriyor. Bugün Roman vatandaşların büyük bir bölümü tek odalı evlerde insani şartlardan uzak ortamda yaşıyor. İşsizlik sorunun önüne geçebilmek için belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin desteği ile açtığımız çeşitli meslek kurslarına katılım sağladık. Ancak istihdam noktasında henüz net çözümler elde edemedik. Fakat gerek eğitim gerekse meslek edinme konusunda bizden sonraki nesiller için ciddi çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.”

Özellikle kent merkezinde yaşayan ailelerin oturdukları evlerin iç içe ve kötü şartlarda olduğunu vurgulayan Mogoltekin, ”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugüne kadar sorunlarıyla pek ilgilenilmeyen Roman vatandaşlara yönelik bu girişimi Mersin’de yaşayan bizleri mutlu etti. En önemli sıkıntılarımızın başında gelen eğitim, iş ve konut sorununun çözüleceği yönündeki umutlarımız Roman Çalıştayı’nın ardından arttı. Özellikle konut sorunu çözüldüğü takdirde diğerlerinin de zamanla aşılacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Konuyla ilgili Mersin Valiliği’nin girişimde bulunduğunu dile getiren Mogoltekin, bu konuda birinci aşamada konut sorunu olanlarla ilgili evrakın Ankara’ya gönderildiğini belirterek, şunları kaydetti: ”TOKİ’nin yapacağı konutlardan, taksitli ödemeyle faydalanabiliriz. Ama bunu yaparken bizi birbirimizden ayırmalarını istemiyoruz. Kültürümüze, yaşam tarzımıza uygun, Romanları birbirinden ayırmayacak konutlar olursa, çok daha iyi olacağı kanısındayım.”

Mogoltekin, Romanların gelişime katkıda bulunmak için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Roman kültürünü yaşatmak ve yeni nesile aktarmak için kültür merkezi yapmayı planladıklarını anlatan Mogoltekin, ”İçerisinde Romanlara dair her şeyin yer alacağı bu merkezde, hem kültürümüzü korumayı hem de herkesin bize ait olan şeyleri gezip görebileceği bir mekan tasarlıyoruz. Böylelikle kültürümüzü yaşatırken, turizme de katkı sunacağımıza inanıyorum” dedi. Sadece tüketen değil üreten toplum olmak istediklerini de vurgulayan Mogoltekin, işsizliğin çözümü konusunda müzisyenlikleri ile bilinen Romanların, imkan sağlandığı takdirde tarla bile ekebileceklerini, böylelikle bir nebze de olsa istihdama katkı sağlanacağını kaydetti.

Haber: Cumhuriyet Gazetesi

Hakkında: SerMimar

SerMimar Kimdir? Osmanlılarda mimarbaşı, sermimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak sermimarın görevleri arasındaydı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir